După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 19 iunie 2020

Daniel Fodorean 🔴 Cum ne pregătim din punct de vedere administrativ pentru închinarea de duminică în contextul noilor reglementări din starea de alertă?


În conformitate cu Ordinul Comun al Ministerului Sănătății (1103/17.06.2020) și Ministerului Afacerilor Interne (95/17.06.2020) pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase este necesară următoarea pregătire:

1. Stabilirea numărului persoanelor care pot participa în interiorul clădirii bisericii raport la suprafața clădirii.

Numărul total de metri pătrați pe care îi are sala bisericii se împarte la patru, suprafața cerută pentru o persoană în interiorul clădirii bisericii, și se poate afla numărul persoanelor care pot participa în acel spațiu. Potrivit cu textul Ordonanței, referirea la “lăcașul de cult” nu este foarte specifică, lăsând să se înțeleagă că întreg spațiu unde se desfășoară activitatea de cult, iar în cazul clădirilor bisericilor evanghelice acesta poate să include demisolul și alte săli parte din structura locașului de cult. Deci, numărul de persoane care ar putea participa va fi stabilit având in vedere suprafața sălii bisericii la care s-ar putea adaugă celelalte săli folosite pentru educația tineretului, copiilor și evenimentelor biserici, dacă se pot organiza, într-un fel, pentru a putea facilita conectarea audio sau audio-video la serviciul bisericii, cât și să se organizează circuite separate de intrare și ieșire, acolo unde este posibil (pct. 6 Ordonanță). O altă posibilitate pentru creșterea spațiului în vederea creșterii numărului participanților la închinarea bisericii este o organizare mixtă a unei adunării în interiorul clădirii bisericii, cât și a unei adunări în exteriorul clădirii bisericii, cu asigurarea unei transmisii audio sau audio-video a serviciului din interior clădirii, cu condiția respectării distanței de 1,5 metri pentru cei din curte. În situația în care cele două variante prezentate mai sus tot nu răspund nevoilor de spațiu se pot organiza mai multe servicii de închinare cu diferite grupuri de credincioși, cu condiția respectării cerinței de dezinfecție periodică, adică o dată la 4 ore.

2. Delimitarea și semnalizarea circuitelor de intrare și ieșire, acolo unde este posibil.

Aceasta presupune ca, pe cât este posibil, intrarea și ieșirea din clădirea bisericii să fie diferite. De menționat este că textul lasă să se înțeleagă că cerința este aplicabilă pentru spațiile care permit acest lucru.

3. Asigurarea materialelor pentru dezinfectarea individuală, a obiectelor și suprafețelor.

Conducerea bisericii trebuie să asigure materialele necesare pentru dezinfectarea individuală a participanților la întâlnirea publică a bisericii. Materialele de dezinfectare trebuie să fie conforme cu standardele de calitate aprobate de instituțiile abilitate ale statului. Fiecare participant este obligat să îți dezinfecteze mâinile la intrare în locașul de închinare. Obiectele și suprafețele frecvent atinse trebuie dezinfectate periodic, o dată la 4 ore (mânerele ușilor, balustrade, scaune, etc.).

4. Conceperea și afișarea anunțurilor privitoare la regulile de igienă și distanțare fizică.

Conducerea bisericii trebuie să se asigure că aceste reguli de igienă și distanțare fizică menționate în prezentul Ordin vor fi afișate la loc vizibil. Rolul acetor afișe este să aducă permanent aminte credincioșilor despre importanța respectă acestor reguli.

5. Desemnarea persoanelor responsabile cu supravegherea respectării regulilor și cu efectuarea triajului observational.
Conducerea bisericii ar fi bine să desemneze un anumit număr de credincioși, în funcție de suprafaț și de numărul participanților la închinare, responsabili pentru o bună organizarea a întâlnirilor de închinare în locașul bisericii, respectiv în aer liber, dar și pentru supravegherea respectării regulilor de igienă și distanțare fizică menționate în prezentul Ordin. Un alt aspect care trebuie realizat de aceste persoane responsabile este triajului observational. Triajul observational nu trebuie confundat cu triajul epidemiologic. Triajul observațional presupune decât observarea eventualelor semne și simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură), fără măsurarea temperaturii. În cazul credincioșilor care prezintă astfel de semen și simptome accesul în locașul de cult trebuie restricționat.

6. Anunțarea credincioșilor, în prealabil, de a veni dotați cu mască.

În cadrul serviciilor de închinare din interiorul lăcașelor de cult sau în alte locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase este obligatoriu purtarea măști în așa fel ca aceasta să acopere gura și nasul. Nu există o cerință expresă în textul ordonanței pentru purtarea măști în aer liber, dar poate fi o măsură suplimentară de protecție.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.