Trei oaspeți au fost invitați să dezbată un subiect emoționant în cadrul unui program de talk show. Discuția dintre doi invitați și gazdă a devenit atât de aprinsă încât au început să țipe unul la altul. (Știu că acest lucru a devenit un comportament aproape standard în zilele noastre în emisiunile televizate, dar am dorit să evidențiez ceea ce s-a întâmplat după aceea).
În cele din urmă, după ce țipetele au durat câteva minute, gazda a oprit ciorovăiala rugându-l cel de-al treilea invitat, care fusese tăcut în tot acest timp, să-și spună opinia. Cuvintele sale liniștite și gânditoare au instaurat dintr-o dată ordinea în acel haos. Și nu doar atât, comportamentul invitatei a făcut-o pe aceasta să pară mult mai credibilă decât ceilalți cu strigătul lor cel strident.
În lumea de astăzi, în care zgomote vin spre noi din toate direcțiile, cineva a decis că cel care strigă mai tare câștigă. Acest lucru reprezintă o altă abordare a zicalei “roata care scârțâie este unsă”. Dar în realitate o abordare calmă și calculată a comunicării este în continuare cea mai eficientă și, de cele mai multe ori, are cel mai mare impact.
Acest lucru nu este o descoperire nouă. Biblia, pe care unii o consideră cea mai bună carte de afaceri și de practici profesionale, are multe de spus despre punctele forte, slăbiciunile și capcanele cuvântului rostit. De exemplu, Proverbe 15:1 afirmă: “Un răspuns blând potolește mânia, dar o vorbă aspră ațâță mânia”. Un alt pasaj spune, “Cine are o inimă înțeleaptă își arată înțelepciunea când vorbește, și mereu se văd învățături noi pe buzele lui” (Proverbe 16:23).
Astfel de observații nu sunt limitate doar televiziunii sau emisiunilor radio de talk show. În urmă cu câțiva ani, liderii civici s-au întâlnit într-un oraș important pentru a discuta posibilitatea propunerii de a găzdui Jocurile Olimpice de Vară. Discuția a devenit negativă, majoritatea participanților concentrându-se pe potențialele probleme pe care găzduirea unui astfel de eveniment le-ar fi putut cauza.
După ce interacțiunea a durat mai mult de două ore, liderul întâlnirii s-a întors către unul dintre cei mai noi membri ai grupului. Acest individ nu oferise niciun comentariu încă, astfel moderatorul l-a întrebat, “Ted, nu ai spus nimic. Ce părere ai tu?” El a răspuns calm și liniștit, în timp ce toți cei din cameră stăteau tăcuți și nerăbdători, “Unde nu sunt boi ieslea rămâne goală”.
Trecuseră doar două sau trei minute, dar păreau ore deoarece toți cei din cameră cugetau la ceea ce Ted spusese. Dintr-o dată, cineva entuziasmat a rostit: “Știți, el are dreptate!” Din acel punct, întregul curs al întâlnirii s-a schimbat. Ted nu le-a spus că acel răspuns era un citat din Biblie, din Proverbe 14:4, dar înțelesul versetului era clar: dacă nu era gunoi în grajd, nu era nici lapte. Transpunerea acestui lucru în termeni mai clari este - pentru a realiza ceva important, trebuie să fiți dispus să vă confruntați cu provocări inevitabile.
Scriptura ne spune că metoda preferată de comunicare a lui Dumnezeu cu poporul Său este una blândă, nu prin strigăte sau prin oferirea de mesaje dramatice. În 1 Împărați 19 , citim despre Ilie, care a fost folosit de Dumnezeu într-o serie de minuni. După toate acestea, epuizat fizic și emoțional, profetul s-a refugiat deoarece aflase că vicioasa regină Izabela dorea să îl omoare. După ce s-a odihnit și a fost împrospătat, Ilie a așteptat următoarele instrucțiuni ale lui Dumnezeu. A venit un vânt puternic, apoi un cutremur. Versetul 12 ne spune, “Și după cutremurul de pământ, a venit un foc: Domnul nu era în focul acela. Și după foc, a venit un susur blând și subțire”.
Dumnezeu a ales să comunice cu Ilie prin cuvinte bânde pe care doar profetul atent le poate auzi. Pentru noi toți din piața muncii, aplicația este simplă: Pentru a ne vinde produsul sau ideea, un susur blând este mai bun adesea decât un strigăt. Dacă vă rugați pentru o decizie importantă, poate Dumnezeu vrea să așteptați susurul Lui.
Reflecții / Întrebări pentru discuții
1. Cum reacționați atunci când observați doi sau mai mulți oameni prinși într-un schimb de replici gălăgios și mânios - fie într-o emisiune pe care o ascultați, fie într-o întâlnire de afaceri la care sunteți prezent?
2. De ce credeți că unii oameni sunt de părere că cu cât strigă mai tare cu atât este mai probabil ca să-i convingă și să-i influențeze pe cei care au o părere diferită? Sunteți de acord cu acest lucru? Explicați alegerea răspunsului.
3. Puteți să vă amintiți un moment în care ați observat pe cineva comunicând în mod eficient într-o manieră calmă, liniștită? Acest mod de abordare a fost eficient pentru dumneavoastră?
4. Ați avut vreodată parte de un moment în care Dumnezeu a comunicat o problemă importantă cu dumneavoastră într-un mod liniștit, chiar printr-un susur? Dacă da, cum a fost acea experiență - și cum ați răspuns dumneavoastră?
NOTA: Pentru o aprofundare a subiectului puteți lua în considerare următoarele pasaje biblice:
Proverbe 16:24, 17:14,28, 18:13,21, 21:23, 22:11, 25:11,15; Matei 5:3-8
Vezi şi alte articole scrise de Rick Boxx AICI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.