marți, 10 septembrie 2019

Încă o „redută” cucerită. Era ultima capitală din Balcani care nu organiza Gay Pride

Mai mult de 2.000 de persoane au mărşăluit ieri la Sarajevo pentru primul Gay Pride ţinut în capitala Bosniei, protestând împotriva urii şi izolării.

Centrul oraşului a fost izolat de către poliţie cu multe ore înaintea începerii marşului. Forţele de securitate au împiedicat un grup de 150 de contramanifestanţi, care au răspuns apelului unui teolog musulman, să se apropie de strada pe care a trecut alaiul Pride. Poliţia a anunţat că mai mult de 1.100 de agenţi au fost mobilizaţi pentru acest eveniment.

Oraşul ne aparţine nouă!
Sarajevo era ultima capitală din Balcani care nu organizase încă Gay Pride. În 2008 şi 2014, islamiştii radicali şi grupuri de huligani au atacat participanţii la un festival gay. De notat că peste 80% din cei 340.000 de locuitori ai capitalei sunt musulmani.
Fluturând steaguri în culorile curcubeului, membri ai comunităţii Lgbt, dar şi alţi rezidenţi din Sarajevo, au mărşăluit pe o distanţă de circa 1.500 m, cu punct de plecare simbolic de la monumentul dedicat eliberării oraşului la sfîrşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Fluierând şi batând în tobe, dar şi cântând ”Ay Carmela!” sau urlând ”Oraşul ne aparţine!”, manifestanţii s-au oprit în faţa Parlamentului.
Continuarea pe www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.