După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

duminică, 26 ianuarie 2020

Peter Costea 🔴 Santa Cruz de la Sierra (II)







Postez azi ultimele impresii privind rezonanța creștinismului în Bolivia. Scriam acum 2 săptămâni că Bolivia e o țară profund creștină și tradițională, unde simbolurile creștine se află peste tot fără ca cineva să obiecteze. Ele fac parte din spațiul public și istoric al civilizației boliviene.

Un lucru care izbește ochii, fie al celor care intenționat caută să identifice prezența creștinismului în spațiul public, fie al celor deloc interesați de subiect, este prezența inscripțiilor biblice în spațiul public, atât prin obiectele personale ale oamenilor, dar și al edificiilor publice.

Trecând prin spațiul public, în special prin piețe și terminale de autobuz, vezi, ici și colo, oameni, tineri ori vârstnici, citind Biblia. În magazinele private ori restaurante, ocazional vezi Biblii pe tejghele, unele amplasate pe un raft cu cărți și ziare, iar altele la casieriile unde se plătesc facturile. Am văzut inscripții biblice imprimate și pe pereții unor restaurante. Vizitând o biserică în Villamontes, într-o duminică, am fost plăcut surprins să dau, din întâmplare, cu câteva zile mai târziu, peste o familie care avea o brutărie în centrul orașului. Pe peretele interior al brutăriei era scris Psalmul 98.

Multe mașini, în special camioane de cursă lungă și autobuze, poartă inscripții biblice ori texte din Sfintele Scripturi. În Santa Cruz am dat peste cea mai impresionantă inscripție. Pe peretele de la intrarea unei firme erau scrise, în roșu, în litere medievale asemenea unui manuscris medieval, versetele din Deuteronom 6: 7-9 unde Dumnezeu poruncește părinților să-și învețe copiii Biblia și să scrie învățăturile Scripturii pe ușile și stâlpii caselor. Poate tocmai de aceea proprietarul firmei a ales să scrie aceste versete tocmai la intrarea firmei.

Cel mai impresionat, însă, am fost de inscripția de pe Palacio de la Justicia, tribunalul din Santa Cruz. Amplasată la intersecția lui Anillo 2 cu Avenida Rivero, clădirea de culoare cafenie a tribunalului are probabil 10 etaje. În vârful clădirii, scrise în litere mari de culoare neagră, sunt cuvintele: „Dios ilumine al hombre para que en este templo se haga justicia / Dumnezeu să dea lumină omului astfel încât în acest templu / loc să se facă dreptate”.

Această inscripție m-a dus cu gândul la zilele noastre în Europa și America seculara, unde inscripțiile de acest gen nu mai există, ele fiind interzise prin lege, motivația fiind „separarea bisericii de stat”. Inscripții ca acestea se mai află doar pe monumentele istorice occidentale, ele însele protejate de lege, dar mesajele lor fiind doar tolerate. Gândul m-a dus la anii 80 când citeam cu multă aviditate cărți în biblioteca universității Harvard, cea mai imensă bibliotecă din lume și unde, pe frontispiciul imensei clădiri vechi stăteau înscrise cuvintele „Ce e omul ca să-ți aduci aminte de el?” din Psalmul 8:4. Dar și aceste inscripții vechi sunt privite cu ostilitate de atei și seculariști.

Aud tot mai des și vociferă afirmația: „religion is good, but only if practiced in private / religia e bună, dar numai dacă e practicată în spațiul privat”. Dezagreez. Drepturile se practică în spațiul public, nu în spatele ușilor închise. De aceea ne sunt conferite de constituție, un document public.

Pericolele la adresa libertăților noastre religioase sunt multiple și trebuie să fim vigilenți. În 2019, aproximativ 4.000 de creștini au fost uciși pe planetă pentru singurul motiv că sunt creștini. Nu putem îngădui statului secular și instituțiilor lui să ne strivească ori să ne forțeze să ne practicăm credința și valorile în spatele ușilor închise ca și acum 2000 de ani.
Peter Costea

▲ ▲ ▲ TOPUL ZILEI al celor mai citite articole din ultima săptămână (selecție automată):

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.