După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 14 mai 2015

Declinul creştinismului în America

Crestinii persecutati ai Europei s-au refugiat in America pentru a fonda o tara crestina pe pricipiile libertatii si tolerantei religioase. Vreme de secole crestinismul a cunoscut o ascensiune impresionanta atit in America de  Nord, majoritar Protestanta, cit si in America de Sud, majoritar Catolica. In timp ce crestinismul era in ascensiune in Lumea Noua, insa, era in declin in Europa. Vreme de multi ani, declinul crestinismului in Europa nu s-a simtit in Lumea Noua. Comentatorii atei si sociologii erau nedumeriti de energia crestinsmului si a religiei in general in Statele Unite, cea mai tehnologizata si dezvoltata tara din istoria omenirii. Teoriile sociologice conform carora cu cit o societate devine mai dezvoltata cu atit devine mai putin religioasa erau confirmate de declinul crestinismului in Europa, dar compromise de continua ascensiune a crestinismului in America. Multa vreme descoperirile stiintifice, evolutionismul si devoltarea economica nu au afectat credinta in Dumnezeu ori pozitia dominanta a crestinismului in America. Iata insa, ca, pentru prima data, saptamina aceasta date statistice au fost publicate in America privind crestinismul si religia, care tind sa confirme ca religia si crestinismul sunt in declin in America. In alte cuvinte, ca ceea ce deja s-a intimplat in Europa cu multi ani in urma se petrece acum in America.
 
Presa din America a fost dominata in doar ultimele putine zile de numeroase comentarii privind un nou sondaj de opinie publicat de Pew Research Center care reflecta, la nivel de procente, ca doar 70.6% din populatia adulta a Americii se identifica ca fiind crestina. In 2007 acest procent era de 78.4%. E, deci, vorba de un declin remarcabil si dramatic de 8% in 7 ani, adica un declin numeric anual de mai mult de 1%. Aceste cifre au fost interpretate de presa americana in diferite feluri, de unele publicatii mai flegmatic iar de altele cu mai putina ingrijorare. De exemplu, publicatia seculara si pro-atee Salon a publicat un comentariu cu titlul scandalos Is Christianity Toast? (“E crestinismul ars”?) [Comentariul poate fi citit aici: http://www.salon.com/2015/05/12/number_of_u_s_christians_in_sharp_decline_according_to_report/] In contrast, publicatia conservatoare RedState a publicat un articol cu un titlu exact opus: No, Christianity Is not Actually in Decline (“NU, crestinismul nu e in declin”). [Comentariul poate fi citit aici: https://plus.google.com/share?url=http://www.redstate.com/2015/05/12/no-christianity-is-not-actually-in-decline/] La fel, stanga americana a prezentat subiectul cu mult entuziasm si vadita bucurie, declarind ca in sfarsit America se aproprie de Europa in respingerea crestinismului si a credintei in Dumnezeu. Ne-am gandit deci, ca e potrivit si pentru noi, sa facem un mic comentariu asupra acestui subiect, sa va prezentam studiul original si astfel sa va dam oportunitatea sa il studiati singuri si sa va formulati propriile opinii. Si asta, inainte de a va lasa influentati de comentariile care probabil au aparut ori vor apare in media romana si care probabil va face un simplu copy + paste ori va repeta, fara discernamint, ce scrie presa de stanga din America.

Inainte de a discuta studiul, insa, comentam pe scurt de ce subiectul acesta e important si pentru Romania si crestinism in general. In primul rind pentru ca Romania nu e imuna la factorii care submineaza crestinismul in alte parti ale lumii. Fie ca e vorba de invatamint, filosofia contemporana pedagogica dominanta, educatia data tinerilor in universitate, influenta presei, a mas mediei in general, a ateilor, a secularizarii fortate propulsata de stat, de impactul vietii post-moderne asupra valorilor – toti acesti factori sunt prezenti si in Romania si pot avea acelasi efect, in timp, ca si in Europa Occidentala si in America. In al dolilea rind, subiectul e important pentru ca daca cunoastem factorii care au erodat pozitia crestinismului in America si in Europa Occidentala, vom sti ce putem face noi ca romani, parinti, ca societate traditionala si conservatoare sa prevenim acelasi nivel de necredinta in civilizatia romana. In al treilea rind, e de inteles ca daca influenta crestinilor in America slabeste, libertatea religioasa in America si in restul lumii va suferi. La fel valorile. In lumea occidentala singurii crestini care inca lupta pentru valori, la nivel de instanta ori politica, sunt crestinii din Marea Britanie si din Statele Unite. Restul au fost fortati de statul secular sa se retraga in bisericile lor si la teologia lor si au fost expulzati din spatiul public. De asemenea, e un adevar in plus ca daca Biserica slabeste, statul devine mai puternic. La ora actuala, cel putin in America, in absenta Bisericii si a crestinilor, statul secularizant ar fi atit de dominant incit libertatile fundamentale ale oamenilor ar putea fi compromise.
 
Ce zice studiul lui Pew Research Center?
 
Studiul Pew a fost facut intre 4 iunie si 30 septembrie 2014 si a implicat peste 35.000 de respondenti. Concluzia principala este ca, intre 2007 si 2014, procentul persoanelor adultecare se declara crestine in Statele Unite a scazut de la 78.4% la 70.6%. In cifre, numarul crestinilor a scazut de la 178.1 de milioane la 172.8 de milioane. Declinul a afectat in special Protestantii si Catolicii. In contrast, persoanele care se identifica ca nefiind afiliate cu nicio religie a crescut de la 6.7% la 22.8%. In aceasta grupa intra ateii, agnosticii, si persoanele neafiliate religios. Proportia ateilor a crescut de la 1.6% la 3.1% din populatia adulta a Americii. Procentul evanghelicilor in SUA a scazut de la 26.3% la 25.4% iar al catoliclor de la 23.9% la 20.8%. (In Romania evanghelicii sunt cunoscuti ca neo-protestanti). Procentul celor care se identifica ca apartinind unor religii diferite de crestinism a crescut de la 4.7% la 5.9%. In categoria aceasta sunt inclusi evreii, musulmanii, budistii si hindusii. Cea mai mare crestere numerica in acest grup a fost la musulmani si hindusi. Cresterea e atribuita in special foctorilor externi, in principal al imigratiei masive din India si din tarile musulmane. In ce priveste numarul de persoane care se identifica ca fiind crestini ortodocsi, el a scazut de la .6% la .5% din intreaga populatie adulta a Americii.
 
Majoritatea celor care nu se identifica cu nicio religie sunt tineri sub 36 de ani. In timp, insa, acesti tineri incep sa se identifice cu religia parintilor lor. Varsta medie a protestantilor este de 52 de ani, in comparatie cu 50 in 2007, iar a catoliclor de 49 de ani in comparatie cu 45 de ani in 2007. Asta denota ca generatiile de protestanti si catolicii imbartinesc. Factorii demografici sunt, in mare parte responsabili pentru imbatrinirea acestor grupuri. Numarul protestantilor de culoare din America a ramas constant la aproximativ 16 milioane de adulti. In schimb, numarul evanghelicilor (neo-protestantilor) a crescut cu 2.4 milioane de la 58.6 milioane la 62.2 milioane. O alta interpretare a datelor, insa, indica ca numarul lor a crescut cu 5 milioane. Numarul catolicilor e de 51 de milioane, iar numarul celor neafiliati e de 56 de milioane de adulti.
 
E important de tinut in minte, insa, ca cifrele implicate in studiul Pew implica doar populatia adulta a Americii. Daca si copiii ar fi inclusi in acest studiu procentul crestinilor ar fi cu mult mai mare. Cu toate acestea, numarul crestinilor din SUA ramine cel mai ridicat din lume in comparatie cu alte tari ale lumii.Studiul integral a lui Pew Research Center poate fi accesat aici: http://www.pewforum.org/2015/05/12/americas-changing-religious-landscape/
 
Francezii vor o tara crestina!
 
Surprinzator, in Franta laica, francezii vor o tara crestina. In aprilie, Le Mone Diplomatique a publicat un comentariu pe marginea unui sondaj de opinie conform caruia 72% dintre francezi vor ca Franta sa isi mentina identitatea crestina. Peste 50% dintre ei isi doresc o Franta catolica, si cu putin sub 50% isi doresc o Franta protestanta. Rezultatele acestui sondaj de opinie surprind, in special pe comentatorii seculari. Explicatia e ca francezii sunt tot mai preocupati ca isi pierd identitatea nationala in fata imigratiei masive musulmane si a dezechilibrului demografic din Franta care ii favorizeaza pe musulmani. Isi dau seama ca in timp Franta ar putea adopta o identitate musulmana dar o prefera pe cea crestina. Este o lectie foarte buna pentru francezi si pentru restul Europei Occidentale. Dupa zeci de ani de intoleranta si batjocora la adresa crestinilor si a crestinismului, a ascensiunii ateismului, a avortului si al imoralitatii sexuale, unii dintre europeni se trezesc si isi dau seama ca in ritmul acesta isi vor pierde identitatea europeana. Isi dau seama ca ce a dat Europei identitatea ei multimilenara a fost religia si in special crestinismul, si ca nici secularismul, nici ateismul si nici multiculturalismul nu-i pot da o identitate care sa rezizte valului musulman. Comentariul din Le Monde Diplomatique poate fi citit aici: http://www.monde-diplomatique.fr/carnet/2015-04-17-Racisme-antisemitisme

Material furnizat de catre Alianţa Familiilor din România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.