După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 21 martie 2014

Scrisoare misionară: Luminiţa Prisecaru, Etiopia


Dragii mei,

”La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul.” Așa au început toate câte sunt acum în ființă, cele văzute și cele nevăzute!... Poate că obișnuindu-ne cu ideea, uităm că acest Dumnezeu este Tatălnostru, El - Atotputernicul! Devenim precum vulturul printre găini, mereu preocupați de rutina zilei și uităm că putem ”zbura”.


Vă salut călduros de pe muntele Gedole, din sud- vestul Etiopiei! Afară tocmai a început o ploaie torențială și ce frumoasă demonstrație a puterii Sale sunt tunetele şi fulgerele!


Azi am fost în casa prietenilor mei de aici, din Gedole. Familia fratelui Zacheus are cinci fete și acum m-au adoptat şi pe mine. Poimâine plănuiesc să călătoresc spre Gawwada(Ale). Acest lucru în sine e sursă de stres. Mi-am făcut obiceiul de a mă duce la această familie pentru a ne ruga împreună, înainte de a pleca la drum! Dumnezeu m-a încurajat de nenumărate ori prin intermediul lor! Îi mulțumesc Domnului pentru ei!


La stresul obișnuit se mai adaugă conflictul nerezolvat între două familii de comercianți, unul din grupul Ale, iar celălalt din grupul vecin, Konso. O neînțelegere cu privire la bani a făcut pe cel din Ale să îl omoare pe cel din Konso. A fost o crimă premeditată, făcută cu sânge rece! Ucigașul este în închisoare acum, dar conform tradiției, sângele mortului trebuie răzbunat. Vă rog să nu-i judecați prea aspru căci și în tradiția noastră europeană, răzbunarea sângelui e o temă frecventă (amintiți-vă doar de „Hamlet”, drama bine cunoscută a marelui Shakespeare). Vă pot mărturisi că e o mare diferență între a contempla aceste lucruri ca pe o ”operă de artă” și a trăi în mijlocul unor astfel de evenimente!


A fost aproape să înceapă un război între aceste două triburi, dar Dumnezeu a dat putere guvernului local și s-a putut preveni aceasta! Am învățat însă că opusul păcii nu e doar războiul... Este lipsa siguranței, frica. Până când sângele mortului va fi răzbunat, adică cineva din Ale, la fel de bogat ca şi cel mort din Konso va fi omorât, nu va fi pace!



Pentru a ajunge în Ale cu mașina, drumul trebuie să treacă prin Konso. Au fost până acum câteva încercări de a omorâ diferite persoane din Ale, însă Dumnezeu, în mod miraculos, a salvat acele suflete. Până acum nimeni nu a murit... Să ne rugăm ca Domnul să își înainteze Împărăția Sa grandioasă în felul în care dorește, după voia Sa, așa cum e în cer, așa să fie și în Ale pentru ca Numele Lui să fie sfințit!Mulțumesc în Numele Lui pentru că vă veți ruga pentru noi ca în versetul: ”Cuvântul Său să se răspândească și să fie proslăvit cum este și la voi.” (2 Tes. 3:1)

Frații traducători din echipă au lucrat cu hărnicie şi acum putem mulţumi Domnului că prima schiţă a traducerii cărților Marcu, Luca şi Geneza este terminată! Acum urmează să fie nenumărate citiri şiverificări. Mai întâi traducătorii se verifică unul pe altul. Apoi, împreună cu mine verificăm, după care toți patru citim şi verificăm naturalețea traducerii precum și exactitatea ideii din textul original. La aceasta mai urmează verificarea ortografiei precum și a punctuației! E multă muncă să aducem traducerea în stadiul de a fi printată și dată unui cunoscător al limbii Ale, dar şi bun vorbitor de amharică. Acesta face traducerea inversă, din limba Ale în limba amharică, pe care apoi o trimitem la un alt consultant din Addis Ababa. Acesta verifică încă o dată corectitudinea textului cu ajutorul traducerii în amharică. Observațiile sale ni le împărtășește atunci când ne întâlnim cu dumnealui. După ce și această etapă este încheiată, aducem textul pentru a fi supus verificării comitetului de editare format din membri din comunitate, buni cunoscători ai limbii și culturii. După ce și această etapă este terminată, urmează să testăm traducerea în comunitate.


Mai sunteti cu mine?... Ştiu că pare complicat... și adevărul e că este...o treabă tare complicată. Rugați-vă pentru noi ca să putem urma cu credincioșie glasul Său de Păstor Bun ce ne-a călăuzit până acum! El ne va călăuzi și de acum înainte! Dacă El nu ar fi cu noi, toate acestea nu ar părea decât lucruri absurde şi pentru care lumea aceasta nu dă mulți bani! Dar Domnul nostru și-a dat Fiul ca să Își construiască o Împărăţie veşnică de preoți! Lucrarea este a Sa și fără de clintire și-o va face!


...Ploaia afară a încetat și de aici, din fața casei, pot privi la orizont creasta altor munţi luminați de soare...Închei cu binecunoscutele cuvinte ale psalmistului:

” Îmi ridic ochii spre munţi...
De unde îmi va veni ajutorul?
Ajutorul îmi vine de la Domnul,
care a făcut cerurile şi pământul!”



În El, cu mare drag și dor,

a voastră Luminița
 Luminiţa este membră a Bisericii Filocalia din Iaşi, şi lucrează în Etiopia împreună cu Organizația Wycliffe România. Luminiţa s-a stabilit în localitatea Gedole unde învaţă limba locală a tribului Gawwada Gobeze. Dorinţa ei este de a sluji aici în domeniul traducerii Bibliei. 


Pentru cei care doriţi să contribuiţi şi financiar la lucrarea pe care o desfăşoară Luminiţa, puteţi folosi următoarele conturi:

Banca Transilvania, str. Republicii, Oradea

RONRO24BTRL00501205N34078XX
USDRO48BTRL00502205N34078XX



De menţionat: Donaţie pentru Luminiţa Prisecaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.