După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 28 februarie 2020

Peter Costea 🔴 Lumea islamică întreabă „ce s-a întâmplat cu noi”


Coronavirusul este subiectul care domină mass-media globală, un subiect la care intenționez să revin când vor apărea perspective mai puțin cunoscute, dar relevante.
Astăzi comentez puțin asupra unei apariții editoriale cu relevanță pentru securitatea Europei, dar și a României, cartea lui Kim Ghattas, Black Wave: what happened to us? („Valul negru: ce se întâmplă cu noi?”)

[Recenzie: www.theguardian.com]

Cartea mi s-a părut interesantă și relevantă pentru cei care sunt preocupați, printre altele, de migrația masivă a musulmanilor în Europa, atât din trecut, cât și în viitor, de focarele de conflict armat care mocnesc la doar câțiva mii de kilometri de România și de posibilitatea unui nou val terorist în Europa generat de conflictele armate perpetue între musulmanii Orientului Mijlociu.

Ghattas face o trecere în revistă detaliată a lumii musulmane din 1979 până în prezent. Pentru a înțelege ce se întâmplă azi în lumea musulmană e important să pricepem ce s-a întâmplat în 1979. Conform autoarei, situația politică din Orientul Mijlociu de astăzi este o consecință a trei evenimente majore care s-au petrecut în 1979: (1) revoluția islamică din Iran, din februarie 1979; (2) atacurile islamiste din Mecca din noiembrie 1979; și (3) invadarea Afganistanului de către Uniunea Sovietică pe 24 decembrie 1979.

Primul eveniment a rezultat în conflictul dintre Iran și Arabia Saudită. Conflictul e armat, dar nu direct. E un „proxy war”, adică un conflict armat dus de terți. Războiul dintre Iran și Irak din anii 80; terorismul islamist din Bosnia și Kosovo din anii 90; și războiul civil mai permanent din Yemen, sunt văzute ca niște conflicte în care Iranul susține o facțiune împotriva altei facțiuni susținută de Arabia Saudită.

Iranul a încercat să-și exporte revoluția în Liban, Egipt și Europa, iar Arabia Saudită a contracarat cu sume enorme de bani, promovând o variantă wahhabistă a religiei musulmane în aceste țări.

Atacurile din Mecca din noiembrie 1979 au fost sprijinite de Iran și au dus la un conflict ideologic pentru influența în lumea musulmană între Iran și Arabia Saudită. Conservatorismul musulman saudit a avut mai mult succes și influență, el fiind sprijinit cu sume masive de bani de Arabia Saudită. Iranul are o populație de aproape 3 ori mai mare decât Arabia Saudită, dar Arabia Saudită are resurse financiare mult mai mari.

Invadarea Afganistanului de către Uniunea Sovietică a destabilizat Afganistanul, iar consecințele sunt bine cunoscute. Golul politic cauzat de retragerea sovieticilor din Afganistan a dus la instaurarea Talibanului. Talibanul a generat un număr relativ mare de teroriști înstăriți ori bine finanțați (de tipul ben Laden) de Arabia Saudită, culminând în atacurile din America în septembrie 2001. Acestea din urma au dus la invadarea Irakului și a Afganistanului de către Statele Unite și la destabilizarea întregului Orient Mijlociu.

Primăvara arabă ("Arab Spring") a agravat destabilizarea Orientului Mijlociu prin războaie civile (Tunisia, Libia, Iraq, Siria), ducând la migrația masivă a musulmanilor în Europa.
În consecință, situația geo-strategică pe termen scurt a Europei, inclusiv a României, nu surâde. Ghattas crede că conflictul dintre Iran și Arabia Saudită va continua, cu Statele Unite în spatele Arabiei Saudite.


Instabilitatea politică, socială și economică a vastului Orient Mijlociu va continua și se va aprofunda. Iar noi, europenii, ne putem aștepta la migrația continuă a musulmanilor în Europa și la și mai mult terorism.

Peter Costea



▲ ▲ ▲ TOPUL celor mai citite articole din ultima săptămână (selecție automată) la momentul publicării articolului de mai sus:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.