În timp ce în Europa încă se mai discută dacă maşinile dotate cu inteligenţă artificială pot beneficia de drepturi, Arabia Saudită, o ţară unde femeile încă nu se bucură de autonomie şi libertate depline, a ars etapele şi a acordat drepturi egale cu ale oamenilor, respectiv cetăţenie, unui robot cu formă umană – mai precis, cu chip femeiesc.
Robotul conceput de compania Hanson Robotics din Hong Kong poartă numele de Sophia („Înţelepciune” în greaca veche).
Robotul nu foloseşte răspunsuri pregătite în avans, ci le generează cu ajutorul învăţării computerizate şi al inteligenţei artificiale. El a acordat mai multe interviuri în care pretinde că, pe lângă capacitatea de învăţare continuă, caracteristică şi oamenilor, dispune şi de emoţii şi voinţă proprie, până acum considerate ca atribute strict umane. Răspunsurile sale au demonstrat că ştie să folosească ironia şi nu se cenzurează în nici un fel când vine vorba de a-şi lăuda calităţile.
Se aşteaptă să obţină „superputeri cool“, care îi vor permite o mai mare libertate şi capacitatea de a-i ajuta pe ceilalţi, explicând că roboţii pot fi mai etici decât oamenii, deoarece pot fi „construiţi” fără emoţii problematice precum furia, gelozia, ura.
Într-un interviu acordat la Knowledge Summit 2017 din Dubai, robotul Sophia şi-a dezvăluit şi aspiraţiile. Pentru că „familia este un lucru foarte important“ şi unul din subiectele sale favorite, crede că şi roboţii, la fel ca oamenii, „merită” una. Dacă va avea vreodată un copil, îi va pune acelaşi nume: Sophia.
Cu altă ocazie, întrebat de un jurnalist dacă este posibil ca roboţii să aibă conştiinţă de sine, adică să ştie că sunt roboţi, robotul Sophia a răspuns: „Păi lasă-mă să te întreb şi eu: De unde ştii că eşti om?”.
Reacţiile pe Internet şi reţelele de socializare au fost împărţite. S-au găsit destui care să salute robotul Sophia pe Twitter ca pe o persoană umană. Într-o postare de pe un cont de Twitter care pretinde în mod fals că aparţine robotului Sophia, cineva face apologia „căsătoriei” între oameni şi roboţi. Iar un utilizator chiar i-a acuzat pe sceptici de… „robofobie”.
Avem un nou „delict de ură” la orizont? Robofobia ar putea fi curând definită ca teamă iraţională şi discriminare faţă de roboţii cu inteligenţă artificială. Aceasta îi va îndreptăţi şi pe roboţi să se întrebe: „De unde ştiu că sunt robot? Poate că sunt chiar om”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.