După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

marți, 13 ianuarie 2015

✡ Istoria refugiaților evrei – un avertisment pentru Occident

Povestea expulzarii in masa a evreilor din Orientul Mijlociu

Timp de mii de ani, comunitățile evreiești au prosperat peste tot în Orientul Mijlociu, însă totul s-a schimbat în 1948, când națiunile musulmane au reacționat foarte violent la nașterea Israelului.

”Evrei din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, aproape 900 000 de evrei, au fost exilați din casele lor când a fost fondat Statul Israel”, a afirmat Dan Diker, secretar general, Congresul mondial evreiesc.

După Războiul de Șase Zile din 1967, a urmat un alt val de persecuții, când majoritatea evreilor rămași în 11 țări din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord au fost forțați să plece. Linda Menuchin a fost una dintre acei refugiați.

”Nimeni nu mai dorea să aibă de-a face cu evreii, mai ales în urma instigărilor din moschei și de la radio. Eram etichetați ca făcând parte din ”coloana a cincea”. S-au stabilit noi restricții. De exemplu, nu puteai să scoți din propriul cont bancar mai mult de 100 de dinari pe lună”, mărturisea Linda Menuchin, fost refugiat.

În 1970, Menuchin și fratele ei au părăsit Bagdadul pentru a merge în Israel, fără să îi spună despre aceasta tatălui lor, care era un avocat remarcabil.

”Nici măcar nu ne-am sărutat la despărțire, fiindcă mă gândeam că aveam să ne reîntâlnim într-o zi. A trebuit să străbatem Iranul alergând”, mărturisea Linda Menuchin, fost refugiat.
Au scăpat în necunoscut.

”Eram îmbrăcată ca o arăboaică, iar fratele meu cumpărase o haină foarte veche. Era o iarnă foarte rece. Din fericire pentru noi, totul a decurs foarte bine, fiindcă pe atunci evreii nu aveau voie să se depărteze mai mult de 80 sau 100 de kilometri de casă”, spunea Linda Menuchin, fost refugiat.
Astfel de exemple au avut loc peste tot în Orientul Mijlociu: expulzări, confiscări de proprietăți și uciderea evreilor.

”După Războiul de Șase Zile din 1967, oamenii din Libia, în special din Tripoli și din Benghazi, au ieșit pe străzi și au început să ardă casele evreilor și să ne jefuiască depozitele. Au ars depozitul tatălui meu și au început să toarne benzină în jurul casei mele. Un vecin musulman a coborât de pe clădire și le-a spus că familia de evrei nu mai locuia în casă și astfel ne-a salvat viețile”, a afirmat Gina Waldman, fondatoare Organizația JIMENA.

Americanca Gina Waldman a fondat organizația JIMENA care înseamnă Evrei indigeni din Orientul Mijlociu și Africa de Nord:
”Tot timpul am simțit că s-a comis o nedreptate. Deși ne-am construit o viață bună în țările în care am fost primiți, lumea nu a recunoscut răul care ni s-a făcut.”

Două treimi dintre refugiații evrei s-au restabilit în Israel, iar ceilalți în alte țări occidentale. Waldman și Menuchin, însă, au spus că au fost traumatizate. Menuchin spunea că este un mesaj pentru lumea occidentală de astăzi:
”850 000 de evrei au fost expulzați din țările arabe sau au fost persecutați. De fiecare dată când încercăm să trecem cu vederea aceste probleme, ele se repetă într-o nouă formă. Acum este rândul creștinilor. Aceștia sunt uciși, împușcați, iar Occidentul nu acționează în niciun fel.”

Pentru Israel, împărtășirea poveștii refugiaților evrei se dorește să atragă atenția oamenilor din lumea întreagă asupra suferințelor lor.

”Există două tabere de refugiați. Pe de o parte, este tabăra refugiaților evrei, iar, pe de altă parte, este cea a refugiaților arabi. Ambele tabere ar trebui despăgubite”, a afirmat Dan Diker.

Stire difuzata in Mapamond crestin 547 – ianuarie 2015 – ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Transcriere: Blogul Agnus Dei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.