După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 10 iulie 2020

Peter Costea 🔴 Masacrul creștinilor din Sri Lanka (II)

Dacă principalii antagoniști ai musulmanilor în Sri Lanka erau budiștii, atunci de ce au atacat creștinii? [Link: www.nytimes.com]

Frații Ibrahim aveau prieteni puțini ori deloc. Spre deosebire de tatăl lor, erau trândavi și retrași. Socializau puțin cu vecinii ori oamenii de afaceri. Dar erau pasionați de islam. Dețineau, în cuvintele vecinilor lor, "a severe religiosity / o religiozitate severă".
Cu cinci ani înainte de masacru, au început să învețe araba, făcând lecții în fiecare sâmbătă. Le plăcea limba arabă pentru că îi ajuta să citească Coranul în original și să "feel closer to the Prophet / să se simtă și mai aproape de Profet / Mohamed".

La cursurile de arabă, însă, începuse să vină și o altă persoană, un tânăr musulman educat în Marea Britanie și Australia, dar expulzat din Australia din cauza extremismului lui islamist vocifer. Tânărul, cu numele de Jameel, era suspectat de relații cu ISIS, iar pentru o vreme trăise în Siria împreună cu jihadiștii de acolo.

Jameel ura pe budiștii, numindu-i "infideli / kafirs." Sistemul de informații din Sri Lanka avea ochii ațintiți asupra lui Jameel, considerându-l un extremist. Chiar și familia lui era intimidată de opiniile lui extreme. În timp, Jameel și frații Ibrahim au devenit discipoli ai lui Zaharan Hashim, un cleric musulman extremist din partea de est a insulei. Hashim și grupul lui au început să vandalizeze și să distrugă statui ale lui Buda încă din 2018.
India atenționa autoritățile din Sri Lanka că Hashim pregătește atacuri cu exploziv. La începutul lui 2019, autoritățile din Sri Lanka au făcut o razie la ferma lui Hashim, găsind arme și 100 de kilograme de exploziv.

În aparență, ferma lui Hashim creștea găini, dar în realitate pregătea teroriști în părțile ei impenetrabile. Ferma se extindea până la malul oceanului, autoritățile suspectând că teroriștii și explozivii ancorau direct pe malul fermei lui Hashim. Hashim promova online ura față de budiști, numindu-i "budhist kafirs / infideli budiști".

Hashim pretindea să fie afiliatul ISIS în Sri Lanka. Iar coordonarea perfectă a masacrelor din ziua de Paște confirmă că teroriștii foarte probabil au fost pregătiți de experți în domeniu. În timp, frații Ibrahim au început și ei să viziteze ferma lui Hashim și să cunoască alți viitori teroriști.

La începutul lui aprilie 2019, unul dintre frați a înscris casa și toată averea pe numele soției, iar celălalt a cumpărat bilete de avion pentru întreaga familie să călătorească la Mecca în iunie, cu prilejul Ramadanului. Joi, înainte de masacru, unul dintre frați a cumpărat un Mitshubishi Montero nou și, își amintește unul din angajați, un rucsac nou. Se gândea că șeful lui se pregătește de o călătorie.

Vineri, soția l-a dus la aeroport unde pretindea că trebuie să prindă o cursă de avion. Nu avea cursă de avion, ci s-a dus la ferma lui Hashim unde s-a întâlnit cu ceilalți teroriști.

Sâmbătă, cei 8 teroriști s-au dus în Colombo, capitala Sri Lanka. Fiecare a tras la un hotel diferit, dând nume false. A doua zi dimineață, conform planurilor, fiecare a atacat câte o biserică și lăcaș de închinare.

De ce au atacat doar creștinii și nu budiștii? Articolul nu spune. Asta încă rămâne un mister.

Masacrul împotriva creștinilor, însă, i-a motivat pe budiști la răzbunare. Au atacat sate musulmane, au incendiat firme musulmane, au ucis un doctor acuzat că ar fi sterilizat 4000 de femei budiste. Au boicotat restaurante și firme musulmane. Prin ordin prezidențial, femeilor nu li s-a mai permis să poarte niquab-ul în public.
Sri Lanka a intrat într-o perioadă de instabilitate și violență. Coronavirusul a stopat instabilitatea, dar probabil doar pentru o vreme.

Într-un fel, am putea spune că răzbunarea pentru creștini a venit, nu din partea lor, ci din altă parte.


Vă ofer linkul articolului: www.nytimes.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.