După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 27 mai 2020

Peter Costea 🔴 Impacientați, vrem să știm cum va arăta viitorul


Dintotdeauna oamenii au fost impacientați, îngrijorați și contrariați de cataclismele și pandemiile cu care s-au confruntat, fie ele rezultatul unor cauze naturale, cum ar fi secete, inundații, ori cauzate de natura umană, cum ar fi războaie ori, uneori, foamete.

Au vrut să știe când se va sfârși calamitatea ori pandemia și cum va arăta lumea după sfârșitul pandemiei. Unii se întrebau dacă vor supraviețui, ori dacă chiar specia umană va supraviețui.

Dacă aceste întrebări și preocupări au rămas constante și adânc înrădăcinate în natura noastră, modul în care am căutat răspunsuri la aceste întrebări a fost diferit de la epoca la epocă. Cu mii de ani în urmă oamenii mergeau la vrăjitori, văzători, profeți, oracole (cel din Delpfi ori din Egipt), cititori în stele, cititori în cărți. Sacrificau animale, făceau diferite ritualuri și se dădeau la comportamente bizare pentru a pronostica și cunoaște viitorul.

Cei puternici și cei slabi făceau același lucru. În egală măsură.

Împărații făceau pelerinaje la cei care pretindeau să cunoască viitorul, plăteau sume mari pentru a le câștiga bunăvoința, și aduceau jertfe mari „dumnezeilor” păgâni, anticipând răspunsuri după placul lor. Erau nerăbdători ca cineva, o autoritate mai mare și în tema decât ei, să le confirme planurile și să le spună că vor birui în războaie ori că dușmanii lor vor fi înfrânți.

Iar când mergeau la război, împărații aduceau cu ei un alai de ghicitori, vrăjitori, preoți păgâni și cititori în stele care să le îndrume acțiunile și să le citească visele. Un exemplu cunoscut nouă tuturor apare în cartea profetului Daniel.

Oamenii de rând făceau la fel, dar după puterea lor economică. Mergeau la vrăjitori, plăteau bani pentru sacrificarea unui animal ale cărui măruntaie se presupunea a prevesti viitorul, urmăreau ridicarea fumului din cadavrul în flăcări, corelau ridicarea fumului cu bătaia vântului, și trăgeau concluzii. Spre bine ori spre rău. O deșertăciune și o amăgire.

În final, însă, vrăjitorii se pricepeau să dea răspunsuri după placul celor care îi plăteau.

În aceste zile ne comportam la fel. Avem aceleași îngrijorări și căutăm aceleași răspunsuri. Natura umană nu s-a schimbat de atunci până azi. Diferența, însă, este că în zilele noastre nu mai alergăm la vrăjitori, ci la „experți”, la economiști, politologi, epidemiologi, oameni de știință, specialiști în medicină, psihologi, și cei din breasla lor.

În zilele noastre avem „specialiști” în domeniul futurologiei, asemenea meteorologilor care prezic vremea. Sunt „experți” bine plătiți pentru impresiile lor. Apar zilnic la televizor, ne dau o mulțime de date statistice pe care nu le înțelege nimeni, și atribuie chiar procente de probabilitate pentru panoramele post-COVID pe care și le imaginează.

În aceste vremuri de pandemie, am devenit dependenți de acești oameni care pretind să cunoască viitorul.

În ultimele mai bine de două luni am urmărit evoluția acestei perspective ori unghi în preocuparea celor care stăpânesc peste noi. Deja se reliefează la orizont o lume post-COVID, așa cum s-a reliefat și s-a conturat după oricare mare cataclism cunoscut istoriei.

E practic imposibil să prezici cu o acuratețe de sută la sută cum va arăta lumea post-COVID. Există, însă, câteva principii imuabile comune tuturor societăților post-pandemice ori post-cataclismice. Discernem de fapt, în istorie, existența unei arte a configurării ori reconfigurării lumii după încetarea unui cataclism ori pandemii.

Acesta va fi unul dintre subiectele pe care voi încerca să le abordez în zilele și săptămânile viitoare, în măsura în care timpul îmi va permite: cum va arăta lumea post-COVID19?

Perspectiva creștină privind acest subiect care frământă neamurile e cea mai relevantă, ea există, și voi încerca să o abordez. După 2.000 de ani de creștinism, creștinismul se află din nou în pragul unei oportunități unice pentru a schimba cursul istoriei. Într-o direcție bună.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.