După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

luni, 31 decembrie 2018

Peter Costea 🔴 Viitorul Uniunii Europene, între optimismul creştin şi pesimismul secular


Consider că este important să realizăm cum a fost pentru noi anul care se încheie şi cum trebuie să-l abordăm pe cel care stă să înceapă. Însă, gândindu-mă la modul în care decurge această retrospectivă pentru fiecare dintre noi, am observat diferite aspecte pe care aş vrea să le împărtăşesc cu dvs, şi încep prin a vă adresa o întrebare: aţi observat că la creştini, încheierea fiecărui an se face pe un ton pozitiv, iar în presa seculară fiecare an se încheie pe un ton negativ?

Ritualul acesta este uşor de observat, pentru că are loc la sfârşitul fiecărui an, în Uniunea Europeană. Creştinii prezintă o perspectivă optimistă a viitorului, iar secularismul una pesimistă.

De peste 2000 de ani, în ultimele zile din vechiul an şi în primele zile din noul an, creştinii sărbătoresc Naşterea Mântuitorului, privind cu optimism şi credinţă spre viitor, dar şi cu speranţa că lucrurile se vor îmbunătăţi.

În contrast, secularismul european prezintă fiecare sfârşit de an pe un ton negativ, sumbru, privind în urmă cu lipsă de satisfacţie şi totodată, aruncând o umbră nefastă de pesimism peste viitor.

Putem deduce cu uşurinţă, că pesimismul este o trăsătură permanentă a secularismului european. Pentru a ne convinge, este suficient să citim titlurile articolelor dominante din presa europeană, apărute în ultima săptămână. În următoarele rânduri, voi argumenta tonul depresiv pe care presa europeană îl foloseşte pentru a încheia anul 2018, mai exact la 29 de ani după prăbuşirea cortinei de fier şi a Zidului Berlinului, prin menţionarea unor articole, drept exemplu.

Astfel, în 20 decembrie 2018 portalul elveţian Journal21 a publicat un articol intitulat „Marea iluzie” (Die Grosse illusion). Prin concluzia sa, editorialistul elveţian atrage atenţia că la aproape 30 de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului, speranţa europenilor pentru un viitor mai bun a devenit o iluzie, şi cu siguranţă nu este ceea ce lumea şi-ar fi dorit să se întâmple la 29 de ani după colapsul comunismului. Articolul este disponibil aici: www.journal21.ch/die-grosse-illusion-1.

Această aură de pesimism a jurnalistei elveţiene este împărtăşită şi de presa din Italia, printr-un articol similar publicat în celebrul cotidian La Stampa în data de 23 decembrie 2018: „Uniunea Europeană este fără putere în faţa agresivităţii Rusiei şi Chinei”. Articolul este disponibil aici: www.lastampa.it/…/putin-e-xi-mostrano-…/premium.html.

Însă, cel mai pesimist articol pe care l-am citit, a apărut în publicaţia germană Spiegel International, în 17 decembrie 2018, fiind intitulat “If Macron Fails, Europe Fails” - Dacă Macron falimentează, Europa falimentează. Autorul îşi expune dezamăgirea cu privire la ultimul şi totodată cel mai tânăr mesia al Uniunii Europene, respectiv, cu privire la Emmanuel Macron şi la deriva totală în care se află acesta. În opinia autorului, soarta şi viitorul Uniunii Europene, atârnă de Macron, fără de care Europa şi europenii nu au un viitor. Articolul este disponibil aici: [www.spiegel.de/…/commentary-macron-versus-the-yellow…].
Această abordare este lipsită de temei! 

Este vremea ca secularismul european să încerce o altă alternativă, cea creştină, să nu-şi mai pună speranţa în lideri politici care vin şi pleacă. Aceşti lideri oferă speranţă şi viziune doar pentru o vreme, apoi inevitabil, acestea se dovedesc a fi insuficiente şi înşelătoare.

Perspectiva creştină este total diferită, este mereu optimistă! Creştinismul are aceeaşi perenitate de peste 2000 de ani.

Este important să ne reamintim, în acest sezon al optimismului, cuvintele etern adevărate, pe care Dumnezeu ni le-a lăsat prin profetul Ieremia. Aceste cuvinte ne oferă o speranţă adevărată şi veşnică: „Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi”, zice Domnul, „gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde”(Ieremia 29:11).
Aşa să fie!
Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.