miercuri, 31 octombrie 2018

Nicușor Gliga 🔴 Atentat la chip (Manifest anti-Halloween)

„Frumusețea este ca moartă, în timp ce noutatea, intensitatea, bizareria – într-un cuvânt, toate valorile de șoc – i-au luat locul. Peste tot se manifestă această poftă de surpriză și de violență” (Paul Valery)
Norwich, cândva al doilea oraș englez ca mărime, după Londra, păstrează, în partea sa veche, aspectul de târg medieval. Arhitectura modernă n-a dat năvală peste urbe, aşa că ce-i vechi iese uşor în evidenţă.
Pe cea mai înaltă cotă a orasului se află un castel-fortăreaţă – centrul oraşului. Mai la vale, turnul unei catedrale  lungi cât un teren de fotbal, concurează cu înalţimea castelului. Acesteia i se asociază o serie de biserici vechi, vechi de câteva sute de ani, de pe vremea când viaţa religioasă  ţinea prim-planul. Astăzi, aceasta a pierdut întâietatea în faţa politicii, fotbalului, Brexit-ului etc.
Orașul arată decent și frumos.
De pe la mijlocul lui octombrie, însă, chipul orașului s-a pătat în multe locuri cu bube de …varicelă subculturală: Halloween. În marile și micile magazine, vitrine și standuri special amenajate te invită să cumperi urgent recuzita culturii morţii: haine cu pete imitând sângele, măști hidoase, schelete întregi sau la bucată, coase, mături cu coadă pentru zborul vrăjitoarelor, tridente cu care dracii îi îmboldesc de la spate pe oameni să dea curs ispitelor…
Restaurantele ofera meniuri de Halloween, alături de viitoarele meniuri pentru Craciunul  2018… Halloweenul și Crăciunul sunt vecini, bucurându-se de aceeași consideraţie, deoarece amândouă evenimentele înviorează comerţul!
În contrapartidă, unele biserici oferă, pentru cei mari și pentru copii, „a Light party” (o petrecere a Luminii), cu poveşti, discuţii, soft drinks, biscuiţi, jucarii. Ṣi o rugăciune: „Dear God, Thank you that you are the light of the world. Please help us to shine our light for you”.
Este ca şi cum ai vrea să stingi un incendiu mare cu un strop de apă. Împotriva unui carnaval drăcesc de amploare ca Halloween trebuie post şi rugăciuni puternice…
Continuarea pe www.culturavietii.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.