luni, 9 iulie 2018

TVR: Daniela Maria Gheorghe apară Barnevernet în cazul familiei Bodnariu 🔴 Strategia Națională pentru Educație Parentală este un prim pas către un un Barnevernet românesc

Strategia Națională pentru Educație Parentală este un prim pas către un un Barnevernet românesc - Daniela Maria Gheorghe, director executiv FONPC, apară Barnevernet în cazul familiei Bodnariu.
Doamna Daniela Maria Gheorghe, directorul executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), una din persoanele care a iniƫiat şi coordonat realizarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală 2018-2025, a fost invitata realizatorului TV Mihai Rădulescu în ediţia din 1 februarie 2016 a emisiunii Prim-plan, de pe TVR1, unde s-a analizat cazul familiei Bodnariu. 

In acest interviu doamna director executiv vorbeşte despre implicarea financiară a Norvegiei in politicile sociale din România, finanƫând cu 2,4 miliarde coroane norvegiene organizatiile neguvernamentale si nu recunoaste ca legistlatia din Norvegia ar avea o problemă in cazul familiei Bodnariu.


Cu doi ani în urmă, producea o mare emoție cazul unui cuplu de români emigrați în Norvegia, căruia autoritatea locală dedicată (Barnevernet) i-a interzis să-și mai crească copiii, argumentând că nu ar avea ”competențele parentale” necesare. Strategia educațională își propune ca obiectiv central să ”reducă deficitul de competențe parentale semnalat la nivelul societății românești” (Art. 47). Adoptarea unei asemenea strategii ar atrage automat după sine și apariția unui organism menit să vegheze asupra rezultatelor obținute și mai ales asupra conduitei ”parentale” prin raportare la noul sistem normativ.

Cu alte cuvinte, într-o țară ca România, care s-a arătat atât de indignată de abuzul instituției norvegiene, ar urma să apară un Barnevernet local. E adevărat că strategia nu enunță explicit înființarea unei asemenea instituții, dar ea derivă cu necesitate dintr-o logică administrativă inconturnabilă. De altfel la Art 51.4. este semnalată ”lipsa instrumentelor de monitorizare şi evaluare a procesului de educaţie parentală”, iar la 51.7.” insuficienţa unor mecanisme sociale și educative de responsabilizare a părinților privind educaţia, protecţia şi sănătatea copilului.” Așa cum libera concurență e păzită de Consiliul Concurenței, așa cum etica emisiunilor de radio și televiziune e păzită de CNA sau non-discriminarea de CNCD, respectarea normelor parentale ar avea nevoie de un organism dedicat, un Barnevernet românesc.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.