După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

marți, 18 august 2020

Peter Costea 🔴 Moralitate fără Dumnezeu: ar fi posibil?

 

În iulie, Pew Research Center, unul dintre cele mai mari firme de sondaje de opinie din lume, a publicat un studiu global privind relația dintre credința în Dumnezeu sau absența credinței în Dumnezeu și moralitate. Întrebarea era dacă în absența credinței în Dumnezeu poate sau nu poate exista moralitate. [Link: www.pewresearch.org/global/2020/07/20/the-global-god-divide/]

În studiu au fost incluse 34 de țări, printre ele Australia, Japonia, Coreea de Sud și 16 țări europene, dintre care 7 țări occidentale, 8 țări est europene și Rusia. Întrebarea a fost adresată la 38.426 de persoane din toate continentele lumii. România nu e inclusă în studiu.

Rezultatele sondajului sunt previzibile: în Occident, procentul persoanelor care susțin că moralitatea poate exista în absența credinței în Dumnezeu e mai mare decât în Europa de est. La nivel global, însă, doar 45% dintre persoanele incluse în sondaj susțin că nu poate exista moralitate în absența credinței în Dumnezeu. În Europa, 22% dintre occidentali afirmă același lucru și 33% dintre est europeni.

La nivel de țări, procentele sunt extreme. În SUA 54% dintre americani declară că a crede în Dumnezeu nu e necesar pentru a fi moral, în timp ce 44% cred că e necesar. Procentul acesta e de 46% la 53% în Grecia; 13% la 84% în Brazilia; dar radical diferit în Occident: 61% la 37% în Germania; 68% la 30% în Italia; 77% la 22% în Olanda; 78% la 22% în Spania; 79% la 20% în Marea Britanie etc. Cel mai extrem exemplu e Suedia, cu un procent de 90% la 9%.

În Europa de Est, procentul celor care cred că moralitatea nu poate fi separată de credința în Dumnezeu e de 50% la 45% în Bulgaria; 45% la 49% în Slovacia; 36% la 62% în Polonia etc. Echivalentul Suediei în Europa de Est e Cehia, cu un procent de 14% la 80%.

Procentul cel mai ridicat al persoanelor care cred că moralitatea depinde de credința în Dumnezeu e în Indonezia (96%); Filipine (96%); Tunisia (84%) etc.

După cum putem observa, procentul e cel mai ridicat în țările musulmane, urmate de cele creștine, și, în final de occidentali, cu excepția SUA.

Cel mai important aspect al studiului Pew însă nu e discutat, nici definit: ce e moralitatea? Ce înseamnă a fi moral? Înțelesul moralității și conținutul ei sunt total diferite în Occident de Europa de Est ori țările în curs de dezvoltare. E avortul moral? Sunt practicile sexuale nenaturale morale ori imorale? Încă nu am dat peste un studiu privind moralitatea care să și dea o definiție a moralității pentru respondenți.

 Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.