După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 3 iunie 2020

De ce trebuie să predice pastorii despre rasism acum


În lumina evenimentelor curente din întreaga lume, cred că a venit momentul să discutăm și despre acest subiect. Nu știu câți dintre voi au auzit la biserică predici despre rasa umană. Sau despre rasism. Sau despre care culoare de oameni să iubim mai puțin sau mai mult...

Probabil dacă ești un simplu enoriaș nu ai cum să îl faci pe pastorul tău să predice acum - când probabil a început o serie de predici senzaționale despre sfârșitul pandemiei și a lumii - ceva legat de o crimă din Statele Unite, care a determinat o mare majoritate a populației din America de Nord să iasă în stradă și să protesteze: viețile negrilor chiar contează (după cum spunea sloganul multor pancarte ținute de persoane sau postate pe rezele de socializare: Black Lives Matter). Ieri cam toată lumea din America avea pe profilul de pe rețelele de socializare o imagine neagră. Ați observat?


Adevărul este că diviziunea rasială este cea mai presantă preocupare din cultura noastră.

Și este și o chestiune profund biblică și spirituală. A nu adresa acest aspect - de la amvoanele bisericilor - e ca și când ai trece cu vedere cel mai mare elefant care se află într-o cameră culturală. Și de ce nu, camera creștină, ca să ne referim la contextul unde suntem noi acum.

Biserica este speranța acestei lumi în care trăim, iar în această privință, ea este singura speranță pentru modelarea unității rasiale. Noi am fost chemați la o comunitate nouă, unde Hristos este centrul ei. Dacă putem realiza unitatea rasială în bisericile noastre, de fapt am oferi lumii întregi ceva care ea nu are încă și care nu poate realiza pe cont propriu.


Și acest aspect ar fi imaginea cea mai ilustră și mai imaginabilă a lucrării salvatoare a lui Dumnezeu, care va atrage pe oameni. Oare în Ioan 17, Mântuitorul Isus nu s-a rugat ca noi să fim unificați și că unitatea va fi cea care va capta atenția lumii precum nimic altceva?

Numai că noi nu ne-am gândit la rugăciunea aceasta în termeni de rasă.
Probabil că mulți pastori nu au idei cum să înceapă o astfel de abordare în biserica lor. Vă redau mai jos un exemplu folosit de biserica Mecklenburg Community Church din statul Carolina de Nord, America în anul 2019. Ei au ținut pentru trei săptămâni o serie de mesaje intitulate ”Trezit” (materiale audio și prezentări pot fi descărcate de aici, în limba engleză). Iată cum au început ei abordarea despre rasă în biserică:

Începe prin a prezenta o teologie despre rasă

Ei au început prin a defini termenii în discuție: Ce este rasa? De unde au provenit rasele în termeni legați de creație și Adam și Eva? Care este viziunea lui Dumnezeu când vine vorba despre etnicitate?

Apoi au continuat prin a placa rasismul în calitate de distorsiune a viziunii lui Dumnezeu, care nu este altceva decât un miros urât în nările Lui.

În săptămâna următoare s-a tratat nevoia pentru civilizație (în sensul de amabilitate, politețe, cultură) din cadrul lumii noastre necivilizate. S-au utilizat numeroase materiale video strategice în decursul acestei serii. Seria despre rasism s-a încheiat cu o cântare de 6 minute, care nu a fost nimic altceva decât să ungă și să pecetluiască seriile prezentate de inimile celor prezenți la subiectul discutat.


Probabil că vă temeți să aveți o astfel de abordare. Această biserică a depășit recordul la frecvență în timpul acestei prezentări. Trei săptămâni la rândul, trei recorduri directe. Și aceasta este pentru că lumea noastră și oamenii din jurul nostru sunt înfometați să audă de la noi despre aceste subiecte.

Este adevărat că mulți lideri de biserică se tem să arboreze acest subiect

Nu trebuie să vă fie teamă. Faceți-vă munca. La finalul acestei postări sunt câteva cărți recomandate care le puteți folosi ca resurse, pe lângă materialele seriei disponibile aici. Pastorul acestei biserici s-a întâlnit cu un grup de membrii ai bisericii pomenite anterior, o parte dintre ei erau negrii, africani, hispanici, timp de câteva ore, la o masă de prânz, unde a discutat cu ei întrebări de genul: ”Ce sperați voi să spun eu în cadrul acestei serii?” și ”Ce vă temeți voi că o să pomenesc?” I-a întrebat ce fel de limbaj să folosească, întrebările care le sunt adresate lor de persoanele de culoare albă în secret, echilibrul care ar trebui să-l atingă și multe alte aspecte. Rezultatul a fost că ei au adus partea lor de educație și perspectivă, lucru de care a beneficiat această serie despre rasism.

Vă îndemn să încercați să faceți și voi la fel. Scriu aceste rânduri pentru că sunt preocupat de acest subiect - și mai ales de tăcerea din cele mai multe biserici. Nouă din 10 biserici sunt predominant formate dintr-o singură culoare, aceasta este ori alb, ori negru.

Nu e corect să fie așa. Nici nu este bine.

Diviziunea nu este viziunea lui Dumnezeu

Noi suntem singurii care avem vocea și viziunea de a adresa acest dezechilibru. De fapt nu am spus-o destul de apăsat. Adevărul este că Hristos ne constrânge să adresăm acest subiect. Dacă nu o vom face, vom da socoteală - în calitate de pastori - de oile care au fost încredințate nouă. Cred că vom fi judecați cu privire la faptul dacă am discutat despre acest subiect în calitatea de lideri ai Lui.

Am - și sper ca și voi să aveți - în minte faptul că, atunci când veți face acest lucru lumea din jur se va schimba.

Resurse recomandate:

  • Seria ”Woke” (Trezit), mp3 și pdf-uri AICI (în limba engleză)
  • Os Guinness, The Case for Civility (Cazul Civilizația, disponibilă în engleză, click pe titlul cărții pentru detalii, comandă)
  • Daniel Hill, White Awake (Trezire albilor - este un tratat despre ce înseamnă să fi persoană de culoare albă într-o țară cu negrii sau alte etnii, disponibilă în engleză, click pe titlul cărții pentru detalii, comandă). Se găsește și în România, la elefant.ro, de unde se poate comanda, posibil să existe și tradusă în limba română.
  • Jemar Tisby, The Color of Compromise (Culoarea compromisului - adevărul despre compromisul bisericii din America în compromisul rasismului - disponibilă în engleză, click pe titlul cărții pentru detalii, comandă)


NOTĂ: Materialul de mai sus este o adaptare după un articol scris de James Emery White (foto alăturat) în site-ul CrossWalk, republicat pe 1 iunie 2020 după un material scris de el inițial în 2019. James Emery White este pastorul senior și fondator al bisericii Mecklenburg Community Church din Charlotte, NC. și profesor adjunct de teologie și cultură în cadrul seminarului Gordon-Conwell Theological Seminary, unde a slujit în calitate de președinte. Cea mai nouă carte a sa, Christianity for People Who Aren’t Christians: Uncommon Answers to Common Questions (Creștinismul pentru oamenii care nu sunt creștini: Răspunsuri neobișnuite la întrebări obișnuite, disponibilă pe Amazon, se poate comanda făcând click pe titlul ei). El poate fi urmărit pe TwitterFacebook și Instagram.

Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați sursa citării lui, adică Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.