După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

sâmbătă, 15 februarie 2020

Peter Costea 🔴 Creștinii Braziliei: un zid impenetrabil pentru seculariști?


E practic imposibil să citești, în ultimii 15 ani ori cam așa ceva, un articol aprofundat privind politica din oricare țară din America Centrală ori Latină fără să nu citești despre creștinii din aceste țări. Ei au devenit o forță politică fără precedent. Se mobilizează în număr tot mai mare și cu forță împotriva politicii de secularizare din aceste țări.

După cum ne-am aștepta, articolele sunt în marea lor majoritate sarcastice și negative la adresa creștinilor. Dacă nu sunt atacuri împotriva credincioșilor catolici, care predomină, ele se manifestă împotriva creștinilor neoprotestanți (ori evanghelici). În Brazilia, ei sunt cunoscuți, în limbajul de zi cu zi, ca „crentes”, adică „credincioși”.

Acum nu mai este deloc surprinzător că un președinte ori politician influent din țările Americii Latine este neoprotestant. Guatemala a avut un președinte neoprotestant încă din anii 80, la fel ca majoritatea țărilor din America Latină de atunci și până în prezent.

Brazilia, însă, este un caz aparte. E o țară masivă, atât de mare cât Statele Unite și deține un spor demografic vibrant. Dar e și una din cele mai violente țări din lume. Anual, 60.000 de persoane sunt ucise în Brazilia, majoritatea fiind victime ale traficului de droguri.

Brazilia a ales primul președinte neoprotestant în toamna lui 2018, pe Jair Bolsonaro. Primul primar evanghelic din Rio de Janeiro a fost ales tot în urmă cu câțiva ani. O treime din parlamentarii federali brazilieni sunt evanghelici. Împreună cu colegii lor catolici au stopat avalanșa secularistă și anti-valorică demarată de președinții de stânga din anii precedenți. Au lansat proiecte de revizuire a Constituției federale pentru a preveni legalizarea avortului. Imitându-și colegii din Statele Unite, au început să desemneze în funcții judecătorești creștini conservatori.

Politica tradițională și conservatoare a Braziliei a atras atenția Uniunii Europene. În anii recenți, UE a demarat negocieri pentru un tratat comercial cu Brazilia care, la insistența europenilor, va trebui să includă articole special desemnate pentru protejarea „minorităților sexuale”. Nu știu în ce fază se află aceste tratative, dar poziția, arogantă zic eu, a Uniunii Europene, îngrijorează.

În urma Brexitului, UE a mai rămas cu 447 de milioane de cetățeni, în timp ce Brazilia are aproape jumătate din populația întregii Uniuni Europene. Nu e greu de ghicit cine va câștiga această cursă demografică între Brazilia și Uniunea Europeană.

Astăzi vă ofer un material inedit despre creștinii Braziliei, publicat pe 8 februarie de prestigioasa publicație americană Harper's Magazine. E intitulat: Letter from Rio de Janeiro / Scrisoare din Rio de Janeiro. [Link: www.harpers.org]

Materialul surprinde prin tonul lui decent privind evanghelicii din Brazilia, iar aspectul discutat este și el deosebit de interesant. Discută eforturile creștinilor brazilieni de a-i converti la o viață autentic creștină pe marii traficanți de droguri din Brazilia. Sunt discutate succesele, insuccesele și pericolele acestui câmp misionar unic: încercarea de convertire a traficanților de droguri.

Creștinismul este o credință de care trebuie să fim mândri. Eu cel puțin sunt. Acum 2000 de ani părinții noștri în credință au luptat împotriva imoralității sexuale, sclaviei, traficului de ființe umane pentru exploatare sexuală. În bisericile primare unii sclavi chiar dețineau funcții de conducere pentru că știau să scrie și să citească. Tradiția spune că trei popi au fost sclavi.

În 2020, creștinii brazilieni folosesc același mesaj pentru a combate traficul de droguri, o zonă în care statul secular devine tot mai neputincios. Hristos, însă, schimbă inima. Odată schimbată, ea schimbă comportamentul, iar comportamentul schimbat schimbă societatea spre bine.

Peter Costea


▲ ▲ ▲ TOPUL celor mai citite articole din ultima săptămână (selecție automată) la momentul publicării articolului de mai sus:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.