După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 2 septembrie 2020

Peter Costea 🔴 Un declin global al religiozității?

 


În ediția septembrie / octombrie 2020, Foreign Affairs a publicat Giving up on God, the Global Decline of Religion / Abandonarea lui Dumnezeu, declinul global al religiei.

[Link: www.foreignaffairs.com/articles/world/2020-08-11/religion-giving-god]

Autorii ne informează că între 2007 și 2017 s-a produs un declin notabil în religiozitatea locuitorilor planetei. Perioada anilor precedenți, începând cu 1981, a cunoscut o expansiune susținută a religiozității societății globale, cauzată în primul rând, spun autorii, de colapsul comunismului.

Un deceniu nu e o perioadă suficient de lungă de timp pentru a trage concluzii definitive privind subiectul. Dar anumite tendințe există, fără să știm însă daca vor fi de lungă durata ori nu.

Autorii dau mai multe explicații pentru declinul religiozității. Important, însă, ei confirmă că dezvoltarea tehnologică, progresul în domeniul științei și industrializarea nu au contribuit la declinul religiozității locuitorilor planetei, așa cum ipoteza Marx. Dovada cea mai convingătoare e SUA, unde nivelul de dezvoltare e cel mai avansat, iar nivelul de religiozitate rămâne constant de mai multe decenii.

("… industrialization and the spread of scientific knowledge were not causing religion to disappear as some scholars have assumed / industrializarea și dezvoltarea științei nu au cauzat dispariția religiei cum au presupus unii cercetători …")

Factorii care au cauzat declinul religiozității în ultimii 10 ani sunt (1) schimbările valorice; (2) declinul demografic; (3) explozia revoluției sexuale; și, autorii nu glumesc, (4) dl Trump.

Fertilitatea ridicată la familiile religioase a prevenit declinul religiozității în trecut, deoarece persoanele secularizate au fost înlocuite de numărul mai mare al persoanelor religioase care aduceau copii pe lume.

Am ajuns, însă, spun autorii, la un punct de turnură / tipping point, în care numărul de copii născuți în familiile tradiționale e aproape egal cu al copiilor născuți în familii netradiționale.

Există și schimbări culturale care duc la declinul religiei, cum ar fi divorțul, avortul, concubinajul, secularizarea, feminismul.

De asemenea, revoluția sexuală e prin natura ei detașată de religiozitate, iar influența enormă a revoluției sexuale asupra societății subminează religiozitatea, mai ales în rândurile populației tinere.

Dl Trump e menționat și el ca fiind un factor negativ pentru religiozitate, mulți creștini abandonând, spun autorii, religia văzând în dl Trump o persoană care se pretinde a fi creștină, dar care se comportă contrar valorilor creștine.

Un factor final ar fi secularizarea generală și ascensiunea statului asistențial: oamenii nu mai depind de Dumnezeu pentru a-și menține sănătatea ori un nivel de trai adecvat. Depind de statul providențial. În loc să ceară ajutor de la Dumnezeu, îl cer de la stat.

 www.facebook.com/PeterCosteaEuroparlamentar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.