marți, 21 ianuarie 2020

Tânără din Iran convertită la creștinism, arestată la Teheran în timpul recentelor proteste contra regimului...

Fatemeh Mohammadi, Maria, o tânără convertită la creștinism din Iran, a fost arestată la Teheran în timpul recentelor proteste contra regimului și nu se mai știe nimic despre soarta ei.

Maria (după numele de botez) a fost arestată acum opt zile, duminică, 12 ianuarie 2020, lângă Piața Azadi din Teheran, în timpul protestelor provocate de doborârea de către Gărzile Revoluționare a unui avion de linie ucrainean (8 ianuarie 2020).

În ziua arestării, tânăra iraniancă de 21 de ani postase pe Twitter despre revoltele ce aveau loc în țară și despre contextul de manipulare ce a urmat uciderii de către SUA a lui Soleimani. Maria scria că „represiunea soft”, prin îndoctrinare de către regim cu știri propagandistice, este mai dificilă decât cea „hard”, cu bastoane și gaze lacrimogene, și cu cât minciunile sunt mai sfruntate și mai des repetate, cu atât sunt mai credibile.
După arestarea de duminica trecută, Maria (Fatemeh Mohammadi) a fost dusă într-un loc necunoscut. Familia este îngrijorată, nemaiavând nicio veste despre ea.
Fatemeh Mohammadi a fost prima dată arestată în 17 noiembrie 2017. A fost atunci reținută alături de alt convertit la creștinism, Majid Reza (Davood) Souzanchi, care avea 34 ani, condamnat ulterior la cinci ani închisoare.
La arestarea din 2017, Fatemeh Mohammadi avea 19 ani. A fost închisă în aripa de femei a închisorii Evin. Maria și-a acuzat ulterior anchetatorii de hărțuire sexuală, aceștia încercând în repetate rânduri să o facă să declare că ar fi avut relații sexuale cu un creștin (o descriere a ororilor de la Evin aici: Immoral treatment of Women Prisoners of Conscience by Iranian Authorities). A  fost condamnată de către Tribunalul Revoluționar din Iran la șase luni de închisoare pentru „apartenență la grupările evangelice”, „participare la activități creștine”, „acțiune contra securității naționale prin propagandă contra regimului”. Maria a ieșit din închisoare chiar în ziua verdictului, în mai 2018, deoarece ispășise cele șase luni prin arestul preventiv din temnița Evin.
Un an mai târziu, în mai 2019, tânăra creștină l-a acuzat într-o scrisoare deschisă pe Ministrul Securității din Iran de încălcarea art. 29 al Constituției Iranului. În iulie 2019 a fost iar arestată pentru că nu și-ar fi purtat cum se cuvine basmaua în public, dar autoritățile au renunțat în cele din urmă la proces.
Maria (Fatemeh Mohammadi) a rămas o voce curajoasă și critică de-a lungul anului 2019, dezvăluind înaintea Crăciunului, pe contul ei de Twitter, @Marymohammadii, persecuțiile la care sunt supuși iranienii convertiți la creștinism.
Organizația Articol 18, de apărare a libertății religioase, arăta recent că:
Maria este activă pe rețelele sociale și chiar cu o zi înainte de a fi dată afară de la Universitate a postat despre cazul a 10 convertiți la creștinism care se află acum în închisoare în Iran ca urmare a activității lor religioase pașnice.
Maria a postat despre condamnarea la cinci ani de închisoare a nouă convertiți din Rasht și sentința de un an închisoare fată unei femei de 61 ani care s-a convertit în Karaj. „Crăciunul se apropie, iar securiștii stau la pândă de creștini”, a scris Maria.

Pe 23 decembrie 2019, Maria – Fatemeh Mohammadi – a fost exmatriculată din Universitatea din Teheran fără vreo explicație. 
Mai multe:
www.inliniedreapta.net


▲ ▲ ▲ TOPUL ZILEI al celor mai citite articole din ultima săptămână (selecție automată):

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.