În era modernă, cercetătorii au redus la tăcere Scripturile, în mod repetat, în special Vechiul Testament, în calitate de colecție de mituri populare și scorneli. Mulți s-au îndoit de existența istorică a figurilor biblice precum Avraam, Moise, Samson, chiar și Regele David.
Doar că un lucru amuzat s-a întâmplat - arheologia modernă a început să sape în evidența concretă a faptului că povestirile Vechiului Testament au fost într-adevăr înrădăcinate în istorie. Și nu doar înrădăcinate în istorie, dar și acurate din punct de vedere istoric.
Vechiul nostru prieten Chuck Colson (foto alăturat) nu a obosit niciodată din a vorbi despre descoperirile arheologice care susțin relatările scripturale. Așa că astăzi vom auzi ceva pe care l-a descris Chuck (în cadrul unei emisiuni radio din 15 iulie 2011) cu privire la ce au descoperit arheologii despre orașul filistean Gat(apare în Biblie în Iosua 13:3). Iată ce spune Chuck:
Probabil că cel mai distinctiv fapt despre Creștinism este faptul că credința noastră este înrădăcinată în istorie. Credința noastră este revelată nouă pe baza evenimentelor care au avut de fapt loc în spațiu și timp și într-o regiune pe care noi o numim Țara Sfântă.
Apostolul Ioan subliniază aceasta în prima sa epistolă. „Ceea ce a fost de la început”, scria el, „ce am auzit, ce am văzut cu ochii noștri, ce am privit și ce am pipăit cu mâinile noastre cu privire la Cuvântul vieții... deci ce am văzut și am auzit, aceea vă vestim și vouă...”
Ioan se referă în mod specific la întrupare, la viața, moartea și învierea lui Isus. Dar ceea ce spune el se aplică în mod egal lui Samson, lui David și Goliat, lui Samson și restul Vechiului Testament.
Acest lucru a fost adus în atenție prin intermediul unui articol recent de la Associated Press (AP) despre săpăturile arheologice de la Tel El-Safi din Israel. Este situl orașului antic filistean al Gatului.
Gat, în jurul anului 1200 î. Hr., a fost un oraș de graniță la frontiera dintre Filistia și Israel. Filistenii, noii coloniști sosiți din Grecia erei moderne, controlau litoralul în timp ce Israel trăia în țara de după deal. Conflictul dintre Israel și Filistia este înregistrat în Judecători și 1 Samuel, iar săpăturile de la Tel El-Safi aruncă o nouă lumină asupra istoricității acestor texte.
De exemplu, cartea Judecătorilor ne spune că Samson, legat și abuzat de filisteni, a dărâmat doi stâlpi din templul zeului Dagon, făcând ca acesta să se prăbușească și să ucidă pe toți cei aflați în el. Conform articolului AP, arheologii au descoperit în Gat ruine la care arheologul șef Dr. Aren Maeir s-a referit drept o potrivire în acel proiect descris în cartea Judecători.
În mod similar, s-au găsit vase de ceramică cu nume similare ale lui Goliat inscripționate pe ele. Goliat din Biblie era din Gat și numele lui nu era semitic, ci mai degrabă indo-european și consistent cu originile filistene din Grecia.
Dr. Maeir a spus către AP că o astfel de descoperire „nu înseamnă că vom găsi un craniu cu o gaură mare în el de la piatra pe care a aruncat-o David cu praștia în el, ci că stabilește că acest fapt reflectă mediul cultural care a existat de fapt acolo în acea vreme”.
Ei bine, ceea ce vor găsi sau nu vor găsi ei este nesigur. Dar următorul lucru este sigur: narațiunile biblice despre viața din timpul lui Samson, Saul, David și Solomon sunt în mod clar înrădăcinate în istoria acelei ere. Și în timp ce articolul AP evită să se pronunțe în mod hotărât dacă narațiunile biblice sunt sau nu adevărate, acest lucru mă izbește precum o abordare hiper-critică față de istorie și față de Biblie pentru a mă îndoi de ei în lumina probelor de evidență.
După cum am spus anterior despre arheologie că pare să susțină veridicitatea Bibliei: credința noastră primară nu este în ceea ce descoperim, ci în Biblia însăși.
Cu toate acestea, așa cum a scris și istoricul Paul Johnson, descoperirile arheologice recente fac posibil ca noi „să vedem o mare parte din scrierile istorice conținute în cărțile Samuel, Regi, și Cronici drept lucruri ce constituie cea mai fină și mai demnă de încredere istorie din întreaga lume antică, la un nivel cu cea mai bună lucrare a grecilor precum Thucydides”.
Și aceste lucruri nu fac altceva decât să pună povara dovezilor direct pe acei sceptici care caută la nesfârșit să arunce o îndoială asupra adevărului Cuvântului lui Dumnezeu.
Detalii despre aceste săpături arheologice în zona descrisă mai sus, le puteți citi aici în limba engleză.
Materialul de mai sus a fost preluat din site-ul Christian Headlines, publicat pe 31 iulie 2017, preluat din site-ul BeakPoint, care este o slujire de perspectivă mondială creștină ce caută să zidească și să găsească resurse pentru o mișcare de dedicare creștină față de trăirea și apărarea perspectivei creștine în toate ariile vieții. Începută de Chuck Colson în 1991 ca o emisiune radio zilnică, BreakPoint oferă o perspectivă creștină asupra știrilor și tendințelor actuale prin intermediul radioului, media interactivă și lucrări tipărite. Comentariile BreakPoint găzduite de Eric Metaxas și John Stonestreet se difuzează zilnic la mai mult de 1.200 de locații cu o audiență săptămânală estimată de opt milioane de oameni. Puteți vizita site-ul BreakPoint.org unde puteți găsi și căuta răspunsuri la diferite întrebări comune. Dacă citați acest material în altă parte, rog să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.