După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

duminică, 14 iunie 2020

27 de morți, unii arși de vii în atacurile jihadiștlor asupra satelor predominant creștine din Mali

Radicalii islamici sunt suspectați că au ucis cel puțin 27 de persoane, dintre care unele au fost arse de vii, într-o serie de atacuri care s-au întins de marțea trecută până miercuri seara în trei sate care, susțin avocații, sunt locuite cu preponderență de creștini din Mali Centrală, spun oficialii.

Întrucât creșterea violenței comunitare a afectat țara vest-africană în ultimii ani, oficialii locali au declarat pentru Reuters că atacurile din satele Bankass, Koro și Tillé au fost efectuate de bărbați înarmați pe motociclete despre care ei cred că sunt jihadiști care pretind că îi protejează pe păstorii Fulani de fermierii Dogon.

,,Am fost surprinși de atacul din satul Tillé", a declarat pentru agenția de știri viceprimarul Doucombo, Yacouba Kassogué. Șapte persoane au fost ucise, toate Dogon, iar câteva dintre ele au fost arse de vii.

Cel puțin 20 de persoane în plus au fost ucise în satele vecine Bankass și Koro.

Potrivit oficialilor locali, majoritatea victimelor din aceste două sate au fost împușcate sau arse până la moarte.

Potrivit agenției inter denominaționale de ajutor creștin, Barnabas Fund, atacurile efectuate săptămâna trecută în Mali Centrală, au făcut victime ,,în special în satele creștine Dagon".

"Din 2016, jihadiștii au purtat un război pentru a ocupa nordul și centrul Mali, cu scopul declarat de a stabili Sharia (legea islamică) în toată țara", se arată într-o declarație a agenției de ajutor.

"Mali a suferit cel mai rău an de violență extremistă în șapte ani în 2019. Militarii Jihadi au efectuat atacuri ucigătoare în zona de nord și centru, care au risipit satele creștine și au determinat sute de oameni să fugă doar cu hainele de pe ei."

Se presupune că zeci de oameni au fost uciși în timpul unui de atac în care sunt suspectați Fulani, în satul principal creștin Sobame Da, un sat din regiunea Mopti, din Mali Centrală, în iunie 2019.

Deși rapoartele inițiale sugerau că peste 100 de oameni au fost uciși în Sobame Da, oficialii au revizuit ulterior numărul de decese la 35, incluzând 24 de copii, pe motiv că anterior oficialii au confundat persoanele dispărute cu cele ucise.

Cu toate acestea, unii lideri ai comunității au susținut că prima declarație a fost cea adevărată și că anchetatorii nu au descoperit pe toată lumea în casele arse de făptuitori, potrivit The Washington Post.

Mali, o țară predominant musulmană din Africa de Vest, se află drept cea de-a 29-a cea mai rea țară din lume când vine vorba de persecuții, conform Open Doors USA 2020 World Watch List.

Potrivit Joshua Project, comunitatea Dogon a sărbătorit în mod tradițional religia animistă, dar se îndreaptă tot mai mult către islam „din lipsa unei alternative”. Astăzi, majoritatea comunităților dogone sunt musulmane, dar aproximativ 11% cred în Isus.

„În puținele sate în care creștinismul a fost trăit în mod public de misionarii sau localnicii care au devenit creștini în altă parte, se poate vedea într-adevăr creșterea credinței creștine”, relatează Joshua Project.

Potrivit unui dosar Open Doors despre Mali, militanții islamici din țară „au fost ocupați să atace forțele de securitate ale țării și creștinii”. Documentul relatează că „satele creștine au fost vizate și distruse, atacurile având uneori elemente etnice și religioase.”

„Odată cu atacurile din ce în ce mai mari din regiunea Mopti și din alte zone, școlile și bisericile bisericești au fost incendiate, sute de școli (inclusiv școli creștine) au fost închise în 2019”, a declarat un cercetător de pe teren al Open Doors.

În ultimii ani, Mali a înregistrat o creștere în atacurile violente dintre fermierii Dogon și păstorii Fulani.

În martie 2019, milițiile Dogon au fost învinuite că au efectuat un atac care a dus la moartea a mai mult de 150 de păstori Fulani în Ogossagou. Se pare că un alt atac împotriva lui Fulani în Ogossagou în februarie a ucis 31 de oameni. Atât militanții Dogon, cât și Fulani, au fost acuzați că au efectuat atacuri ca represalii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.