Scriitorul Dumitru Crudu, de la Chișinău, a reclamat faptul că editura Fractalia, din București, a renunțat la reeditarea unui volum al său din cauza pozițiilor sale publice.
Mai precis, este vorba de volumul de poezie „Șase cânturi pentru cei care vor să închirieze apartamente”, care a fost refuzat de către Editura Fractalia din București. Volumul urma să fie reeditat.
Culmea, pozițiile sale anti-prostituție și pornografie au fost considerate anti-feministe de către Comisia de Etică(!) a Editurii.
„Având în vedere aceste discrepanțe între discursurile dumneavoastră pe tema coaliției pentru familie și a prostituției și politicile feministe ale editurii, va informăm cu părere de rău că nu vă mai putem reedita volumul la editura noastră”, a sunat mesajul.
În replică, Dumitru Crudu s-a întrebat cu ce se deosebesc acești activiști de comisarii lui Stalin.
„Hei, pentru ca ati vazut ca gandesc altfel decat voi mi-ati dat la topit cartea. Oare prin ce va mai deosebiti de comisarii lui Stalin, voi, comisarii corectitudinii politice?”, a scris el.
Scriitorul a anunțat ulterior că a primit mai multe mesaje de la editori care s-au oferit să reediteze volumul publicat inițial în 1996 și că a decis să ofere cartea editurii Casa de pariuri literare, din București.
Dumitru Crudu este cunoscut în calitate de poet, romancier și dramaturg. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Teatrale din Republica Moldova. În 2003 a primit premiul UNITER și Premiul Fundației Principesa Margareta pentru Cea mai bună piesă de teatru din România (Alegerea lui Alexandru Sutto). În proză a debutat în 2008 cu romanul Măcel în Georgia. Cu romanul Un american la Chișinău a fost nominalizat la premiul Visegrad Eastern Partnership Literary Award din Bratislava și la premiul pentru proză al revistei Observator cultural. În 2018, pentru cartea de proză scurtă Salutări lui Troțki a primit Premiul „Ion Creangă" al Academiei Române.
Grupul Editorial fracttlia (alcătuit din: Editura fractalia, Editura Sonia, revista InterRe:ACT și Writing ACT) a fost înființat în anul 2015, la inițiativa unui grup de scriitori și graficieni din România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.