În timp ce mă minunam la câteva lucrări profetice (despre care am mai scris și aici), am ajuns să descopăr câteva practici profetice de top care cred că sunt pur și simplu manipulative sau provocatoare de răni. Scriu acest articol în calitatea cuiva care a fost implicat într-o anumită formă de lucrare profetică pentru mai mult de trei decade. Și am mărturisit în mod consecvent ”binele, răul, și urâtul” din toate acestea” (deși experiența mea a fost în mare parte copleșitor de pozitivă).
Scopul meu în scrierea acestui articol este spre a încuraja cele mai bune practici pentru edificarea bisericii locale și dincolo de lucrarea ei – și lucrurile de mai jos nu sunt neapărat într-o ordine particulară.
1. Proroci care nu dau socoteală nimănui
Am învățat să nu invit niciodată un lider profetic să slujească dacă nu cunosc cu cine sunt ei aliniați (adică, cu alte cuvinte, cu cine mediază ei discuțiile dacă se descoperă un păcat sau o încălcare morală este descoperită în viața lor?)
Una din cele mai periculoase arme din mâna dușmanului este un lider uns care nu dă socoteală nimănui.
2. Cuvinte profetice individualiste
Toate profețiile, atât din Vechiul cât și din Noul Testament, au fost date în contextul adunării Domnului.
Nu există așa ceva numit ”destin individual”, ”viziune individuală”, sau cuvinte personale, izolate. Chiar și cuvintele profetice date indivizilor în Vechiul Testament erau fie direct ori indirect relatate cu ceea ce era desemnat pentru națiunea lui Israel.
În cadrul Noului Testament, darurile Duhului (inclusiv prorocia) au fost enumerate în detaliu de apostolul Pavel în contextul Sfintei Împărtășanii, făcând un discernământ în cadrul bisericii și în contextul înțelegerii trupului lui Hristos ca întreg (vedeți manifestările Duhului explicate în 1 Corinteni 12:4-8, care a fost scris în contextul adunării bisericii care a început în capitolul 11, explicat corporativ în 1 Corinteni 12:12-30, și aplicat și judecat de alți oameni profetici în cadrul adunării, după cum se poate vedea în 1 Corinteni 14:29).
3. Cuvinte măgulitoare
Am văzut oameni profetici în cadrul bisericilor care măgulesc pe păstor și alți lideri cheie din biserică (fie că era motivat intenționat sau inconștient, nu pot să știu).
Nu vă pot spune de câți pastori am întâlnit și care au pretins că au primit un cuvânt profetic care le declara că ei sunt ”un apostol” sau că ”biserica lor va fi congregația din care va țâșni trezirea spirituală din regiunea lor”. Acest tip de cuvinte profetice emoționează congregația și pastorul, dar din nefericire, de cele mai multe ori, singurul rezultat este că profetul respectiv este reinvitat, din moment ce el a provocat entuziasmul! (Și dacă acele cuvinte profetice rostite nu ajung să se împlinească... profetul mai întinde coarda și spune că ”aceste cuvinte profetice sunt întotdeauna condiționate” de credința și ascultarea celor care le primesc!)
4. Cuvinte sufletești
A fost la noi la biserică o persoană o dată sau de două ori și a profețit cu claritate despre niște persoane de care avea cunoștință anterioară bazată pe conversațiile cu mine. Când a început să profețească peste cei despre care nu avea o cunoștință anterioară... a ratat cu imensitate! (Ulterior eu am corectat cu tărie această persoană profetică și niciodată nu a mai revenit pe la noi). De la momentul acestei experiențe proaste, eu nu mai vorbesc nimic sau despre nimeni din biserica noastră cu nici o persoană profetică pe care o invit să slujească la noi.
Am mai văzut și oameni (în propria noastră biserică locală) care proroceau din interiorul sufletului lor bazat pe chestiuni interne cu care se luptau ei și care încercau să le liniștească în restul bisericii. Am fost martor cum cineva a profețit bisericii ceva ce îi tulbura pe ei personal, sau de care ei erau convinși. În loc să recunoască faptul că acel cuvânt era doar pentru ei, ei l-au rostit în gura mare în cadrul bisericii. (În esență... ei au negat acel cuvânt că ar fi pentru ei și au încercat pe toți ceilalți să fie convinși de asta!)
5. Cuvinte rostite către oameni bogați
Am observat că anumite persoane profetice de obicei îi găsesc pe cei mai bogați oameni dintr-o biserică locală și le dau prorocii. Din nefericire, cred că motivația de bază pe care o au unii este de a face o legătură persoană cu ”oamenii cu bani” ca mai apoi să fie în relație cu ei și să fie susținuți (a se citi ”sponsorizați”) personal de ei.
6. Cuvinte de pețit
În decursul anilor am auzit prorocii (doar de câteva ori, slavă Domnului!) care încercau să pună împreună două persoane, sau să ilustreze o imagine vie a felului cum va arăta viitorul lor partener de căsătorie.
În mare parte, aceste cuvinte sunt de obicei inexacte și pot cauza o mare consternare, confuzie și să rănească pe destinatarii acestui cuvânt profetic. (Mulți vor merge pretutindeni în încercarea de a potrivi acea imagine vie a profeției date cu fiecare persoană pe care o întâlnesc și se întreabă ”dacă aceasta e persoana” menționată în profeție cu care trebuie să mă căsătoresc!)
7. Cuvinte care pun în funcție pe oameni ca apostoli ai neamurilor
În decadele trecute am văzut oameni care erau proclamați de un proroc drept ”apostoli către anumite orașe sau națiuni”. Aceasta poate strica destinatarul cuvântului profetic (îi poate umfla de mândrie și prezumție) precum și trupul lui Hristos din acea regiune (pastorii vor avea garda ridicată, întrebându-se când așa zisul ”apostol” își va încerca exercitarea autorității asupra lor în acea regiune).
Acum să admitem adevărul, în anumite orașe complexe precum New York City s-ar putea să fie așa de mulți oameni, așa de multe nuanțe, denominații și rețele (fără să mai includem diferitele rețele etnice care nu vorbesc sau înțeleg limba engleză), nu va exista probabil niciodată ”un apostol” asupra unui oraș, ci o divergență de daruri apostolice care s-ar putea contextualiza și să vorbească nevoilor întregului oraș. (Apropo, biserica din Ierusalim avea 12 apostoli, nu unu.)
8. Cuvinte ce desemnează un rol de guvernare în cadrul bisericii locale
Au fost unii în congregația noastră ce au profețit ca eu să ies din biserică drept un lucrător trans-local și să numesc un pastor asociat drept succesor al meu (aceasta s-a întâmplat în partea târzie a anilor 1980 și nu doar că a fost un protocol greșit, dar și un cuvânt incorect!)
Acum noi avem linii călăuzitoare și protocoale pentru slujitorii care ne vizitează biserica, prin care îi instruim ca niciodată să nu numească ei o persoană din biserică drept bătrân al bisericii, sau vreun lider, sau ”să-l trimită în afara casei” (sau să fie un pețitor) fără ca mai întâi să clarifice cu mine sau cu unul dintre bătrânii bisericii acel cuvânt profetic.
9. Cuvinte care indică înapoi spre profet
Conform cu 1 Corinteni 12:3, atunci când Duhul Sfânt vorbește El întotdeauna îl înalță pe Isus ca Domn; cu alte cuvinte, Duhul indică înapoi spre Isus și îl glorifică pe Dumnezeu. Dacă și atunci când un cuvânt profetic iese și înalță sau laudă pe vorbitor (sau pe proroc), aceasta este o avertizare că atât cuvântul profetic cât și profetul în sine au depășit linia și ar trebui să li se închidă gura.
10. Cuvinte care violează învățătura clară a Scripturii
Sper că este evident faptul că orice cuvânt profetic rostit ce încalcă una din dogmele cardinale ale Scripturii ar trebui să fie scos afară.
Așa zișii oameni profetici care predică o evanghelie diferită, sau păreri eretice despre Dumnezeul Triunic, sau care contrazic Cuvântul lui Dumnezeu, ar trebui să fie corectați cu tărie. (Și în multe cazuri să fie puși să stea deoparte în cadrul slujirii până ce vor demonstra că înțeleg doctrinele elementare ale credinței).
Proverbe 30:5-6 spune: ”Orice cuvânt al lui Dumnezeu este încercat. El este un scut pentru cei ce se încred în El. N-adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te pedepsească și să fii găsit mincinos”.
11. Profeții date fără supravegherea sau aplicarea pastorală
Eu mă pitesc atunci când văd adunări profetice deschise publicului unde se dau cuvinte profetice la credincioși fără ca pastorul lor să fie de față, sau un alt bătrân al bisericii care este necesar să fie prezent pentru a judeca cuvintele profetice.
1 Corinteni 14:29 și 1 Tesaloniceni 5:21 sunt două pasaje care cer ca fiecare cuvânt profetic să fie judecat în contextul bisericii locale: Cum poate un vorbitor la o conferință sau un străin să judece și să aplice un cuvânt profetic cu acuratețe fără să înțeleagă istoria și contextul de viață al individului la care ei dau cuvântul profetic?
A da cuvinte profetice fără ca un lider matur să nu fie prezent este atât periculos pentru cel care transmite cuvântul profetic (pentru că astfel de cuvinte profetice pot fi scoase din context) și către cei care îl aud (pentru că majoritatea oamenilor sunt vinovați de o auzire selectivă și le va plăcea doar anumite părți ale acestei cuvântări și vor ignora aspectele de corectare din el).
12. Auto-proclamații profeții de pe rețele sociale și profețiile lor
Odată cu rețelele de socializare, auto-proclamații profeți s-au ridicat acum și oferă în mod frecvent cuvinte profetice pentru orașe, națiuni și chiar pentru indivizi.
Cine sunt de fapt acești oameni? Cine le-a verificat viața și lucrarea lor? Cât de sănătoasă este căsnicia lor? Către cine dau ei socoteală? Din nefericire, persoanele carismatice, care știu să folosească rețelele de socializare cu istețime, s-au uns pe sine și pot folosi rețelele de socializare spre a acumula o platformă imensă, în același timp trecând cu vederea standardul bisericii locale împreună cu criteriul său biblic pentru conducere (vezi 1 Timotei 3:1-8).
13. Când oamenii profețesc dincolo de credința și darul lor de har
Am fost martor cum mulți oameni au fost așa ce preciși când vine vorba la a transmite prorocii individuale, dar care au dat-o în bară atunci când au încercat să dea cuvinte profetice pentru orașe, regiuni și națiuni.
Foarte puțini au fost capabili să tranziteze de la o ungere individuală la una corporativă în cadrul profeticului. Oamenii fac greșeala aceea gândindu-se că pentru că ei au har asupra vieții lor să slujească indivizilor, ei ulterior pot trece la un alt grad și să slujească națiunilor, doar că aceasta nu este întotdeauna o certitudine.
În concluzie, fie ca Domnul să dea trupului lui Hristos abilitatea de a aprecia și celebra acest dar puternic și profund al profeției (Pavel a izolat profeția mai mult decât alte daruri datorită abilității sale mari de a edifica biserica; vezi 1 Corinteni 14:2, 5), dar și să instruim în mod adecvat și să ajutăm persoanele profetice să crească în așa fel încât să evite pașii eronați menționați mai sus în acest articol.
Notă: Materialul de mai sus a fost scris de Joseph Mattera (foto alăturat) pe 20 februarie 2020 în site-ul CharismaNews, de unde a fost preluat. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.