După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 16 aprilie 2014

Pastor Irinel Cazacu: „Cred că Biserica Elim va deveni neîncăpătoare...” – interviu

NewsNet Creştin: Domnule pastor Irinel Cazacu, aţi inaugurat de curând Biserica Baptistă Elim în oraşul Ploieşti,  amplasată în cartierul Vest al oraşului. Spuneţi-ne, de ce o nouă biserică baptistă şi de ce în această zonă de vest a oraşului Ploieşti?

Pastor Irinel Cazacu: După părerea mea, cred că la dimensiunile oraşului nostru este nevoie nu doar de o nouă biserică baptistă, ci de mai multe evanghelice, câte una în fiecare cartier al Ploieştiului pentru ca mărturia Evangheliei să fie depusă în mijlocul oamenilor, prin slujirea comunităţilor locale.
 Permiteţi-mi  să vă dau cel puţin trei răspunsuri la această întrebare:
       a. Mandatul Domnului Isus, lăsat ca un testament pentru ucenici ca o chemare, dar şi ca o trimitere este în Matei 28:18-20. Unii numesc acest mandat ca fiind Marea trimitere a tuturor urmaşilor Domnului Isus cu valoare imperativă. Marea trimitere nu este una opţională, de aceea cred că fiecare credincios nou testamental ar trebui să privească misiunea ca fiind izvorâtă din inima lui Dumnezeu, având ca obiectiv câştigarea oamenilor pentru Împărăţia lui Dumnezeu.
       b. Apoi, noi, baptiştii, avem un dicton provenit de la unul dintre oamenii reprezentativi ai mişcării baptiste, misionarul german Gerhard Onken: fiecare baptist un misionar. De aceea noi credem că misiunea este o chemare de la care nu trebuie să facem niciun fel de rabat.
       c. Nu în ultimul rând, a fost şi o chestiune de oportunitate. Am constatat că în zona de Vest a oraşului şi, de fapt, în toata zona de la Vest până la Nord noi avem foarte mulţi credincioşi care trebuie să traverseze oraşul, să parcurgă câţiva km buni pe jos în fiecare duminică pentru slujbele de dimineaţă şi de după masă şi să cheltuie sume semnificative pentru transport.
Acestea au fost câteva din motivaţiile care ne-au determinat pe noi, cei care slujim Biserica Baptistă Emanuel, să stăm la modul cel mai serios înaintea Domnului şi la dispoziţia Domnului pentru deschiderea unei noi biserici.

NewsNet Creştin: Aşa cum ştiţi, România trece de caţiva ani buni printr-o criză majoră, multe construcţii au fost sistate, multe proiecte abandonate definitiv sau poate amânate pentru vremuri mai bune. Aţi iniţiat şi realizat proiectul acestei noi biserici exact în această perioadă de timp; n-aţi avut temeri că nu veţi avea resurse suficiente, că nu veţi duce la bun sfârşit construcţia acestei biserici?

Pastor Irinel Cazacu: Tocmai în acest context, surprins foarte bine şi foarte obiectiv de dumneavoastră, se poate vedea în mod desluşit providenţa lui Dumnezeu.
Nu vreau să spun că nu am experimentat de multe ori pe parcursul derulării acestui proiect temeri, frustrări şi chiar dezamăgiri, dar vreau să subliniez încă o dată purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi minunile de care ne-a făcut Dumnezeu parte în această perioadă şi nu aş vrea ca dezamăgirile sau frustrările mele să umbrească în vreun fel providenţa lui Dumnezeu pentru că, realmente, am experimentat călăuzirea şi binecuvântarea Domnului pe tot parcursul derulării acestui proiect, care, pentru cei care nu ştiu, a durat în jur de 10 ani, şi vreau să mă explic. Proiectul propriu zis de construcţie a durat 4 ani, numai că obţinerea Autorizaţiei de construcţie a durat în jur de 6 ani, apropos de dezamăgiri şi frustrări.

NewsNet Creştin: În condiţiile în care foarte multe biserici evanghelice, cel puţin în această parte a ţării, din varii motive, se “subţiază” în ceea ce priveşte numărul de membrii,  iar altele chiar se închid, nu vă este teamă că acest proiect pentru o nouă biserică s-ar putea să nu fie realizat din acest punct de vedere? Nu vă încearcă nicio emoţie la gândul că poate este o construcţie prea mare faţă de numărul oamenilor care se vor decide să devină membrii la Biserica Elim?

Pastor Irinel Cazacu: Eu mă bucur că îmi puneţi această întrebare pentru că inclusiv membri ai familiei mele m-au întrebat acelaşi lucru sau şi-au exprimat această temere. Aş vrea să vă spun că noi avem convingerea că proiectul Elim este un proiect care are girul lui Dumnezeu, noi credem că Domnul ne-a călăuzit în demersul deschiderii acestei biserici şi credem că într-un parteneriat ca acesta, Dumnezeu şi un grup de credincioşi dedicaţi misiunii şi răspândirii veştii bune a Cuvântului lui Dumnezeu, Biserica Elim va deveni neîncăpătoare aşa încât va trebui să extindem clădirea, la un moment dat.
          Vă rog să nu mă acuzaţi de lipsa de realism, pentru că cei care mă cunosc ştiu că sunt un om optimist, dar şi destul de precaut atunci cînd e vorba de lucruri pe care nu le stăpânesc dar tocmai în aceasta constă optimismul meu, în faptul că Dumnezeu este în control şi că noi nu facem altceva decât să ne aşezăm în mâna lui Dumnezeu şi la dispoziţia lui Dumnezeu, conştienţi fiind că atunci când ne facem treaba cu credincioşie, El îşi onorează promisiunile.
        Apoi, aşa cum vă spuneam mai devreme, avem destul de mulţi enoriaşi în această zonă şi mă bazez pe nevoia imensă a oamenilor după Dumnezeu. Fiecare om are un gol în fiinţa lui care are forma lui Dumnezeu şi acest gol nu poate fi umplut cu nimic altceva decât cu Dumnezeu (B.Pascal). Mă bazez pe nevoia omului de comuniune şi de comunitate. Maica Tereza spunea: Singurătatea este lepra modernităţii, ori Elimul va fi un loc unde oamenii vor găsi acceptare,  înţelegere şi răspunsuri la dileme şi la frământări.
         Şi, nu în ultimul rând, atunci când construieşti o clădire de Biserică, nu o construieşti doar pentru prezent, ci şi pentru viitor, ori noi credem într-o perspectivă în care Biserica Elim se va dezvolta atât calitativ cât şi cantitativ.

NewsNet Creştin: Datorită faptului că în această parte a oraşului nu există o altă biserică evanghelică,  este posibil ca foarte mulţi credincioşi care sunt membrii în bisericile Creştine după Evanghelie şi Penticostale din Ploieşti să opteze pentru frecventarea ocazională sau chiar regulată a acestei noi biserici, din raţiuni de economie de timp sau chiar financiare. Cum veţi preîntâmpina o astfel de posibilă situaţie? Anticipaţi vreo tensiune în relaţia cu celelalte comunităţi evanghelice? Veţi colabora în continuare cu celelalte biserici evanghelice din Ploieşti?

Pastor Irinel Cazacu:   Din punctul meu de vedere, eu cred că orice om, orice individ este liber şi oricui îi este garantat chiar prin Constituţie acest drept de a-şi exprima liber opţiunea religioasă, confesională, de a frecventa o biserică sau alta, iar, pe de altă parte, orice biserică trebuie să aibă uşa deschisă pentru toată lumea.
         Eu nu cred într-o selecţie a celor care frecventează sau vin ocazional la o biserică, de altfel nici nu cred că acesta este scopul unei biserici şi nici nu este sănătos, ci dimpotrivă, o biserică trebuie să fie printre altele şi spital pentru suflete, aşa că nu ai voie să ai uşa închisă pentru cei care vin acolo.
         Referitor la continuarea colaborării cu celelalte biserici evanghelice aş vrea să vă amintesc că sunt unul dintre promotorii unor proiecte comune concrete pentru că eu cred foarte mult în unitatea evanghelicilor din Ploieşti, nu doar pentru că, minoritari fiind, e important să avem puncte de vedere comune, ci şi pentru că Domnul Isus ne cheamă la unitate: Să vă iubiţi unii pe alţii,  prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii mei.
           Aşadar, eu cred că baza unităţii noastre este una mult mai profundă, este una biblică pentru că Scriptura comunică acest adevăr extrem de profund şi anume că eticheta urmaşilor Domnului Isus este unitatea.
          Vreau să vă spun foarte explicit,  Biserica Elim nu intră în nicio competiţie cu vreo altă Biserică, ci îşi doreşte să slujească Împărăţia lui Dumnezeu prin a fi un martor eficient în zona de vest a oraşului. Aşadar, repet, am fost şi rămân unul dintre promotorii părtăşiei şi colaborării dintre bisericile evanghelice din Ploieşti.                                                          
NewsNet Creştin: Deşi aveţi câţiva ani buni de experienţă în păstorirea Bisericii Baptiste Emanuel din Ploieşti, sunteţi încă un pastor tânăr, dinamic şi cu impact la tânăra generaţie.  Spuneţi-ne cum v-aţi gândit să dezvoltaţi lucrarea cu tinerii în Biserica Elim? V-aţi propus să realizaţi ceva anume diferit sau inedit pentru tinerii baptisti ori poate chiar pentru cei evanghelici? Altfel spus, vedeţi în acest nou început şi o oportunitate de a începe şi alte lucrări pe care până acum doar vi le-aţi dorit?

Pastor Irinel Cazacu: Ca să fim foarte exacţi cu anii de pastorală, trebuie să vă spun că păstoresc de 17 ani Biserica Baptistă Emanuel, devenind astfel cel mai longeviv păstor al Bisericii, şi printre puţinii absolvenţi, cred că doar încă trei colegi, din generaţia 1997, ai Institutului Teologic Baptist din Bucureşti, care au păstorit fără întrerupere de la absolvire aceeaşi biserică.
         Am menţionat lucrul acesta pentru că am în minte şi port în inimă un gând de mulţumire către Domnul, dar şi un respect şi apreciere deosebită pentru colaboratorii mei, membrii Comitetului de conducere ai Bisericii Emanuel cât şi Bisericii în ansamblu.
        Revenind la întrebarea despre tineri, vreau să vă mulţumesc pentru aprecierile făcute, mă simt măgulit, dar în acelaşi timp, aceste aprecieri mă responsabilizează şi mai mult.
Vreau să vă spun că întotdeauna am avut o preocupare legată de generaţia tânără, pentru că am fost binecuvântat să slujesc de la o vârstă foarte fragedă, înainte de perioada când am fost student la Institul Teologic Baptist din Bucureşti, într-o biserică frumoasă din Bucovina, mai exact Biserica Baptistă Maranatha din Suceava, tocmai ca lider de tineret. Apoi, în toată perioada studiilor şi după terminarea studiilor am fost preocupat să găsesc metode şi deprinderi pentru a putea fi relevant în rândul tinerilor. Acum sunt membru în Bordul de conducere al Institutului Baptist din Bucureşti, din această postură pledând pentru introducerea în curicula de învăţământ a unor discipline care să ajute la formarea unor studenţi ca pastori de tineret.
Aşadar, este o preocupare permanentă pentru a ajuta tânăra generaţie în dorinţa de a se apropia de Domnul şi de a-L cunoaşte pe Domnul, ceea ce mă determină să mă gândesc la un proiect deosebit, atât pentru tinerii Bisericii Elim cât şi pentru ceilalţi tineri din oraş.

NewsNet Creştin: Dacă am înţeles bine, chiar vă bucuraţi de o colaborare bună cu celelalte biserici evanghelice din Ploieşti şi nu vă este teamă să dezvoltaţi împreună cu ceilalţi evanghelici şi alte proiecte de anvergură. Credeţi că Biserica Elim va putea fi gazda unor evenimente extrem de vitale pentru întreaga comunitate evanghelică din Ploieşti, nu numai pentru tineri, ci pentru toate celelalte categorii de vârstă? Altfel spus, va reuşi Biserica Elim să fie nu numai o biserică, ci şi un centru creştin de conferinţe, întâlniri, festivităţi, concerte, seminarii şi aşa mai departe?

Pastor Irinel Cazacu:  Cu siguranţă, uşile Bisericii Elim sunt deschise pentru orice proiect şi acţiune a bisericilor evanghelice din oraş. Mesajul Evangheliei este adresat tuturor oamenilor, indiferent de vârsta lor, astfel că toţi vor fi bineveniţi la evenimente organizate la ”Elim” de către biserica locală sau de toţi evanghelicii.  Şi, da, clădirea nouă va fi folosită pentru conferinţe, întâlniri, seminarii etc care vor ajuta cauzei Evangheliei.

NewsNet Creştin: În ultimul timp se vorbeşte din ce în ce mai des despre “încorsetarea confesională” a bisericilor şi de “osificarea” acestora, termeni critici folosiţi chiar de către unii pastori baptişti. Spuneţi-ne, nu numai în ceea ce priveşte slujirea în diferite proiecte menţionate mai sus, dar chiar şi în slujirea credincioşilor din Biserica Elim, veţi avea curajul (şi abilitatea de a nu-i supăra pe cei ce conduc Cultul Baptist) să folosiţi şi slujitori din celelalte confesiuni evanghelice, oameni care s-au dovedit consacraţi în proclamarea Evangheliei sau care s-au “specializat” pentru un anumit domeniu al lucrării creştine?

Pastor Irinel Cazacu:  Asa dupa cum am afirmat şi mai sus, încurajez conlucrarea dintre bisericile evanghelice; slujitori din alte culte evanghelice au predicat Evanghelia în Biserica Emanuel şi vor fi bineveniţi în Biserica Elim. ”Osificarea” de care vorbiţi este un pericol care pândeşte Biserica mereu;  Martin Luther spunea că biserica este reformată şi într-o continuă reformare; împreună putem să luptăm mai eficient împotriva ”osificării”.
Dar la această întrebare am două variante de răspuns:
-o variantă scurtă de răspuns este:Da
-varianta mai nuanţată este următoarea:Biserica Baptistă, din punct de vedere al statutului de funcţionare, este autonomă. Noi credem în preoţia universală, adică noi credem că fiecare enoriaş are acces direct la Dumnezeu, în urma intrării lui în legământ cu Domnul, prin credinţă şi pocăinţă, aşa încât pastorul nu este un intermediar între credincios şi Dumnezeu. Apoi, credem în libertatea de asociere a credincioşilor baptişti în biserici baptiste şi a bisericilor baptiste în Comunităţi regionale şi a Comunităţilor regionale într-o Comunitate mai mare numită Uniunea Bisericilor Baptiste din România.
Ceea ce este important de precizat în contextul întrebării dumneavoastră este că Uniunea Baptistă nu este un for de conducere, ci de reprezentare pentru că, repet, un principiu fundamental al baptiştilor este autonomia bisericii locale.
        Din punctul acesta de vedere, nu avem niciun fel de restricţie, şi cu siguranţă sunt deschis, aşa cum am fost şi până acum, la colaborare cu orice om al lui Dumnezeu, slujitor specializat pe anumite domenii de slujire, dar aş vrea să fac câteva precizări.
Slujitorul respectiv trebuie să îndeplinească câteva condiţii:
-să fie un slujitor cu un caracter ireproşabil
-să nu fie un om contestat
-să fie un om ancorat într-o teologie biblică
Într-o vreme în care lumea aleargă după vedete şi se construiesc aşa de multe statui, pe mine mă interesează colaborarea, nu cu oameni cu notorietate, ci cu oameni bine pregătiţi şi cu oameni care pot să aducă un aport important la edificarea Trupului lui Cristos, care este Biserica, pe diferite domenii specifice.

NewsNet Creştin: Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim să aveţi har în orice activitate a Bisericii Elim şi cât mai multe suflete câştigate pentru Împărăţia lui Dumnezeu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.