După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 9 iulie 2020

Nu vom uita niciodată: masacrul creștinilor din Sri Lanka


Recent au fost publicate detalii inedite și interesante privind masacrul celor 269 de creștini din Sri Lanka în ziua Sfintelor Paște din aprilie 2019. Detaliile au fost publicate într-o vastă investigație publicată pe 2 iulie de New York Times Magazine.

Articolul are în centrul atenției mai puțin pe creștini și victimele atacurilor teroriste și mai mult pe doi frați musulmani teroriști care au masacrat creștinii: Inshat Ibrahim și Ilham Ibrahim.
Cei doi făceau parte dintr-un grup de 8 teroriști bine pregătiți care în ziua Paștelor au coordonat cel mai sângeros masacru din istoria insulei: 8 lăcașuri de închinare au fost atacate aproape simultan, lăsând în urmă 269 de cadavre.

Înregistrările video îl captează pe Inshat în dimineața Paștelui în lobby la hotelul unde, la subsol, creștinii se întâlneau în mod regulat pentru închinare. Teroristul părea timid și nehotărât, în spate având un backpack cu exploziv.

Înregistrările continuă minute de-a rândul, timp în care tânărul terorist urmărește numărul crescând de creștini care intră în lobby, iar apoi merg pe trepte în jos pentru a intra în sala de închinare. Minute mai târziu începe slujba, Inshat coboară pe trepte, iar ultimele înregistrări îl prind trăgând fitilul după care explozivul din rucsacul lui își fac efectul ucigând.

Este și momentul în care înregistrările încetează. Explozivul a ucis 20 de persoane, restul de până la 269 fiind ucise de ceilalți teroriști.

Atacurile teroriste din Sri Lanka au fost cele mai bine coordonate atacuri ale unor teroriști asociați cu Isis, și cele mai sângeroase dintre toate. Mai sângeroase chiar ca și cele de la Bataclan, din Dakha, Bangladesh ori San Bernardino, California.

Dar cine sunt cei doi frați teroriști? Erau musulmani, fiii unei familii bogate care avea o firmă de export de mirodenii. Magazinul central se afla în interiorul fortului portughez construit în 1518. Tatăl teroriștilor avea 65 de ani la vremea aceea și provenea dintr-o familie cu 18 copii. Din unul dintre cei mai săraci copii ai insulei a devenit, în timp, unul dintre cei mai bogați cetățeni ai ei.

În 2019, familia lui deținea o treime din întregul export de piper al insulei. Tatăl teroriștilor s-a căsătorit devreme în viață, având 9 copii.

Întreaga familie extinsă locuia într-o casă mare în cel mai bogat cartier din Colombo, capitala Sri Lanka. În ziua masacrului, polițiștii au făcut razie la casa teroriștilor. Soția lui Ilham aștepta poliția purtând o vesta cu exploziv. A pus veste cu exploziv și pe cei trei copii ai ei. Când poliția a intrat în casă, ea a detonat bombele ei și ale copiilor, toți murind instantaneu. Era însărcinată la vremea aceea cu al patrulea copil.


Represaliile autorităților au urmat instantaneu. După doua zile, a fost impusă starea de asediu în întreaga insulă, care a ținut până în august 2019. Peste 300 de musulmani au fost arestați, în marea lor majoritate prietenii și rudeniile celor 8 teroriști care au făcut masacrul.

Familia Ibrahim era una din cele mai bogate din Sri Lanka. Ce explică atunci extremismul acestei familii? Experții sunt contrariați, terorismul de obicei fiind asociat cu oamenii săraci, disperați, fără familie, casă, studii, profesie ori viitor.
În cazul fraților Ibrahim e posibil ca răspunsul să fie Marea Moschee (The Grand Mosque) din Colombo, unde tatăl lor era în bordul de conducere. Moscheea fusese construită încă dinainte de 1505, când portughezii au pășit pe insulă. Musulmanii insulei alcătuiesc 10% din populație, iar budiștii 70%.

Musulmanii s-au simțit minoritari în Sri Lanka dintotdeauna. Pe durata războiului civil din anii 80 și 90, budiștii au atacat deseori satele musulmane cerându-le să părăsească insula, uneori incendiind moschei ori masacrând musulmanii care se rugau înăuntru.

Incidente sporadice de terorism budist împotriva musulmanilor au continuat până la mijlocul acestui deceniu.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.