vineri, 24 martie 2017

„Politicile identitare” și eșecul Stângii contemporane

Evenimentul anului 2016 – și poate al deceniului, dacă nu mai mult – este fără discuție alegerea „against all odds” a lui Donald Trump ca președinte al SUA. Alegere care constituie, în egală măsură, o confirmare a eșecului Stângii contemporane, reprezentată în Statele Unite de Partidul Democrat. Azi, „toaletele pentru transgenderi” sunt un subiect mai important pentru Democrați decât clasa muncitoare. Abandonată de cei care odată erau principalii săi avocați, aceasta a votat masiv pentru Donald Trump – deci pentru candidatul partidului perceput, odată, ca fidel „clasei exploatatoare”. Mai mult, în a patra sa zi de mandat, președintele SUA s-a întâlnit cu liderii de mari sindicate, întâlnire caracterizată de aceștia ca „incredibilă”. Venind de la structuri care de decenii și-au oferit suportul Democraților, este o situație… de-a dreptul incredibilă!
Dar cum s-a ajuns aici?
Începutul acestui eșec coincide cu dispariția regimurilor comuniste și cu destrămarea URSS, moment în care partidele de Stânga au căutat să se reinventeze. Iar „surogatul” pe care l-au găsit se dovedește, azi, a fi un produs politic expirat și care alienează o mare parte din electoratul lor tradițional.
Jay Fazer de la grupul conservator „Rebel Media” explică faptul că derapajul Democraților americani a început odată cu promovarea unor idei filosofice și politice cel puțin stranii. Locul tematicilor concrete, abordate anterior în discursul politic de Stânga, a fost luat de ideologia gender și de promovarea „minorităților sexuale” sau a avortului, creații ale unor curente extremiste din lumea academică și complet lipsite de temei științific. Ideologia gender afirmă că genul, sau „sexul social”, este un construct determinat de stereotipurile societății și că fiecare persoană poate alege dintr-un număr, aflat în permanentă modificare, de „genuri”, ignorând faptul biologic al apartenenței sale la unul din cele două sexe. Un alt adevăr științific banal, acela că fătul este o ființă umană vie, este negat vehement de Stânga pentru că doar astfel poate fi promovat avortul, văzut ca un „drept al femeii la autodeterminare” în contrapartidă cu lipsa oricărei dimensiuni umane a copilului nenăscut, considerat ca nepurtător de drepturi personale.
Dar probabil că nimic nu a contribuit mai mult la decăderea Stângii în Occident decât așa-numitele „politici identitare”.
Continuarea pe www.culturavietii.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.