Anumite voci spuneau că votul de marți de la Senat urma să fie, din cauza marilor presiuni externe exercitate asupra partidelor (preponderent în cazul PSD și ALDE), o „misiune imposibilă“. Era nevoie de voturile favorabile a două treimi din totalul senatorilor – adică de 91 de voturi pentru, din totalul de 136 de senatori.
Inițiativa cetățenească pentru clarificarea definiției căsătoriei prin referendum a demarat oficial la finele lunii noiembrie, în 2015, când proiectul de lege de revizuire a Constituției a fost publicat în Monitorul Oficial. Demersul a fost făcut sub umbrela unei structuri informale a societății civile conservatoare, denumită Coaliția pentru Familie (CpF), care reunea mai multe zeci de ONG-uri și asociații.
Până în aprilie 2016, inițiatorii demersului au reușit să strângă aproape trei milioane de semnături, în condițiile în care pragul legal care trebuia atins pentru ca inițiativa să fie supusă avizării la Curtea Constituțională era de cinci sute de mii. La efortul strângerii semnăturilor s-au asociat multiple organizații ale unor minorități religioase și etnice.
În iulie 2016, Curtea Constituțională constata, cu unanimitate de voturi, că inițiativa de revizuire a Constituției respecta criteriile de legalitate și constituționalitate atât pe conținutul propunerii, cât și în privința semnăturilor strânse. Curtea Constituțională a constatat, de asemenea, răspunzând unor puncte de vedere depuse de organizații LGBT, că proiectul de lege nu înlătură drepturi ale omului.
Odată obținut avizul Curții Constituționale, proiectul de revizuire ar fi trebuit să intre pe ordinea de zi a Parlamentului, pentru vot, după care ar fi urmat organizarea referendumului. Au trebuit, însă, să treacă mai bine de doi ani pentru a se întâmpla acest lucru, timp în care au avut loc un rând de alegeri parlamentare, două schimbări de guvern și mai multe schimbări în legislația privind referendumul, precum și numeroase respingeri, de către CCR, ale sesizărilor pe procedură menite blocării inițiativei.
Cei mai activi combatanți ai inițiativei de revizuire au fost președintele Klaus Iohannis, partidul Uniunea Salvați România și unii membri ai Partidului Național Liberal, în condițiile în care Coaliția a încheiat protocoale de susținere a demersului cu toate partidele parlamentare, exceptând USR.
Potrivit jurisprudenței CEDO și a CJUE, definirea Căsătoriei ține de competența și suveranitatea națională a statelor membre UE.
Camera Deputaților a adoptat, în mai 2017, inițiativa cetățenească de clarificare a definiției Căsătoriei între un bărbat și o femeie în Constituția României.
Ziua votului de la Senat
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.