După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 17 iulie 2020

Peter Costea 🔴 Rasismul lui Darwin


Creștinismul este relevant în fiecare conjunctură istorică, inclusiv în contextul actual al discuțiilor privind rasismul. Fondatorii credinței noastre și creștinii primelor veacuri au găsit în valorile comune și creștinism antidotul pentru rasismul culturilor și civilizațiilor antice.

În contrast, se poate afirma fără ambiguități, că fondatorii secularismului au fost rasiști, iar rasismul lor este intenționat ignorat în contextul actual. Se știe că Rousseau, Voltaire și alți iluminiști au fost rasiști. Marx a fost și el un rasist notoriu. A împărțit lumea în clase, a ațâțat oamenii la lupta de clasă și la distrugerea unui grup de către un alt grup.

Știați, însă, că Darwin a fost rasist? Am intuit asta, dar am descoperit dovezi concrete doar în 2018, citind remarcabila carte a lui AN Wilson: Charles Darwin - Victorian Mythmaker / Charles Darwin, Făuritor de mituri.

Cu prilejul călătoriei lui în jurul pământului, Darwin a ținut un detaliat jurnal de călătorie. Modul în care descrie populațiile native pe care le întâlnește este rasist.

Surprinde, deci, că în zilele noastre, când statuile sunt demolate, cărțile "rasiste" sunt date jos de pe rafturile bibliotecilor și librăriilor, cărțile lui Darwin încă sunt venerate. Vă dau câteva exemple care exemplifică rasismul lui Darwin.
În aprilie 1829, Darwin a petrecut câteva luni în Brazilia, examinând animale, plante, dar și populația nativă. A zugrăvit-o în termeni care astăzi ar fi considerați rasiști și ofensatori: "ignoranți, lași și extrem de indolenți".

Descria, de asemenea, populația de culoare ca fiind "uncommonly stupid", ("deosebit de stupidă"), ceea ce îl face pe autor să afirme că Darwin a fost rasist, un subiect pe care autorii contemporani îl evită.

Consemnările făcute de Darwin în jurnalul lui de călătorie îi dovedesc și șovinismul. Darwin credea în superioritatea rasei și civilizației britanice în raport cu celelalte rase și civilizații. (Paginile 104-105)

Tot în jurnalul de călătorie, Darwin a consemnat că formele de guvernare de atunci din Brazilia, Uruguay și Argentina (Patagonia), erau "half-civilized governments", adică "guvernări pe jumătate civilizate".

În opinia lui Darwin, democrația nu era o formă de guvernământ potrivită pentru America de Sud, optând pentru dictaturi, locuitorii ei fiind mai puțin civilizați ca britanicii. Ceea ce îl face pe Wilson să afirme că "... there is no evidence that [Darwin] believed, either as a young man or as a mature one, in the equality of the human race, whether as a political ideal to be hoped for or as a scientific fact". ("... nu există nicio dovadă că [Darwin] a crezut, fie în tinerețe, fie ca adult, în egalitatea rasei umane, fie ca ideal și deziderat politic, fie ca un dat științific") (Pagina 105)

Mai înspre sud, Darwin îi numește pe băștinașii din Tierra del Fuego, pe care i-a cunoscut în anii 1830 pe parcursul călătoriei lui pe vasul Beagle, drept semi-hominzi, adică o specie intermediară între primate și ființele umane sapiens.
Unul dintre argumentele pe care le-a folosit în sensul acesta a fost că nativii din Tierra del Fuego nici măcar nu aveau o limbă coerentă care ar putea fi numită umană. Chiar asemuia limba nativilor cu lătratul câinilor.

Îi descrie în termeni cât se poate de inumani, notând în jurnalul lui de călătorie că populația băștinașă era doar cu puțin mai civilizată decât animalele. (Pagina 112) ("One can hardly make oneself believe that they are fellow creatures placed in the same world ...") ("E greu de crezut că aceste creaturi trăiesc în aceeași lume ...")

În 1833, Darwin petrece ceva timp în Patagonia (august și septembrie) explorând fauna și fosilele din zona Rio Negro și Bahia Blanca. Pentru câteva săptămâni stă în conacul Generalului Rojas din Patagonia, al cărui oaspete este și pe care îl admiră pentru cruzimea cu care trata populația nativă.
Pe băștinașii Patagoniei Darwin i-a descris ca fiind incapabili de a fi civilizați ori de a trăi într-o democrație de tip european.

Se confirmă, deci, că rasismul este un produs intelectual inevitabil al evoluționismului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.