După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 3 septembrie 2020

Creștinii din Belarus: Să ştie toţi ce se întâmplă aici!

Mulți evanghelici susțin protestele în timp ce cheamă la înțelepciune în lupta pentru democrație. Guvernul slăbit al lui Lukashenko răspunde cu violență și mii de arestări. Natasha, o creștină, ne împărtășește opiniile ei în legătură cu conflictul.

Belarus, țară est-europeană cu 10 milioane de locuitori, ar putea trece prin unul dintre momentele cheie ale istoriei sale recente.

Sute de mii cer să se încheie regimul lui Aleksandr Lukashenko, Președintele țării din 1994 și cunoscut drept ultimul dictator al Europei din cauza modului în care a condus republica după ce și-a câștigat independența de sub USSR acum trei decenii.

Stabilitatea guvernului pare să se destrame, iar cetățenii, care au acaparat străzile în ultimele zile, cerând democrație, rezultate corecte la alegeri și respectarea drepturilor, crezând că a venit momentul schimbărilor. Rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale de duminica trecută spun că Lukashenko a câștigat 80% dintre voturi, un rezultat pe care nu mulți consideră că arată realitatea.

Natasha (numele a fost schimbat) este o creștină belarusă care acum locuiește peste granițe, dar familia sa este în țară, iar ea urmărește cu atenție situația. Într-o conversație cu Evangelical Focus, ea a explicat cum un candidat la președinție (Victor Babariko), activiști politici și alții au fost întemnițați în ultimele luni, iar familiile le-au fost șantajate și amenințate.

Dar chiar și în atmosfera de reprimare, mulți cetățeni au rezistat să stea la coadă 3-4 ore pentru a vota sâmbătă, purtând brățări albe, pentru a fi vizibil faptul că susțineau opoziția. Svetlana Tijanovskaya, votată pentru că este „femeie de casă și profesoară de engleză”, partenera candidatului principal al opoziției, care continuă să fie în penitenciar. Rezultatul oficial i-a dat mai puțin de 10% dintre voturi. Tijanovskaya a făcut plângere pentru fraudă electorală, dar a fost reținută de autorități pentru câteva ore și, într-un final, forțată să plece în Lituania.

În următoarele trei zile, protestele au fost oprite cu o forță brutală de către poliția militară, care a făcut uz de gloanțe de cauciuc, grenade și gaze lacrimogene. Rezultatele acestor atacuri sunt sute de răniți și două decese – după cum au arătat imaginile de pe canalele independente Telegram. Mărturii precum cea a credinciosului baptist S.M. pe Facebook vorbesc despre bătăi pe stradă, torturi în interiorul vehiculelor poliției cu electroșocuri și rețineri.

Scene dramatice au fost văzute, de asemenea, și în spitale, unde sute de persoane rănite au fost îngrijite. Mass-media internațională vorbește despre cel puțin 5 000 de oameni arestați în cele 72 de ore de după alegeri.

Timpul de a acționa „înțelept”

Ce a adus țara în acest punct? O parte din motivele ultimelor luni sunt: gestionarea proastă a pandemiei (Belarus a fost una dintre țările care au negat existența COVID-19 și au organizat evenimente sportive mari și evenimente de masă), criza economică și epuizarea generațiilor tinere din cauza lipsei libertății.

„Belarușii sunt oameni împăciuitori și toleranți”, spune Natasha în timp ce privește la regimurile anterioare din regiune. Dar din cauza acestei istorii, cetățenii au învățat să folosească toate mijloacele legale disponibile pentru a lupta pentru libertatea lor. „Acum sunt chemați să fie activi și înțelepți”, spune ea. Pentru a îngreuna represiunea, „oamenii se adunau în mai multe grupuri de maxim 20 de persoane în zone de la periferia orașului, pentru a reduce șansele întâlnirii cu poliția.”

Prin intermediul mesajelor și imaginilor de pe social media (când internetul funcționează), ei distribuie informații în legătură cu ce se întâmplă în Minsk și în alte zone ale țării, întrucât ei caută să găsească sprijin pentru plata amenzilor și prim ajutor.

Apelul la grevă generală începe să aibă efecte vizibile și mulți continuă să depună plângeri cu privire la neregulile și acțiunile frauduloase la care au asistat în municipiile lor.

Este esențial să anunțați pe alții ce se întâmplă aici, să sensibilizăm și în afara Belarusului, spune credinciosul creștin. În timp ce vorbea, încă nu erau multe informații credibile: „Jurnaliștii sunt arestați și bătuți, camerele și materialele lor media au fost confiscate sau distruse de poliție.”

Natasha spune că alte țări din Europa și Uniunea Europeană (din care Belarus nu face parte) ar trebui să se implice mai mult în lupta pentru drepturile democratice ale țării. „Haideți să ne rugăm guvernele să își pună ambasadele să îl înfrunte pe Lukashenko și să ceară răspunsuri în legătură cu ce se întâmplă în țară.”

Poziția evanghelicilor

Care este poziția credincioșilor belaruși în acest conflict? Natasha răspunde că majoritatea evanghelicilor pe care îi știe sunt în mod clar împotriva guvernului. O mulțime dintre prietenii ei au luat parte la demonstrații, în timp ce alții caută modalități alternative de a protesta, conștienți că își asumă riscuri mari care pot fi catalogate de guvern drept comportament nesupus.

Un semn al acestei frici ar putea fi faptul că, până marți, nicio denominație evanghelică, nici un grup de biserici sau misiune națională nu făcuse niciun discurs public cu privire la situație. Dar miercuri, Full Gospel Union (bisericile carismatice), a postat o declarație în care spune că „situația nu poate lăsa pe nimeni indiferent” și chemând „toți evanghelicii și toți oamenii binevoitori” și „se roage Rugăciunea Domnească zilnic la 12 PM”, sperând că „Belarus va fi salvat”.

O chemare la rugăciune și solidaritate internațională

Natasha adaugă că „noi, creștinii, nu ar trebui doar să ne rugăm, dar și să fim activi, să ne ridicăm vocile”, în timp ce insistă asupra nevoii de a fi „înțelepți”, folosindu-și aria de influență.

În această direcție, ea roagă creștinii din alte țări „să își arate solidaritatea față de noi pe rețelele lor social media”, vorbind „împotriva violenței” și pentru „libertate și drepturi ale oamenilor din Belarus”.

„Rugați-vă pentru personalul medical care îi îngrijește pe cei care au fost răniți. Rugați-vă pentru oamenii care lucrează la televiziunea națională, precum și în alte domenii ale guvernului, ca ei să spună ajunge și să demisioneze. Rugați-vă pentru ca aceia care au bătut și au torturat oameni inocenți, să fie chemați la justiție,” adaugă ea.

Speranța Natashei, asemenea altor belaruși din țară și din afara ei, este că țara va deveni democrată cu adevărat. Primul pas, spune ea, este să se facă „alegeri corecte”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.