După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

marți, 25 august 2020

2 700 de evanghelici renumiţi îndeamnă creştinii să facă vaccinul anti coronavirus şi să poarte masca

O coaliţie formata din mai mult de 2 700 de evanghelici de rang înalt, de la oameni de ştiinţă si până la înalţi prelaţi, au semnat o declaraţie numită “O declaraţie ştiinţifică a creştinilor în vremuri de pandemie,” care avertizează împotriva politizării noului coronavirus şi îndeamnă creştinii să ia toate măsurile necesare împotriva acestui virus, incluzând vaccinarea atunci când vaccinul e gata.

“Suntem profund îngrijoraţi cu privire la polarizarea şi politizarea ştiinţei în spaţiul public atunci când atât de multe vieţi sunt la mijloc. Cuvântul “ştiinţă” a devenit o armă în războaiele culturilor. Oamenii de ştiinţă sunt defăimaţi, iar descoperirile lor sunt ignorate, în vreme ce teoriile conspiraţiilor au devenit virale. În mod trist, creştinii par la fel de sensibili la aceste tendinţe. Creştinii cu capul pe umeri ar putea să nu fie de acord cu politica publică de răspuns la coronavirus, dar niciunul dintre noi n-ar trebui să ignore dovezile ştiinţifice clare,” spune declaraţia publicată online de către organizaţia nonprofit BioLogos.

„Facem apel la toţi creştinii să urmeze sfaturile experţilor în sănătate publică şi să susţină oamenii de ştiinţă în cercetările biomedicale cruciale asupra COVID-19.”

BioLogos a fost fondată de către directorul de la Institutul Naţional de Sănătate al SUA - Francis Collins, un fervent genetician creştin şi de către soţia sa, pentru a înlesni discuţiile despre armonia dintre ştiinţă şi credinţa biblică. Collins a fost onorat anul acesta cu premiul Templeton Prize, o recompensă financiară de 1,3 milioane de dolari pentru legendara sa carieră în care a s-a folosit de ştiinţă pentru a susţine “integrarea credinţei şi raţiunii.”

Unii dintre cei mai influenţi evanghelici care au semnat déjà declaraţia sunt: Episcopul Claude Alexander, senior pastor la The Park Church, Charlotte, North Carolina; preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evanghelicilor Walter Kim; William Phillips, un distins profesor de fizică la Universitatea din Maryland care a fost co-laureat al Premiului Nobel Prize pentru fizică „pentru dezvoltarea metodelor de răcire şi capturare a atomilor cu lumină laser” în 1997; şi Samuel Rodriguez, preşedintele National Hispanic Christian Leadership Conference.

Semnatarii afirmă că ei „deţin autoritatea cuvântului lui Dumnezeu şi văd ştiinţa ca pe o unealtă pentru înţelegerea lumii lui Dumnezeu.”

Declaraţia vine în siajul răspunsului fragmentat în comunitatea creştină la coronavirus care a alimentat scepticismul privitor la maniera în care s-a acţionat punându-se la îndoială sfaturile oficialilor din sănătate cu purtarea măştii pentru oprirea răspândirii bolii.

minoritate vocală din biserică a vorbit de asemeni împotriva apelului guvernului federal şi a autorităţilor locale de a închide bisericile pe fondul pandemiei de coronavirus, riscând amenzi şi arestări. Nu mai devreme de duminică, Episcopul din North Carolina Patrick Wooden Sr. de la biserica conservatoare Upper Room Church of God in Christ din Raleigh, i-a trântit-o doctorului Anthony S. Fauci, director la NIAID şi membru al comitetului de acţiune împotriva coronavirusului de la Casa Albă, numindu-l “catholic decăzut şi umanist autoproclamat” care este folosit ca unealtă politică de către stângişti.

Top of Form

Bottom of Form

“Umaniştii nu cred în rugăciune, umaniştii nu cred în intervenţia divină, umaniştii nu cred că noi avem vreo nevoie de ajutorul Domnului sub nicio formă. Ăsta ar putea fi unul dintre motivele pentru care a recomandat cu uşurinţă ca bisericile să se închidă, dar s-a făstâcit când ei au sugerat că poate şi protestele ar trebui scurtate din cauza răspândirii virusului,” a afirmat el.

Declaraţia recunoaşte că în timp ce creştinii au un motiv întemeiat să fie sceptici cu privire la procesul ştiinţific, ar fi nesăbuit să ignore cercetările lor.

“Este normal ca creştinii să fie sceptici la afirmaţiile făcute de oameni de ştiinţă în afara ariei lor de  expertiză. Respingem cu fermitate afirmaţiile conform cărora ştiinţa a arătat cumva că Dumnezeu nu există sau că credinţa este mai mult o superstiţie. Astfel de afirmaţii merg dincolo de ceea ce poate ştiinţa să investigheze. Noi deplângem vremurile când ştiinţa şi medicina au fost folosite greşit pentru a perpetua atrocităţi ca experimentele rasiste Tuskegee. Dar creştinii trebuie să asculte de savanţi şi de doctori când vorbesc despre domeniul lor, mai ales atunci când sunt milioane de vieţi la mijloc,” avertizează declaraţia.

Ea mai explică că în timp ce unele dintre sfaturile ştiinţifice asupra virusului pot fi confuze uneori, este pur şi simplu natura procesului de a lupta cu virusul despre care încă învaţă în fiecare zi.

“Experţii şi-au comunicat cunoştinţele în timp real pe măsura avansării pandemiei, ceea ce a dus la o serie de confuzii. În primele zile, au sfătuit publicul să nu poarte mască, când proviziile erau necesare pentru lucrătorii din sănătate, dar mai târziu şi-au schimbat mesajul după ce au avut mai multe date. O schimbare a recomandării experţilor nu e un semn de slăbiciune sau de neseriozitate, ci o bună practică ştiinţifică şi onestitate,” mai notează acesta.

“Legat de cele mai importante aspecte, predicţiile ştiinţifice s-au dovedit corecte: savanţii au spus că restricţiile de izolare la domiciliu vor reduce numărul de cazuri, iar din fericire, acele măsuri au dat roade. Savanţii au prezis că scurtarea carantinei prea devreme va creşte numărul de cazuri şi aşa a fost.

“În timp ce orice savant individual poate fi părtinitor, în comunitate ei îşi critică în mod activ lucrările reciproc pentru a reduce părerile părtinitoare şi erorile până ce vor reuşi împreună să dezvolte un consens despre ce spun cu adevărat datele. Nu e un proces perfect şi poţi să te loveşti mereu de opoziţie, dar oamenii de ştiinţă lucrând împreună sunt mult mai precişi decât vreo teorie a unei persoane pe YouTube. Savanţii sunt instruiţi să comunice unde consensul este incert şi să nu exagereze concluziile. Ei pot vorbi în parabole când dau interviuri, dar dacă asculţi un pic mai mult vei înţelege esenţa. Aşa că atunci când dr. Fauci, expertul naţional numărul unu în boli infecţioase, ne spune ce au aflat oamenii de ştiinţă despre această boală infecţioasă, ar trebui să fie ascultat.”

La redeschiderea bisericilor, semnatarii declaraţiei au fost de acord că „creştinii trebuie să pună în balanţă chemarea Domnului la a se aduna cu chemarea Domnului la a-I proteja pe cei vulnerabili dintre noi.”

„Credinţa noastră ne cere să ne sacrificăm pentru ceilalţi şi să acceptăm unele limitări temporare ale libertăţii deoarece avem o permanentă şi completă libertate întru Hristos (Evrei 10:34). Credinţa noastră ne ajută să fim umili şi răbdători atunci când discutăm în contradictoriu (Efeseni 4:2-3). Credinţa, nu ştiinţa ne face să depăşim frica şi ne aduce speranţă.”

Declaraţia recunoaşte că “pierderile economice şi greutăţile sociale aferente pandemiei sunt dureroase, iar creştinii înţelepţi se vor opune punerii în balanţă a acestor nevoi cu nevoile de sănătate.”

Totodată, aceasta îndeamnă creştinii să poarte mască, să se vaccineze, să corecteze informaţiile greşite, să lucreze cu justiţia si să se roage.

„Regulile cu măştile nu înseamnă că experţii ne iau libertăţile, ci sunt ocazia de a urma porunca lui Iisus de a ne iubi vecinii şi pe noi,” mai spune. „Creştinii sunt chemaţi să iubească adevărul; n-ar trebui să ne lăsăm influenţaţi de falsităţi.

“Vaccinează-te împotriva COVID-19 atunci când este disponibil un vaccin sigur şi eficace la recomandarea unui medic. O mare fracţie din populaţie trebuie să fie vaccinată pentru a dezvolta acea ‘ imunitate de turmă’ care îi protejează pe cei cu imunitatea compromisă sau pe cei ce nu se pot vaccina. Vaccinarea este o prevedere de la Dumnezeu care va opri boala nu doar pentru noi ci şi pentru cei mai vulnerabili dintre noi (Matei 25:31-36).”

Traducerea: Costin Ştirbu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.