După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

luni, 22 februarie 2016

Mana de Luni: Jim Mathis – Confundând bucuria cu fericirea

Subiectul de azi – bucuria – nu este unul des abordat în domeniul afacerilor. Se întâmplă să vorbim despre fericire şi despre a fi fericit, atunci când obţinem un contract, sau un nou client, avem vânzări, suntem promovaţi, primim o mărire de salariu sau găsim un job care ne oferă mai multă împlinire şi profit.

Nu demult discutam cu nişte prieteni despre aceste două cuvinte aparent similare, bucurie şi fericire. Pe măsură ce vorbeam am realizat că sunt foarte diferite. Fericirea, de exemplu, are mult de a face cu ceea ce se întâmplă pe moment. Sunt fericit pentru că nu plouă, şi devin nefericit dacă mi s-a răcit cafeaua. Bucuria, însă, este un mod de a trăi, modul în care abordăm evenimentele de zi cu zi, bune sau rele, în timp ce fericirea depinde de situaţie. Bucuria poate fi şi o trăsătură a personalităţii, o calitate interioară de bună dispoziţie care pătrunde fiecare parte a vieţii unei persoane.

O observaţie care a rezultat din discuţia noastră  a fost modul în care nivelul bucuriei noastre poate avea un effect asupra lucrurilor care de aduc fericire. De exemplu, dacă suntem bucuroşi, avem tendinţa să vedem partea bună în multe situaţii: micile placeri ne vor face fericiţi, şi problemele pot fi văzute că nişte provocări în loc de obstacole imposibile. Oamenilor lipsiţi de bucurie le vine greu să găsească momente de fericire, şi orice problemă ar avea li se va părea o mare bătaie de cap.

Eu mă consider bucuros, ceea ce înseamnă că lucrurile aparent nesemnificative mă fac fericit. Sunt fericit că fiecare afacere în care am fost implicat presupunea să fac oameni;să fie fericiţi. Fie că am lucrat entertainer, editor de fotografii, patron la cafenea, sau cel mai recent, restaurator de fotografii vechi. Majoritatea oamenilor cu care am lucrat plecau cu un zâmbet larg pe faţă. O ceaşcă bună de cafea poate face un om să zâmbească, dar nici pe departe la fel de mult că un om care vede o fotografie de familie veche readusă la viaţă.

Interesant, Bibilia nu vorbeşte foarte mult despre fericire, însă vorbeşte foarte mult despre bucurie. Iată câteva lucruri pe care ni le spune despre cum ar trebui să abordăm în fiecare zi fie că suntem la muncă sau acasă, sau că ne dedicăm timpul intereselor şi hobby-urilor:

Bucuria ar trebui să fie un tovarăş permanent. Dacă cineva îţi spune că e mereu fericit, fii rezervat în privinţa lui. Pentru că toţi întâlnim situaţii neplăcute în viaţă. Însă bucuria interioară e o calitate necondiţionată de circumstanţele externe. Aşa că ni se spune “Bucuraţi-va întotdeauna” (1 Tesaloniceni 5:16).

Bucuria nu depinde de circumstanţe. Dacă cineva ţi-ar spune, “Fii fericit indiferent de ce se întâmplă,” ai fi de accord? Şi totuşi Biblia ne învaţă, “Fraţii mei, să* priviţi că o mare bucurie când treceţi prin felurite** încercări, că unii care ştiţi* că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare.

 Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, pentru că să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic.” (Iacov 1:2,3,4)

Bucria vine din credinţă şi încrederea în Dumnezeu. Un alt pasaj, scris de asemenea  de către apostolul Pavel care n-a fost străin de greutăți, declară bucuria o consecinţă a creşterii în credinţă în Dumnezeu. Lui Îi datorăm faptul că, prin credinţă, am intrat în această stare de har în* care suntem şi ne bucurăm** în nădejdea slavei lui Dumnezeu. Ba mai mult, ne* bucurăm chiar şi în necazurile noastre, căci ştim** că necazul aduce răbdare, răbdarea* aduce biruinţă în încercare, iar biruinţa aceasta aduce nădejdea. Însă nădejdea* această nu înşală, pentru că** dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat. (Români 5:2-5)

ÎNTREBĂRI:

1.            În percepţia ta, care e diferenţa între bucurie şi fericire? Eşti de acord că este posibil să ai bucurie chiar dacă circumstanţele te fac nefericit? De ce da/nu?

2.            Cunoşti vreo persoană care pare mereu bucuroasă, chiar şi atunci când trece prin greutăţi? Dacă da, cum ai descrie acea persoană şi ce crezi că o face să fie aşa?

3.            Descrie o situaţie la locul de muncă în care ai putea să experimentezi această calitate interioară a bucuriei, aşa cum o descrie Jim Mathis, chiar dacă ceea ce se întâmplă în prezent s-ar putea să nu aducă fericire.

4.            Care ar fi diferenţa, în opinia ta, dacă ai putea să cultivi un simt de bucurie constanţa zilnică, indiferent cât de stresant sau solicitant este mediul la locul de muncă.



Notă:  Pasaje relevante pentru acest subiect: Neemia 8:10; Isaia 51:3; Luca 2:10; Galateni 5:22-23; 1Ioan 1:3-4; 3 Ioan 4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.