După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

duminică, 10 mai 2020

Ce s-a întâmplat cu Europa? Despre rădăcinile Uniunii Europene

Parlamentul European; Comisia Europeană; Bruxelles… Ce fel de gânduri le străbat mințile creștinilor când aud aceste cuvinte? Birocrație și costuri mari? Legislație inutilă care contravine libertății religioase, de conștiință și de credință?

Uneori mă întreb ce s-a întâmplat la Bruxelles în ultimele decenii. Ce s-a ales de mentalitatea creștină care a fost atât de instrumentală în formarea Proiectului European? Unde este adevărata problemă? Poate că problema nu este în conceptul Uniunii Europene. Poate că problema este a succesorilor părinților fondatori ai Uniunii. Și cum vor putea politicienii creștini să își facă credința mai vizibilă în politica europeană?

Împreună cu Peter van Dalen (membru al Parlamentului European din partea ChristianUnion), am avut privilegiul de a organiza o conferință în Parlamentul European cu privire la „Impactul gândirii creștine în Proiectul European: Trecut, Prezent și Viitor”.

Evenimentul s-a concentrat pe întrebarea de ce poziție ar trebui să luăm în calitate de creștini în vremuri de confuzie economică și socială. De asemenea, am avut ocazia să îi auzim pe experți vorbind despre părinții fondatori creștini europeni precum Robert Schuman, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi și părinții fondatori necreștini precum Jean Monnet și Paul-Henri Spaak. Ambele grupuri au fost de acord că valorile creștine au jucat un rol semnificativ în punerea bazelor Proiectului European.

Pentru Robert Schumann (numit și părintele Uniunii Europene), valorile creștine au stat la baza atât a convingerilor lui personale, cât și a idealurilor europene. De exemplu, Schuman a fost deschis față de opinia lui că reconstrucția Europei a fost posibilă doar într-o Europă care este „adânc înrădăcinată în valorile creștine”.

Konrad Adenauer, de asemenea, a văzut acest lucru ca pe o obligație creștină și nu doar ca pe un obiectiv economic.

Credința lor a fost demonstrată și de faptul că acești trei bărbați (Schuman, Adenauer și De Gasperi) au participat la o întâlnire de rugăciune într-o mănăstire benedictină înainte de a pleca la Paris pentru semnarea tratatului care a înființat Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului.

Schuman și-a bazat valorile pe gândirea socială catolică, în care Dragostea lui Dumnezeu pentru omenire se bazează pe Imago Dei, adevărul biblic că toți suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Prin urmare, accentul nu este pus pe individ sau pe lupta de clasă, ci pe reconciliere și solidaritate. Valorile europene precum egalitatea, demnitatea umană, solidaritatea și toleranța își au originea în acest principiu.

Din punct de vedere economic, UE a fost în general considerată o binecuvântare, chiar dacă acest lucru a fost dezbătut deschis în ultimul timp. Eu și colegii mei din ECPM credem că UE poate aduce un plus de valoare antreprenorului.

UE ar trebui să se concentreze mai mult pe antreprenor și mai puțin pe multinaționale. Asta înseamnă mai puține reguli și mai multă libertate și responsabilitate. Președintele partidului nostru, Östman, este un fost om de afaceri finlandez care e activ în politică.

În opinia lui, UE ar trebui să se concentreze pe sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, motoarele reale ale economiei europene. În plus, ar trebui să ne luptăm pentru o economie mai relaționară, care să se concentreze mai mult pe oameni. Pe website-ul ECPM puteți găsi mai multe informații pe această temă.

Europa de astăzi

Chiar dacă valorile europene sunt înrădăcinate în valorile creștine, Robert Schuman a avertizat că atunci când suntem rupți de rădăcinile noastre creștine, acest lucru ar putea duce la tiranie și anarhie.

Un accent unilateral pe progresul economic este, de asemenea, un pericol: „Progresul spiritual merge mână în mână cu progresia materială, iar Mișcarea Europeană nu poate avea succes decât dacă generația viitoare se va elibera de ispita materialismului”.

60 de ani mai târziu, se pare, într-adevăr, că ne-am abătut de la valorile și idealurile originale. Nu am luat în serios avertismentele lui Schuman. Datorită intensificării secularismului, tot mai multe idei non-biblice agită și domină procesul de luare a deciziilor în UE. Rădăcinile creștine sunt tăiate din ce în ce mai mult și înlocuite de o ideologie care spune că fericirea completă poate fi găsită în libertatea și autonomia individuală.

Realitatea este că și cultura europeană bazată pe principiile iudeo-creștine a fost detașată de conceptul constituției europene și nu poate fi găsită în Tratatul de la Lisabona.

Una dintre consecințele dominației laice a viziunii globale asupra procesului de luare a deciziilor europene este aceea că valorile (inițial bazate pe creștinism) au fost implementate diferit.

Ca și creștini, luptăm pentru „Libertatea de a sluji lui Dumnezeu și celor din jur”, în timp ce seculariștii văd asta ca pe o libertate totală care poate limita libertatea și autonomia individuală. O altă valoare distorsionată este cea a „egalității”, care este văzută ca o luptă pentru uniformitate.

Din această cauză, libertățile fundamentale pot fi în pericol, precum libertatea medicilor care nu doresc să facă avorturi sau eutanasii, libertatea școlilor de a-și determina singure curriculum educației sexuale, dar și libertatea oamenilor de a-și exprima credința în public.

Ironia este că această luptă extremă pentru libertatea individuală va duce la limitarea libertăților fundamentale. Nu numai că nu va genera o toleranță reală, ba din potrivă, dar toată lumea va fi obligată să tolereze și să accepte totul. Acest lucru va conduce, de fapt, la o intoleranță din ce în ce mai mare față de oamenii cu altă opinie sau filozofie.

Muzica de la Bruxelles și tonul ei

La Bruxelles am văzut cu adevărat cât de importantă este activitatea politicienilor creștini. Probabil că nu ne dăm seama de acest lucru, dar ne confruntăm cu o bătălie spirituală. După cum spune și Efeseni 6:12, „Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti”.

Pentru a fi informați, iată câteva propuneri care au fost discutate în cadrul reuniunilor Parlamentului European: s-a propus deschis să se limiteze libertatea religiei și a expresiei dacă acestea încalcă principiul anti-discriminării. De asemenea, unii susțin că sexul unei persoane nu este determinat biologic, ci toată lumea are posibilitatea să aleagă o identitate. Pentru a elimina stereotipurile, copiii trebuie crescuți de „gen neutru”. Avortul ar trebui să devină un drept european înaintea dreptului la viață. Mai mult, legalizarea căsătoriilor și adopțiilor de același sex ar trebui impusă tuturor statelor membre UE. Sistemul de învățământ ar trebui să fie adaptat astfel încât să fie promovate forme alternative de familie.

Pe lângă acest conținut, tonul dezbaterii este foarte dăunător în sine. Am fost surprins de intoleranța tot mai mare față de contribuția creștină la dezbatere. Creștinii au fost portretizați ca „extremiști religioși, conservatori și intoleranți”. De fapt, este greu de identificat valori europene, precum egalitatea, toleranța și demnitatea umană atunci când evaluăm modul în care unii membri ai Parlamentului European se adresează creștinilor.

Pe de altă parte, observ și evoluții pozitive. În ciuda intensificării intoleranței, interesul pentru valorile creștine e în creștere, pe măsură ce tot mai mulți politicieni europeni vorbesc deschis despre credința lor.

Putem observa asta, de exemplu, la Micul Dejun de Rugăciune organizat anual în Parlamentul European. De asemenea, expoziția despre impactul global al Bibliei a atras multă atenție. Mai mult, am început un grup de părtășie care adună tinerii care lucrează în instituțiile europene pentru a discuta și ne ruga împreună pentru Europa.

Mai mult, văd că și influența creștinilor în Europa este în creștere. Rapoartele controversate cu privire la avorturi nu sunt acceptate cu ușurință. Cetățenii europeni au început, de asemenea, să-și folosească vocea și să comunice cu europarlamentarii lor, să inițieze petiții.

Inițiativa Cetățenilor Europeni „One of Us” se pronunță împotriva cercetării cu celule stem embrionare și promovării europene a avorturilor în curs de dezvoltare. Inițiativa a strâns aproape 2 milioane de semnături și a fost înaintată Comisiei Europene.

Mișcarea Creștină Politică Europeană (ECPM)

De câțiva ani activez în ECPM. Acest partid a fost fondat în 2005. Scopul nostru este să reprezentăm explicit o voce creștină în politica europeană. Facem acest lucru prin formarea unei rețele de partide politice creștine, membri individuali ai parlamentului (european) și mișcări politice.

În 2010, ECPM a fost recunoscut oficial ca partid politic european. În prezent avem membri în aproximativ 20 de țări europene. Subvențiile europene pe care le primește ECPM se bazează pe numărul de membri ai Parlamentului European și pe donații. Alături de ECPM, avem și un think tank european, numit Christian Political Foundation for Europe și o organizație de tineret, numită European Christian Political Youth (ECPYouth).

Ca partid, organizăm evenimente precum traininguri pentru politicieni și conferințe tematice. În termeni de legislație, oferim consultare activă membrilor noștri și inițiem propuneri legislative atât la nivel național, cât și la nivel european.

În 2012, mi s-a cerut să mă mult la Bruxelles pentru a înființa o reprezentanță acolo și pentru a mă concentra asupra problemelor politice despre care am vorbit în acest articol.

Sunt activ la Bruxelles organizând conferințe tematice în Parlamentul European și, în cooperare cu alte organizații creștine active din Bruxelles, consiliez politicienii europeni în chestiuni esențiale legislative.

Este important să rămânem implicați în tot ce se întâmplă în UE. Vă încurajez să ne rugăm ca UE să revină la valorile sale creștine. Să ne rugăm pentru politicienii și organizațiile creștine care activează în cadrul instituțiilor europene, care sunt mai mult decât necesare. Este important să fim implicați în temele care figurează pe agenda europeană.

Cea mai mare parte a legislațiilor naționale a fost deja elaborată de UE. Prin urmare, este important să avem oamenii potriviți în Parlamentul European.


Leo van Doesburg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.