După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 10 octombrie 2019

Peter Costea 🔴 Învățați-i pe copii limba română

Acest mesaj este potrivit pentru noi toți, dar mă adresez în mod special românilor din Ucraina, unde am fost în vizita în urmă cu o lună. Fiind într-o familie din satul românesc Mihailova (Mihăilești) din Bugeac, la doar o aruncătură de piatră de Republica Moldova, toată familia adunată în jurul nostru, al oaspeților, vorbea în românește.
Singura excepție erau copiii. Cu ei se vorbea în rusește. Încercam să vorbesc cu copiii în românește, dar era aproape imposibil. Părinții lor ridicau din umeri spunând că micuții lor nu vorbesc românește. Contrariat, i-am întrebat de ce și mi-au spus că viitorul copiilor e în Ucraina. Contrariat, întrebam din nou, atunci de ce vorbesc rusește și nu ucraineană, o întrebare la care nu primeam răspuns.
Dragi români din Ucraina: învățați pe copii limba română!
În ultimele zile au fost publicate mai multe știri și comentarii potrivit cărora, începând cu anul școlar 2023, toate școlile din Ucraina vor face învățământul doar în limba ucraineană, nu în cea maternă. Limba maternă va rămâne o limbă opțională, care se va preda așa cum acum se predau limbile străine, franceza ori engleza.

Citesc cu atenție comentariile din presa românească privind diminuarea etniei române din Ucraina și îmi dau seama, ca unul care trece pe la românii de acolo destul de des, că adevărul este undeva la mijloc. Ucraina încearcă de mai mulți ani să reducă numărul școlilor în limbile materne, dar și românii își au partea lor de vină. Cu ani în urmă, în multe sate românești părinții au avut opțiunea să opteze pentru școli cu predare în limba română.
În mai multe sate au optat să le desființeze. M-a surprins numărul mare de părinți care nu vedeau nimic greșit în asta, spunând că viitorul copiilor lor e în Ucraina, nu în România. Ca atare, numărul școlilor cu predare în limba română a scăzut.
Pe de altă parte, am descoperit și un număr în creștere de etnici ruși și ucraineni care învață limba română pentru a obține cetățenia română. Există și comunități române care își învață copiii limba română după orele de clasă și altele care îi învață pe ruși și ucraineni limba română. De asemenea, sunt și tineri ai căror bunici ori străbunici au fost români, care doresc să revină la rădăcinile etnice originale, care caută să învețe limba română.
România și Uniunea Europeană, la doar o aruncătură de piatră, îi atrage mai mult decât Ucraina ori Rusia. Își văd viitorul mai mult în România și Uniunea Europeană, decât dincolo.

Părinți, nu neglijați să vă învățați copiii limba română. Limba română le dă identitatea română. Anul viitor e programat recensământul populației în Ucraina. La ultimul recensământ, 409.000 de cetățeni din Ucraina se identificau ca fiind români. Rămâne de văzut cum va fi anul viitor.

Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.