După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

luni, 8 aprilie 2019

Peter Costea 🔴 România: un model pentru NATO

Da, ne pricepem și la NATO! Mai bine, cred, decât toți cei care candidează la europarlamentare. Suntem întrebați din când în când la ce altceva ne pricepem pe lângă pledoaria pentru valori. Răspunsul este: la multe, dar, spre deosebire de alții, vorbim atunci când trebuie și o facem profesionist.
Candidatul pe care îl sprijiniți pare a fi singurul candidat cu un Doctorat în Diplomație. Mi-am obținut doctoratul în diplomație în 1990, de la cel mai vechi și prestigios Institut de Diplomație din Statele Unite și poate din lume: Boston Fletcher – School of Diplomacy. Am și predat, la nivel universitar, cursuri de diplomație și drept internațional.
Am rămas și un avid cititor al politicii globale, pentru că ea afectează evoluția valorilor.
În ultimele zile, comentatori din toată Europa și România au discutat pe larg privind împlinirea a 70 de ani de la formarea Alianței Nord Atlantice, oficial cunoscută cu numele de North Atlantic Treaty Organization (NATO). Spre deosebire de majoritatea comentariilor publicate în Romania, eu iau partea României și o numesc un model pentru NATO. România e un model de loialitate exemplară și implicare privind obligațiile care-i revin în cadrul NATO.
Înainte de a prezenta câteva exemple, e bine să ne amintim că România a făcut o contribuție enormă la păstrarea civilizației în Europa. În secolul XX, sute de mii de tineri români au murit luptând împotriva imperialismului austriac, german, bolșevic și împotriva nazismului și a forțelor tenebroase care au căutat să distrugă civilizația creștină a Europei. Din nefericire, românii au fost și continuă sa fie prea puțin apreciați pentru contribuția enormă la cauza democrației și civilizației în Europa.
Știați, de exemplu, că în al Doilea Război Mondial Romania a avut a patra armată ca mărime care a luptat împotriva Germaniei naziste, în urma Uniunii Sovietice, a Statelor Unite și a Marii Britanii? Oamenii aceia au fost bunicii și străbunicii noștri, dintre care foarte mulți au murit pe front.
Cu toate acestea, din nefericire, doar noi romanii nu ne-am ales cu nimic în urma contribuției uriașe pe care am avut-o la distrugerea nazismului. Am rămas fără Basarabia, sovieticii au impus comunismul și ateismul în Romania – în timp ce NATO și occidentalii priveau la distrugerea României fără să acționeze –Uniunea Sovietică ne-a jefuit vreme de 20 de ani și a umplut țara de gulaguri. Comunismul a ucis peste 800.000 dintre părinții și bunicii noștri, fără ca Occidentului sau NATO-ului să îi pese.
Astăzi, însă, românii dovedesc aceeași loialitate față de civilizația europeană și democrație cu prilejul a 70 de ani de la formarea NATO. NATO e o componentă esențială pentru securitate în Europa, iar România trebuie să rămână un membru de baza în Alianța Nord Atlantică. Un cuvânt dat trebuie ținut. Cum spuneau părinții noștri latini: pacta sunt servanda.
Știați că Germania e codașă când vine vorba de cheltuielile militare? Membrilor NATO li se impune să aloce 2% din venitul național apărării și cheltuielilor militare. România alocă chiar mai mult, în timp ce Germania doar 1,2%. În 2017-2018 România a cheltuit cu 8% mai mult decât în anii precedenți pentru apărarea națională, în timp ce Germania și-a crescut cheltuielile militare cu doar 4% în aceeași perioadă de timp. De fapt, toate țările occidentale sunt cu mult în urma României în această privință, inclusiv Norvegia, Olanda, Franța, Danemarca, Belgia etc.
Adăugăm la această realitate și faptul că anumite țări europene se folosesc de NATO fără a aloca mai nimic din bugetul național cheltuielilor militare. Din această categorie fac parte Finlanda, Suedia și Austria.
E România nedreptățită în NATO? Fără îndoială. NATO nu a făcut nimic pentru unificarea României cu Basarabia sau pentru rezolvarea conflictului înghețat din Transnistria. Motivul principal este că Germania ne stă în cale – pentru Germania și NATO, în general, relațiile bune dintre Germania și Rusia lui Putin sunt mai importante decât obiectivele cruciale geostrategice ale României în NATO și în Uniunea Europeană: unirea României cu Basarabia și expulzarea Rusiei din Transnistria.
Perspectivele pe care le descriu astăzi vă sunt scrise succint, dar subiectul este extrem de vast. Intenționez să revin la el din când în când.
Credeți că este vreun europarlamentar român ori partid politic din România care odată ajunși în Parlamentul European vor prezenta aceste perspective la nivel oficial? Daca este cineva care crede acest lucru, se înșală.
Dar eu? Vă asigur că o voi face. Sunt mândru de contribuția vastă pe care noi românii am avut-o, de la sfârșitul veacului XIV, când otomanii au trecut prima dată Dunărea, până astăzi, la păstrarea civilizației creștine în Europa. România merită să-i fie recunoscută această contribuție și intenționez să-mi folosesc poziția de europarlamentar pentru a o face.
Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.