Preşedintele comunităţii penticostale din Oradea, Liviu Apolzan (foto stânga), şi vicepreşedintele Cultului Baptist, Paul Negruţ (foto dreapta), acuză „informaţii eronate şi tendenţioase” privind numărul mare de îmbolnăviri cu Covid în rândul acestor comunităţi. Cei doi afirmă că oficialii locali nu s-au referit la cultele pe care le conduc când au dezvăluit că 30% dintre persoanele infectate provin din comunităţile neoprotestante și fac apel la credincioși să respecte măsurile de prevenire a infectării.

Abordare discriminatorie

Reacția a apărut ca urmare a publicării, la începutul acestei săptămâni, a articolului „Bihorul în alertă. Criza Covid se agravează”. Cei doi pastori susţin că acesta a prezentat „răstălmăcit” declaraţiile făcute într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, 14 august, de către prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, şi dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din Bihor cu subordonare locală.

Concret, cei doi arată că responsabilii locali nu au spus că din totalul cazurilor înregistrate 30% sunt neoprotestanţi care s-au infectat la întruniri religioase”, ci dr. Carp a afirmat că „30% sunt infectaţi ca urmare a participării la tot felul de întruniri religioase”, iar prefectul că a discutat „cu toate cultele” pentru ca membrii lor să respecte măsurile sanitare.   

„Abordarea articolului este discriminatorie, tendenţioasă şi răuvoitoare, deoarece boala, în cazul de faţă Coronavirus, nu se repartizează pe religii, pe naţionalităţi sau pe orientări politice etc. Oamenii, indiferent de religie sau de apartenenţa la alte organizaţii, se pot îmbolnăvi”, afirmă şefii celor două comunităţi neoprotestante, comparând situaţia şi cu cea din „vremea lui Nero, când creştinii au fost acuzaţi că au dat foc Romei”.

Rugă pentru stoparea pandemiei

Cei doi lideri religioşi arată că „oamenii merg zilnic la serviciu, la magazine, la piaţă, în parc, la rudenii”, deci sunt expuşi riscului de infectare permanent, nu doar când frecventează bisericile, subliniind că „au fost infectaţi şi şefi de state şi de guverne, medici şi profesori, ofiţeri şi artişti, pastori/preoţi şi credincioşi”, astfel că „prezentarea religiei neoprotestante ca fiind vinovată de creşterea mare a numărului de persoane infectate este o dovadă clară de discriminare pe motive religioase”.

În finalul scrisorii trimise BIHOREANULUI, şefii comunităţilor penticostale şi baptiste afirmă că „suntem îngrijoraţi că numărul persoanelor infectate cu noul Coronavirus este în creştere nu doar în Bihor şi România, ci în toată lumea, de aceea îi sfătuim pe credincioşi să respecte măsurile de prevenire a infectării”, rugându-se lui Dumnezeu „atât pentru vindecarea celor bolnavi, cât şi pentru stoparea pandemiei”.

Pe surse

De precizat că în articolul incriminat de cei doi lideri religioşi, BIHOREANUL a arătat că 30% din îmbolnăviri provin din rândul comunităţilor neoprotestante, fără a-i cita însă pe prefectul Dumitru Ţiplea şi dr. Gheorghe Carp, ci prezentând informaţii culese din surse proprii de cea mai mare încredere.

De asemenea, ziarul a precizat că în baza analizelor epidemiologice, alte 30% din infectări afectează persoane care s-au întors din concedii de odihnă şi circa 10-15% persoane care au participat la diverse evenimente (petreceri, nunţi, botezuri) fără a învinui în niciun fel aceste persoane, aşa cum de altfel nu a făcut-o nici în privinţa persoanelor care participă la întruniri religioase, îndemnându-le, eventual, să n-o mai facă.



www.ebihoreanul.ro