Prieteni creștini și conservatori,
Nu vă declasați și nu vă marginalizați singuri, nu vă refugiați în catacombe imaginare sau digitale fără să fie nevoie, nu cădeți pradă maniei persecuției și teoriilor conspirației, nu dați imperfecțiunea reală a lumii pe utopii puritane, inumane!
Suntem majoritari, bisericile noastre se înalță la vedere în fiecare cartier, în fiecare sat al lumii întemeiate pe valorile Evangheliei lui Iisus Hristos. Rămâneți sarea pământului: dacă sarea dispare pe fundul mării sau în adâncul pământului, ce gust va mai avea lumea?
Pădurea de simboluri a lumii, tiparele noastre mentale vin din creștinism. Ziua, de la prima geană de lumină până la asfințit ("a sfințit", simțiți forța cuvintelor?) e slavă, săptămâna încoronată de duminică e creștină, anul scandat de Paște și Crăciun e creștin, spațiul dominat de turle de biserici e creștinat, sunteți la voi acasă în acest timp și spațiu, în lumea aceasta. Cele mai mari izbânzi ale arhitecturii, literelelor și artelor sunt creștine: cei care le neagă produc doar opere bizare, grotești, hidoase.
Nu suntem marginali, ci suntem centrul onorabilității. Nu suntem reacționari, ci reprezentăm tradiția majoră și dominantă la care reacționează violent și bizar ideologiile efemere ale zilei.
Păstrați-vă seninătatea, credința, lumina, dragostea de oameni și de lume, nu deveniți nevrotici, isterici, mizantropi. Știu că e un efort: îl fac și eu zilnic, nu mereu cu succes.
Nu idolatrizați oameni imperfecți, lideri politici sau partide, oameni de presă și de cuvânt! Nu absolutizați contexte politice și conjuncturi trecătoare! Rămâneți cu picioarele pe solul marii noastre tradiții spirituale, politice și culturale și cu sufletul la Cel Înalt. Ancorați și elevați, stabili și încrezători, senini și biruitori: așa trebuie să fiți. Nu deveniți penibili, voi cei care ați primit Cuvântul Domnului și sunteți părtași la cina Sa! Nu deveniți caricatura ce vi se face, justificând batjocura!
Sus inimile: viața e frumoasă, trăim într-o lume (în cea mai mare măsură) liberă, răul e real, dar a fost deja biruit.
Adrian Papahagi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.