După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

sâmbătă, 11 ianuarie 2020

Peter Costea 🔴 Santa Cruz de la Sierra


Ultimele două săptămâni din an le-am petrecut în Bolivia, o țară profund creștină, care din această perspectivă se aseamănă mult cu România. Vă îndemn să o vizitați. Cetățenii români primesc viză gratuit pentru Bolivia și există zboruri directe între Madrid și Santa Cruz, cel mai mare oraș al Boliviei, așezat la poalele munților Anzi. Am avut prilejul să stau câteva zile acolo.

Numele oficial al orașului este Santa Cruz de la Sierra, care în românește ar fi, aproximativ, „Sfânta Cruce din Deal". La nici un sfert de oră după aterizare am început să simt izul creștin al acestei mari metropole. Taximetristul m-a întrebat dacă sunt creștin, la fel ca și el și familia lui. I-am confirmat afiliația creștină și s-a bucurat.

Prezența creștină domină spațiul public din Bolivia, inclusiv cel politic. În toamnă, Bolivia a trecut printr-o situație politică dificilă, președintele socialist Evo Morales fugind din țară în urma unor alegeri frauduloase pe care le-a pierdut, căutând azil în Mexic, iar acum în Argentina. Președintele interimar al Boliviei, Anez, este o creștină catolică practicantă. S-a prezentat în prima zi de muncă în noua ei funcție cu Biblia sub braț, un gest pe care presa internațională l-a comentat pe larg, dar cu sarcasm. Iar la alegerile din octombrie, neoprotestanții Boliviei au avut și ei un candidat al lor, care a primit 9% din voturi.

Revenind la Santa Cruz, peste tot în oraș sunt biserici, atât tradiționale, catolice, cât și evanghelice. Practic nu mergi pe jos mai mult de câteva străzi fără să nu dai peste o catedrală catolică ori o bisericuță evanghelică. De asemenea, librării creștine. Cea mai mare catedrală din Bolivia este tot în Santa Cruz.

El Cristo e probabil cel mai impresionant loc al orașului. Construită în 1961, El Cristo este o statuie a Mântuitorului cu brațele deschise, înaltă de aproape 8 metri și amplasată într-un sens giratoriu imens, la capătul bulevardului Obispo Rivero. Peste drum se află un loc acoperit de meditare, unde cetățenii pot admira o cruce în liniște și fără a fi deranjați de nimeni. La picioarele crucii sunt flori mereu proaspete și o flacără care arde permanent.

Duminica lui 29 decembrie a fost una deosebită. Am avut prilejul să particip la slujbe religioase cu grupuri mari de localnici, atât într-o biserică evanghelică, cât și în catedrala catolică. Din întâmplare am dat peste o biserică evanghelică care se întrunește într-un fost cinematograf, unde se țin două slujbe dimineața. La slujba la care am participat eu s-au strâns aproape 600 de persoane. A fost copleșitor să observ populația nativă, incași și guarani, ținând cu atât drag la credința creștină.

Câteva străzi mai departe era catedrala principală a orașului. Un cor cu o voce splendidă încă intona cântări de Crăciun. Catedrala era arhiplină. Zeci și zeci de rânduri de bănci, pline de ființe umane care sărbătoreau Nașterea Mântuitorului, cât și mulțimi mari de oameni care stăteau în picioare în spațiile unde nu erau bănci. Cu siguranță numărul lor era ușor peste o mie. Am citit cu atenție buletinul duminical, tema principală a omiliei fiind despre familie.

Duminica lui decembrie 29 îmi va rămâne în minte mult timp. La fel ca și El Cristo. Dar și mesajele de Crăciun pe care le-am auzit. În congregația evanghelică tema omiliei pastorului a fost „mizeriile care ne invadează familiile". A fost o omilie la care am ascultat și eu cu multă atenție. Mă gândeam cât de relevant e acest subiect, acum când încheiem un an și începem unul nou.

Mi-am dat seama cât de e de important pentru fiecare dintre noi, atât la nivel individual, cât și la nivel de familii, să prevenim intrarea mizeriilor în viețile noastre, iar dacă au intrat, să le scoatem.
Peter Costea





▲ ▲ ▲ TOPUL ZILEI al celor mai citite articole din ultima săptămână (selecție automată):

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.