După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

duminică, 19 iulie 2020

Cum să identifici ignoranța biblică și imaturitatea spirituală la o persoană?


De fapt, era normal ca voi să fiți deja învățătorii altora. Totuși, acum voi aveți din nou nevoie de cineva care să vă învețe adevărurile elementare despre cuvintele lui Dumnezeu; și astfel, puteți să vă „hrăniți” doar cu „lapte”, nu și cu „hrană mai consistentă”” (Evrei 5:12, BVA)

Ceea ce urmează să împărtășesc cu voi în continuare nu este ceva amuzant. Voi acuza pe niște prieteni creștini de ignoranță spirituală.

Citeam recent manualul unei clase de colegiu legat de scrisul eficient... când am fost uimit de ceva. Autorii acestui manual (ambii profesori de colegiu) ofereau exemple de eseuri care au fost scrise de studenți și care apoi au fost supuse la o muncă intensivă de editate și îmbunătățire din partea profesorilor. Ei au arătat primul proiect, felul cum l-a criticat un profesor, al doilea articol și tot așa. Rezultatul final era format din niște exemple excelente și eficiente de comunicare. Adică... editarea și rescrierea unui material sunt dureroase. Însă editarea și rescrierea sunt necesare. Drept urmare vă dau exemplul acestui mic articol, la care a trebuit să lucrez câteva zile: șters, adăugat, schimbat, lipit material.

Editatul și apoi datul de note sunt o muncă grea pentru un învățător și uneori aceste gesturi sunt ofensive pentru un student. Cei care ”știu” arată la erorile din cei care studiază și sugerează idei de a se îmbunătății. Aceasta este de fapt educația de bază. O facem de la grădiniță în sus.

De ce ne speriem de erorile noastre din cadrul bisericii?

Când a fost ultima dată când ai auzit un învățător veteran sau un predicator care să enumere erorile de la prezentarea unui învățător de școală duminicală, sau la rugăciunile unui tânăr credincios, sau la mărturia unui tânăr luptător? Știu răspunsul: Nu ai văzut niciodată aceasta.

Nu prea se întâmplă așa ceva. Aceasta spre rușinea și regretul nostru etern.

Și totuși, ne numim persoane care facem ucenici. Și numim drept cheie a misiunii bisericii acțiunea de facere de ucenici.

Majoritatea bisericilor noastre și majoritatea predicatorilor fac o slujbă aleatorie și la plezneală din aceasta. Dacă e să fie cineva disciplinat în biserica obișnuită... aceasta se întâmplă doar pentru că ei încearcă să facă munca aia grea și nu pentru că pastorii și învățătorii sunt intenționați cu privire la aceasta.



Să nu fim satisfăcuți cu a nu prea știi Cuvântul lui Dumnezeu.

Îmi pare rău că sunt negativ în această privință, însă vorbesc despre mine însumi. Și vorbesc și despre tine. Pentru că noi am umplut bisericile cu oameni care nu cunosc Cuvântul lui Dumnezeu și ne mulțumim cu aceasta.

Ignoranța biblică și imaturitatea spirituală au devenit de acum norma - ajută-ne Doamne!



Așa de mulți din bisericile noastre se gândesc că ei au o mărturie a nașterii din nou și că punctul lor de vedere poartă cu sine o greutate precum oricine altcineva. Pentru că ei sunt membrii de biserică și sunt într-o stare bună cu speranța legitimă a unui credincios al Cerului, ei se avântă în chestiuni greoaie anunțând felul cum ”adevărații creștini” ar trebui să se simtă și să acționeze, adesea denunțând pe cei care îndrăznesc să fie în dezacord cu ei. Ei votează pastorii și critică predicile și sunt adesea recrutați pentru roluri de conducere în cadrul congregației.

Și ne mai mirăm de starea bisericii din ziua de azi.

Aceasta – ignoranța biblică și imaturitatea spirituală – a fost de fapt povara scriitorului cărții către Evrei (versetul citat la început). Dacă aceasta a fost o problemă în cadrul bisericii din secolul întâi... imaginați-vă cât de preocupat ar fi acel scriitor anonim astăzi! Problema ar fi multiplicată de N ori în cadrul culturii noastre.

Am fost la o întâlnire cu niște prieteni (să presupunem) care sunt creștini cu o mărturie de oameni născuți din nou (aceiași presupunere) dar care sună pentru restul lumii că ar fi niște păgâni. Ei devin ostili față de oricine este în dezacord cu ei, se limitează la a da nume, și trimit notițe cu rea intenție către cei care ar îndrăzni doar să provoace perspectivele și ideile lor. Eu personal am fost numit fudul, marxist, ignorant și liberal. Cât ține de cunoștința mea... personal nu sunt niciuna din toate acestea.

Dar de ce ar face ei așa ceva?

Răspuns scurt: Pentru că eu am spus ceva cu care ei nu sunt de acord.

Răspuns mai lung: Pentru că eu încerc să aduc credința creștină să susțină ceea ce se întâmplă azi în națiunea noastră. Societatea noastră este asediată de brutalitate și atitudini încăpățânate pe de-o parte, și proteste și manifestări pe de altă parte.



Încearcă să fi vocea echilibrului mintal și o să fi pușcat de ambele părți. Ambele părți, din întâmplare, se numesc pe sine urmași ai lui Isus.

Mai mult de o persoană mi-a spus să nu mă bag în politică. Câțiva m-au acuzat de faptul că nu-mi cunosc propria istorie.

Aceștia sunt frații și surorile mele în Hristos.

Și astfel, am ajuns să fac acum munca aia grea de mustrare.

O mustrare pătrunde mai mult pe omul priceput, decât o sută de lovituri pe cel nebun.” (Proverbe 17:10)

Nu oricine poate primi mustrarea. Cei slabi și ignoranți o disprețuiesc. Nebunul o urăște și disprețuiește pe toți cei care încearcă să o enunțe.

Fiule, nu disprețui mustrarea Domnului și nu te mâhni de pedepsele Lui. Căci Domnul mustră pe cine iubește, ca un părinte pe copilul pe care-l iubește!” (Proverbe 3:11-12)

Nu oricine poate da mustrare.

Liderii spirituali sunt instruiți să mustre.

Instrucțiunile finale ale lui Pavel către Timotei includeau aceste cuvinte: ”predică Cuvântul; fii pregătit la timp potrivit sau nepotrivit; mustră, corectează, încurajează cu toată răbdarea și învățătura!” (2 Timotei 4:2, NTR, vedeți și 1 Timotei 5:20, Tit 1:13 și Tit 2:15).

Mustrarea este o funcție pastorală. Este una din funcțiile mai rare ale predicatorilor pentru un bun motiv. Nimănui nu îi place aceasta, iar cei care au nevoie de ea cel mai mult reacționează aspru împotriva ei. De multe ori un predicator a fost atacat pentru că a mustrat un membru al bisericii care nu suporta adevărul. Este o ocupație periculoasă.



Credincioase sunt rănile unui prieten, dar sărutările unui dușman sunt înșelătoare” (Proverbe 27:6, BTF).

Ceea ce urmează în continuare este încercarea mea de a mustra credincioșii care sunt ignoranți din punct de vedere biblic și imaturi din punct de vedere spiritual:

Despre cine vorbim acum? Două grupe. Ignoranții din punct de vedere biblic și imaturii spirituali va include creștinii bebeluși care nu au avut timp ”să crească în harul și cunoștința Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos” (2 Petru 3:18). Nimeni nu începe viața fiind gata crescut. Totuși...

Cei care sunt ignoranți din punct de vedere spiritual îi includ și pe credincioșii mai vechi care au eșuat să crească pentru un motiv sau altul. Vedeți versetul de mai sus din Evrei 5:12.

Știu oamenii că ei sunt ignoranți din punct de vedere spiritual? Cei care sunt destinați pentru adevărata înțelepciune da, sunt cei despre care Scriptura spune că au ”înțelepciunea de sus” (Iacov 3:17).

Îndrăznește un pastor să spună oamenilor că ei sunt ignoranți din punct de vedere biblic și imaturi din punct de vedere spiritual? Doar atunci când îi dă undă verde Duhul Sfânt, cred eu. Dar probabil că mai este o modalitate. Poate că un învățător sau un pastor poate oferi oamenilor săi un exercițiu spre a-i ilumina.

Haideți să încercăm.

Iată un mic examen pe tema înțelegerii biblice sau a maturității spirituale. L-am întocmit din mers, cu asistența cucernică a Duhului Sfânt. Nu este o ordine neapărată în aceste întrebări.

10 întrebări care să ne ajute să măsurăm înțelegerea noastră biblică și maturitatea noastră în Domnul

1. Mustri vreodată un bătrân al bisericii?

Cei imaturi o fac. Și dacă o fac... au depășit linia.

Să nu mustri cu asprime pe un bătrân, ci sfătuiește-l ca pe un tată” (1 Timotei 5:1, NTLR). Dacă devine necesar să confrunți pe un credincios veteran cu eroarea sa, a o face cu respect și umilință îl onorează pe Domnul. S-ar putea să ne salveze și pe noi de la umilire atunci când bătrânul se întoarce și arată ceea ce am scăpat noi din Cuvântul lui Dumnezeu. Chestia asta mi s-a întâmplat și mie și a fost un moment de învățătură. Așa că v-o doresc și vouă.



2. Ai auzit de ”numește-o și revendic-o”? Evanghelia prosperității? Acestea sunt bazate pe ignoranța biblică și spiritualitatea superficială.

Cartea lui Iov trasează cuiul prin această eroare. Doar că ignorantul biblic nu are timp să studieze 42 de capitole ale unei cărți din Vechiul Testament.

Pune-ți următoarea întrebare: Dacă toți ucenicii Domnului nu aveau altceva de făcut decât ”numește-o și revendic-o”, atunci de ce nu au făcut-o? Pe tot parcursul cărții Faptelor Apostolilor ei au suferit pentru credința lor în același fel cum au făcut-o credincioșii de atunci încoace. În 2 Corinteni 11 Pavel enumeră necaz după necaz – bătăi, întemnițări, naufragii – pe care el le-a experimentat în slujirea Domnului Isus. Dacă tot ceea ce avea el de făcut era ”să-și folosească credința” ca să iasă din necaz, de ce nu a făcut-o?

Este precum eroarea aceea care spune că ”dacă ai destulă credință, poți vindeca toate bolile și învia pe cei morți”. Arată-mi pe ucenicii din primul secol că făceau una din aceste lucruri. Nu au făcut-o. Cel mai bun răspuns pentru cei care predau o asemenea eroare este ”Du-te la spitalul local și fă-i bine pe toți. Du-te în cartiere nevoiașe și fă-i pe toți oamenii bogați”.

3. Ești conștient de faptul că Domnul a inversat câteva din instrucțiunile Sale către ucenici?

În pasajul din Matei 10, unde Domnul nostru își instruia ucenicii cu privire la misiunea care aveau să o facă ei, El le spune să nu ia bani pentru călătoria lor, nici schimb de haine, și nici o armă (Matei 10:9-10). Dar mai apoi, în Luca 22, El a spus, ”Acum, dimpotrivă: cine are vreo pungă (cu bani) sau traistă (cu alimente), să le ia! Iar cine nu are sabie, să își vândă haina și să își cumpere una!” (Luca 22:36, BVA).



Cei ignoranți spiritual vor cita în mod greșit primul pasaj pentru că ei nu-și cunosc Biblia.

4. Tu mai insiști că dacă e să fie rugăciunile autentice și acceptate ele trebuie să fie rostite ”în numele lui Isus”?

Cei imaturi dobândesc adesea un singur ”adevăr” și merg și se culcă pe o ureche cu el, folosindu-l să judece pe oricine altcineva și terorizează pe cei care nu se ridică la standardul lor.

Rugăciunea Tatăl Nostru nu conține această frază. Și ca să fim mai exacți, nici o rugăciune din Noul Testament nu folosește aceste cuvinte.

A te ruga în numele lui Isus este mai mult decât a pune accent pe aceste cuvinte la încheierea rugăciunilor noastre de parcă ar fi vreo formulă magică.

5. Tu crezi că oamenii merg în iad pentru că au comis un păcat? Nu spune oare Biblia că ”sufletul care păcătuiește, acela va muri” (Ezechiel 18:4)?

Dacă crezi aceasta atunci ar trebui să știi că Dumnezeu a anulat această lege. Iată cum începe pasajul din Romani 8. ”În adevăr, legea Duhului de viață în Hristos Isus m-a izbăvit de legea păcatului și a morții” (Romani 8:2). Iat-o. Dar ce să însemne aceste cuvinte?

Înseamnă că o lege ulterioară a anulat și a negat o lege anterioară. Acest lucru se întâmplă în cadrul jurisprudenței tot timpul. În anul 1919, al 18-lea Amendament al Constituției Statelor Unite scotea în afara legii producerea, vânzarea și transportul de lichioruri intoxicante. În 1933, cel de-al 21-lea Amendament a abrogat pe al 18-lea. Amendamentul al 18-lea este încă în manuale, dar a fost anulat.

Sau să luăm în considerare următorul lucru. Pentru decade la rând, statele schimbau taxele de votare înainte ca o persoană să fie eligibilă să voteze. Cu toate acestea, cel de-al 24-lea Amendament a scos în afara legii taxarea voturilor, făcând astfel nule și lipsite de valoare aceste legi statale.

Așadar, legea veche – ai păcătuit, mori – a fost înlocuită de una nouă: ”Crede în Domnul Isus Hristos și vei fi mântuit”. Punct.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceasta! Până la urmă noi toți eram păcătoși înainte de a veni la Hristos și noi nu am devenit brusc incapabili de a mai păcătui după aceea. ”Căci El știe din ce suntem făcuți; Își aduce aminte că suntem țărână” (Psalmii 103:14). ”Dacă ai păstra, Doamne, aducerea aminte a nelegiuirilor, cine ar putea sta în picioare, Doamne?” (Psalmii 130:3)

6. Știi ce să faci cu lista acelora din Apocalipsa 21:8 a acelora care merg în iad?

Cât despre lași, necredincioși, scârboși, ucigași, curvari, vrăjitori, închinători la idoli și toți mincinoșii, partea lor este în lacul care arde cu foc și sulf, care este moartea a doua.

Nici eu nu știu.

Lasă loc în cadrul sistemului tău pentru taine, pentru Dumnezeu.

Și înainte ca cineva să mă acuze de ceva – de o grămadă de lucruri – dă-mi voie să indic faptul că Scriptura este clară asupra faptului că noi putem fi mântuiți de toate lucrurile de pe lista aceea. De altfel, vezi Psalmul 130:3 din nou, noi suntem cu toți păcătoși și nu este niciunul fără de păcat și suntem mântuiți prin harul Domnului Isus Hristos, altfel nimeni nu ar putea fi admis în Ceruri. Dar să revenim la punctul original:

Dacă trebuie să ai un răspuns pentru fiecare text dificil din Cuvântul lui Dumnezeu aceasta este un semn sigur al imaturității. Nimeni nu o face, deși mulți o revendică și insistă asupra acestora. Ajung la a produce interpretări sucite și explicații fanteziste. E atât de inutil. Cei maturi nu au probleme în a spune că ”Acesta este Cuvântul lui Dumnezeu și că nimeni nu îl poate înțelege pe deplin”. Iar pentru cel imatur care cere un răspuns acum (!) precum un copil de patru ani, un răspuns bând din partea unui sfânt evlavios este în ordine.

7. Unde ne învață Biblia nevoia de flexibilitate?

Răspuns: În metafora Domnului despre vin nou în burdufuri noi (Matei 9:17; Marcu 2:22; Luca 5:37-39).

Burdufurile vechi sunt tari, casante și inflexibile. Vinul nou încă mai fermentează... încă se mai extinde, încă mai face bule și se ridică... și necesită containere care se extind și ele. Noul vin al Duhului Sfânt, noul vin al acestei evanghelii a Domnului Isus Hristos, necesită containere (ucenici!) care sunt deschiși, receptivi, voitori și, așadar, flexibili. Vedeți ce a spus Isus despre lucrarea Duhului Sfânt în Ioan 3:8.

Fariseii din zilele lui Isus erau rigizi și încăpățânați. Domnul nostru le-a zis, ”Vai de voi, cărturari și farisei ipocriți! Căci voi închideți Împărăția Cerurilor înaintea oamenilor. Nici voi nu intrați, și nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsați să intre!” (Matei 23:13, NTR).

Trebuie să fie o mulțime de dat și o mulțime de luat în cadrul oamenilor Domnului. Familia Domnului va include oameni din multe fundaluri, la fiecare nivel de înțelegere și capabilitate, încât cei care sunt rigizi și încăpățânați vor fi năpasta bisericii.

8. Litera legii ucide. Crezi tu asta?

Ceva din interiorul credinciosului imatur vrea să se conformeze până la gradul N, să asculte litera legii și să ceară ca toți ceilalți să facă la fel. Și totuși, Scriptura ne avertizează cu privire la ea.

Dumnezeu ne-a și făcut destoinici să fim slujitori ai unui Legământ nou, nu al literei, ci al Duhului, pentru că litera ucide, dar Duhul dă viață.” (2 Corinteni 3:6, NTRparafrazat de mine)

Legalismul este întotdeauna un pericol pentru copiii lui Dumnezeu. Cei tineri și cei imaturi sunt în mod special susceptibili la erorile sale.

9. Unele lucruri din Scriptură sunt greu de înțeles. Așa spune Biblia.

Iată cum pune 2 Petru 3:15-16 lucrurile: ”... așa cum v-a scris și preaiubitul nostru frate Pavel, după înțelepciunea care i-a fost dată, căci așa face în toate scrisorile lui, când vorbește despre aceste lucruri. În ele sunt lucruri greu de înțeles, pe care cei neștiutori și nestatornici le interpretează greșit, ca și pe celelalte Scripturi, spre propria lor distrugere.” (NTR)

Acest pasaj ar trebui să fie citit și absorbit pentru că a cunoaște acest lucru – și faptul că Scriptura spune acest lucru – ne va proteja de multe erori.

10. Un păcat este la fel ca toate celelalte, nu-i așa?

Greșit. Foarte greșit. Nici măcar pe aproape. Și totuși noi auzim acestea tot timpul. De parcă păcatul avortului este la fel precum un gând necurat. Ambele sunt greșite, însă consecințele sunt o separare de ani lumină.

Toate păcatele nu sunt egale. Toată ascultarea nu este egală.

Atunci când Domnul nostru îi mustra pe farisei în Matei 23, El indica faptul că anumite legi sunt mai grele decât altele. ”Vai de voi, cărturari și farisei ipocriți! Căci voi dați zeciuială din mentă, din mărar și din chimion, dar neglijați cele mai importante lucruri din Lege: judecata, mila și credincioșia. Pe acestea trebuia să le faceți, iar pe acelea să nu le neglijați” (Matei 23:23, NTR).

În încheiere, fraților, un test final.

Am postat pe Facebook o întrebare prin care am cerut oamenilor să răspundă la această propoziție: ”Noi descoperim tot ceea ce trebuie să știm despre credința ta creștină atunci când noi observăm felul cum tu – ce?” Răspunsurile au început să curgă cu sutele. Majoritatea au sugerat: felul cum îți iubești aproapele, cum îi tratezi pe alții, cum tratezi persecuția, cum acționezi, cum umbli și așa mai departe.

Văzând felul cum unii așa de repede își pierd religia și își arată repede culorile, răspunsul meu este următorul:


 Noi descoperim tot ceea ce trebuie să știm despre credința ta creștină atunci când observăm felul cum tu răspunzi la cei care sunt în dezacord total cu convingerile pe care le prețuiești.


Cineva a scris, ”Una din persoanele mele favorite din vechea biserică m-a scos de pe lista lui de prieteni de pe Facebook și mi-a făcut familia și fratele meu cu tot felul de nume datorită unei postări de acolo”. Apoi un prieten a comentat: ”Rețelele de socializare nu au făcut creștinilor nici o favoare în ceea ce privește mărturia lor și reputația bisericii în general ca preocupare”.

Ajută-ne, Doamne. Te rog să ne arăți când să ieșim de pe rețelele sociale și când să oferim un răspuns blând (Proverbe 15:1), când să ștergem ceea ce am scris, și când avem nevoie să ne maturizăm. Mulțumim Tată pentru prieteni credincioși care vor găsi modalități de a ne spune adevărul. De dragul lui Isus, în numele lui Isus și prin sângele lui Isus. Amin.

NOTĂ: Materialul de mai sus este o prelucrare personală după un articol scris pe 17 iunie 2020 de Joe McKeever (foto alăturat) în site-ul CrossWalk.com, de unde a fost preluat. Joe a fost un ucenic al lui Isus Hristos pentru mai bine de 65 de ani, a predicat Evanghelia pentru mai bine de 55 de ani, și a scris și făcut caricaturi pentru publicații creștine pentru mai mult de 45 de ani. El scrie pe blogul său www.joemckeever.com. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că l-ați preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.