După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

sâmbătă, 12 octombrie 2019

Peter Costea 🔴 Poate avea România un președinte de talia dlui Trump?


Sezonul prezidențialelor e în plin toi în România. Într-o lună, pe 10 noiembrie, vom merge la vot în prima rundă a alegerilor prezidențiale. Ce fel de președinte ne dorim și cu cine vom vota? Avem printre candidați pe cineva de talia dlui Trump? Ar dori românii să aibă un președinte de talia dlui Trump? Poate România da un președinte de talia dlui Trump? Aceste gânduri mi-au venit în minte zilele astea și consider că este bine să le discutăm.

Fără îndoială, președintele Trump e un președinte controversat. De fapt, toți președinții sunt controversați din pricina politicilor pe care le promovează. Unii le vor susține, alții le vor respinge. În privința asta și dl Trump este un președinte controversat, la fel ca toți ceilalți. Pe lângă asta, însă, dl Trump e controversat și din pricina personalității lui. Predecesorul lui, dl Obama, era mai elegant în vorbire, mai șlefuit și beneficia de sprijinul mass-mediei care îl simpatiza.
Dl Trump se află exact la polul opus. Nu e elegant în vorbire, doar atunci când citește ceea ce i se pune în față. Când vorbește liber, vorbește mai puțin elegant.

Vorbește ca oamenii de rând, ca oamenii care stau la coadă la stația de metrou ori la coadă să se îmbarce în avion. Cu un astfel de stil prezidențial noi nu suntem obișnuiți. Ne așteptăm la un vocabular, temperament și eleganță mai elevată de la un președinte decât la un om de rând.

Ce îl face pe dl Tump așa? Profesia lui din trecut. Toată viața dl Trump a fost un om de afaceri. A negociat afaceri, contracte, a investit, a pierdut, a câștigat. Ca atare, vorbește în public așa cum vorbește la telefon cu oamenii de afaceri cu care negociază. La vârsta lui e greu de schimbat.

Dar tocmai pentru că are experiență în afaceri, dl Trump este un președinte de succes, cu toate că mass-media nu îi recunoaște acest merit. America a ajuns la full-employment, cu un șomaj de doar 3,5%, ceea ce în Europa ar fi de neimaginat. A stopat migrația în America, făcând înțelegeri și tratate cu Mexicul și cu țările din America Centrala. Ca rezultat, migrația ilegală în America a ajuns la aproape zero. În ultimul an fiscal, 2018-2019, poliția de frontieră a arestat aproape 1 milion de persoane care încercau să intre în America ilegal. Azilanților nu li se mai permite să stea în America pe durata audierilor, ci sunt duși înapoi în Mexic până la rezolvarea cazurilor.

Trump a renegociat cu succes tratatele comerciale ale Americii cu Uniunea Europeană, Mexic, Canada, Japonia, Coreea de Sud și cu America Latină. În plus, a făcut primii pași spre rezolvarea conflictului înghețat cu Coreea de Nord.
De ce aceste succese? Pentru că dl Trump e pragmatic. Un om practic care toată viața s-a îndeletnicit cu atingerea unor obiective specifice și rezolvarea unor probleme specifice.
Pe plan politic, dl Trump a nominalizat persoane conservatoare în funcții de judecători în tribunalele americane, inclusiv la Curtea Supremă, promovează o politică pro-viață și pro-familie, atât în SUA, cât și la nivel de ONU.

Chiar dacă europenii, în general, nu agreează cu dl Trump privind ideologia lui conservatoare, occidentalii ar prefera lideri de tipul dlui Trump decât de tipul celor care vorbesc elegant, dar care nu reușesc să facă nimic. Migrația, șomajul, Brexitul, dezorientarea valorică, declinul demografic, declinul economic – toate aceste realități din UE – rămân probleme fundamentale pentru Uniunea Europeană, care par a nu putea fi rezolvate de fel.

Revenim la România. Ar dori românii să aibă un astfel de președinte, de talia dlui Trump? Dar întrebarea și mai importantă este dacă România ar putea da un astfel de președinte. Mă îndoiesc. Românii s-au obișnuit cu politicieni care nu vorbesc limba oamenilor de rând, cu o elită politică care bate apa în piuă și nu realizează absolut nimic.

Românii s-au obișnuit să fie conduși nu de oameni pragmatici care se pricep să rezolve probleme, ci de o elită politică, care de cele mai multe ori e și rămâne cu capul în nori. Tragem, însă, nădejde.

Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.