După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 9 august 2019

Peter Costea 🔴 Rachetele supersonice și securitatea României


După cum știți, caut să vă informez cât mai mult privind subiectele care fie că nu apar în mass-media românească, fie că sunt mai puțin discutate. Astăzi discut unul dintre ele: rachetele supersonice și securitatea României. Subiectul de azi e sec, dar de o importanță deosebită pentru noi toți.
Securitate României e importantă, o valoare pe care am susținut-o întotdeauna. Dar un eveniment puțin comentat în ultimele săptămâni și trecut cu vederea în presă, merită un scurt comentariu și pe pagina mea de Facebook. Îl comentez, sper, pe înțelesul tuturor.

Pe 8 decembrie 1987, Reagan și Gorbacev au semnat The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, cunoscut, pe scurt, după acronimul INF Treaty. El interzicea amplasarea de rachete nucleare de către SUA și Uniunea Sovietică cu o distanță de bătaie de până la 5.500 de km. În plus, cele două super-puteri s-au angajat să distrugă aceste tipuri de rachete și să verifice reciproc distrugerea lor. Până în mai 1991, SUA și Rusia au distrus aproape 2.700 de rachete, punând capăt astfel tensiunii nucleare și pericolelor unui război nuclear între cele două țări.

Din acest tratat a beneficiat și NATO, inclusiv România. În iulie anul acesta, SUA și NATO au anunțat abrogarea tratatului pe motiv că Putin a amplasat rachete periculoase de tip nou care nu erau prevăzute ori interzise în Tratatul INF original. Putin și-a motivat decizia afirmând, în parte, că amplasarea de rachete americane în Polonia și România, de tip THADD, l-au influențat să facă asta.

Ca de obicei, marile puteri se blamează reciproc, dar întrebarea pentru România e: noi cum ne situăm în privința asta și cum suntem afectați? Cum ne asigurăm securitatea națională?

Puțini dintre noi știu, însă, că armele nucleare deja au început să devină „obsolete", adică „depășite”. O nouă armă si mai letală, mai rapidă și precisă decât rachetele nucleare sunt rachetele supersonice, cunoscute în strategia militară cu numele de „hypersonic missiles”.

Aceste rachete pot zbura cu o viteză de 15 ori mai mare decât viteza sunetului, adică până la 11.400 de mile pe oră (18.000 de km/h). Ajung la destinație, în colțurile cele mai îndepărtate ale lumii, în doar câteva minute (ori cel mult 15 minute), nu pot fi detectate, nu pot fi auzite și explodează doar odată ce își ating ținta. Pe moment, nu există nici un scut tehnologic capabil să le oprească. Ele pot zbura 12 până la 50 de mile deasupra pământului și pot lovi cu acuratețe o navă purtătoare de avioane de la o înălțime de 30 de kilometri, fără să fie detectate.

Efectul e devastator și catastrofic. Racheta își atinge ținta cu un impact de 1.150 de mile pe oră (adică 1.850 de km/h) și nici o clădire sau scut de metal nu o poate opri. Rachetele de acest tip pot fi lansate dintr-o bază obișnuită, de loc sofisticată, care conține un „wind tunnel" care propulsează aer cald la o viteză de 18 ori mai mare ca viteza sunetului.

În timp ce SUA și, implicit, NATO sunt cu un pas înaintea țărilor care dezvoltă aceste tipuri de rachete, Rusia și China nu sunt prea în urmă. Putin a anunțat recent că Rusia deține 2 rachete supersonice care pot atinge SUA în 5 minute dintr-un submarin ancorat în apele internaționale. Iar China a anunțat, tot recent, că a testat o rachetă supersonică care poate atinge teritoriul american Guam în câteva minute.

Cu toate acestea, aceste trei țări nu au început să discute formarea unui tratat internațional care să prevină proliferarea rachetelor supersonice ori folosirea lor în caz de conflict armat. Dimpotrivă, competiția continuă, în anul fiscal 2019 SUA alocând sume adiționale pentru dezvoltarea și amplasarea rachetelor supersonice. Doar un singur test pentru lansarea unei rachete supersonice costă 180 de milioane de dolari.

Chiar și Japonia analizează posibilitatea dezvoltării rachetelor supersonice, justificând agresiunea Coreei de Nord. Japonia nu poate dezvolta arme nucleare datorită dezarmării ei după al Doilea Război Mondial, dar restricțiile de acum aproape 70 - 75 de ani nu se aplică rachetelor supersonice. Japonia speră să aibă rachete supersonice gata pentru a fi testate până în 2025.

Spus românește, am căzut din lac în puț. Lumea a înarmată cu tot felul de arme până în dinți. Încetarea Războiului Rece nu a dus la „mileniul păcii” la care ne așteptam. Poate într-un fel stăm și mai rău. Dacă atunci marile superputeri au convenit tratate pentru prevenirea războaielor nucleare, pe moment nu există niciun cadru, fie oficial ori neoficial, care să prevină atacuri ale rachetelor supersonice.

Securitatea României nu mai poate fi asigurată doar de români, la nivel național, așa după cum nici o țară nu poate să-și asigure securitatea de una singură, cu excepția puterilor militare actuale (SUA, Rusia și China). Nici nu avem banii să o facem de unii singuri. În consecință, în contextul strategic actual, sfatul cel mai bun e ca România să continue să-și mențină locul în NATO și să continue să beneficieze de securitatea colectivă de care beneficiază toți membrii Organizației Nord Atlantice.

Subiectul de azi e de mare actualitate și cât se poate de serios. A fost discutat mai pe larg în articolul recent publicat în New York Times Magazine, Hypersonic Missiles Are Unstoppable. And They're Starting a New Global Arms Race. Îl puteți citi aici: www.nytimes.com

Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.