După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

luni, 31 august 2020

August 79 AD: Pompei și sfârșitul revoluției sexuale în Roma antică

 


Revoluția sexuală cu care ne confruntăm în prezent nu e unică în istoria omenirii. Facerea 6 descrie prima revoluție sexuală cunoscută istoriei. Ea a fost îngropată de apele potopului. Facerea 19 descrie a doua revoluție sexuală cunoscută istoriei, când Sodoma și Gomora au fost acoperite de foc și pucioasă.

Pe 24 -25 august 79 AD focul și pucioasa au îngropat revoluția sexuală a Romei antice. Acesta a fost subiectul comentat în intervenția mea live pe FB de sâmbătă. Îmi permit un mic rezumat al comentariului.

Mulți dintre noi pretind că Facerea 6 și Facerea 19 sunt mituri "homofobe" izvodite de mințile oamenilor. Ne spun că aceste evenimente de fapt nu au avut loc. Nu se neagă existența in vremurile vechi a manifestărilor sexuale nenaturale și imorale, dar se neagă potopul ori pucioasa ori chiar posibilitatea unei pedepse din partea lui Dumnezeu prin potop, foc și pucioasă.

Nimeni, însă, nu neagă și nici nu poate nega că (1) Roma antică a avut și ea parte de o revoluție sexuală; (2) că epicentrul revoluției sexuale romane a fost Pompei; și că (3) focul și pucioasa descinse din Vezuviu în august 79 AD au îngropat Pompei, Herculaneum, Stabia și alte așezăminte învecinate.

Seneca, Dio Casius și Plinul cel Tânăr au scris cu deamănuntul privind evenimentele îngrozitoare din august 79 AD. Pliniu cel Tânăr a fost martor ocular al evenimentelor. În 79 AD era căpitan de vas în marina romană, vasul lui fiind ancorat în vecinătatea orașului Pompei. De acolo a văzut cu proprii ochi dispariția sub cenușă a orașului plăcerilor unde magnații romani își petreceau vacanțele în desfrâu în luna august a fiecărui an.

În timp, oamenii au uitat de Pompei. De atunci, zeci de generații de oameni au crescut și trecut pe lângă ruinele urbei Pompei, știind că sub pașii lor sunt îngropați oameni, edificii, animale, obiecte și o civilizație desfrânată despre care au auzit, dar pe care încă nu puteau să o vadă cu ochii lor.

Lucrurile s-au schimbat spre finele Secolul XIX când arheologii au început să sape în Pompei și așezămintele dimprejur. Au dezgropat case, edificii publice, băi romane, latrine, apeducte, casele magnaților romani.

Au scos la iveală oase, obiecte, unelte, dar și frescele uimitoare pe care romanii le-au pictat pe edificiile publice, în piețe, pe zidurile caselor, în exterior ori interior. Au fost îngroziți de ceea ce au văzut: acte sexuale murdare, nenaturale, pictate până la ultimul detaliu, asemenea unei reviste pornografice de azi.

Ultragiații de ceea ce au văzut, arheologii au închis tunelele care duceau la imaginile sexuale. În anii 20 ai secolului trecut, autoritățile au redeschis tunelele permițând doar adulților să intre în "zona interzisă".. Începând cu anii 60 și copiilor li s-a permis să intre acolo, sub pretenția de a cunoaște istoria Romei antice.

A fost erupția Vezuviului o pedeapsă din partea lui Dumnezeu? Coincidența între Facerea 19 și Pompei 79 AD nu e tocmai la voia întâmplării.

De unde intuim asta? Arheologii au descoperit urmele în cenușă ale unui supraviețuitor. Pașii lui duceau în clădirea și bucătăria unui magnat. Pașii omului s-au oprit în fața unui perete pe care cineva, poate chiar el / ea, a scris cu un tăciune cuvintele: SODOMA GOMORA.

Putem rezonabil intui că persoana care a scris cuvintele acestea a fost un creștin, martor ocular al decadenței zilnice din Pompei. Asemenea lui Lot, a supraviețuit cataclismul, cunoștea îndeaproape Scriptura și a fost inspirat să lase posterității ceea ce i-a venit în minte în acele momente intense pentru minte și suflet: decadența din Sodoma și Gomora și viața decadentă din Pompei, dar și modul identic în care decadența din Facerea și Pompei s-a sfârșit: cu foc și pucioasă.

Vă recomand un articol pe tema de azi: Vesuvius Erupting: God's Revenge? Erupția Vezuviului: Răzbunarea lui Dumnezeu? publicat în august 2010 în Biblical Archaeology

Review: www.biblicalarchaeology.org/daily/ancient-cultures/ancient-near-eastern-world/the-destruction-of-pompeii-gods-revenge/

www.facebook.com/PeterCosteaEuroparlamentar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.