După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

sâmbătă, 4 ianuarie 2020

Peter Costea 🔴 Viitorul Uniunii Europene: Între optimismul creștin și pesimismul secular


Cred că este oportun să începem anul nou amintindu-ne de un aspect esențial al creștinismului: optimismul.
Ați observat că la creștini încheierea fiecărui an se sărbătorește pe un ton pozitiv, iar în presa seculară pe unul negativ? Ritualul acesta e ușor de observat la sfârșitul fiecărui an în Uniunea Europeană: creștinii prezintă o perspectivă optimistă a viitorului, iar secularismul una pesimistă.

De 2000 de ani, în ultimele zile ale fiecărui an și în primele zile ale noului an, creștinii sărbătoresc Nașterea Mântuitorului, privind cu optimism spre viitor și având credința că lucrurile se vor îmbunătăți. În contrast, secularismul european încheie fiecare an pe un ton negativ, sumbru. Privește în urmă cu pesimism și tot cu pesimism înainte.

Pesimismul este o trasătură permanentă și definitorie a secularismului european. E suficient doar să citești titlurile articolelor dominante din presa europeană din ultima săptămână ca să-ți dai seama de lucrul acesta. Presa europeană încheie anul 2019 pe un ton profund depresiv.
Revista presei europene din 30 decembrie avea un titlul sombru: The 2010s: a world in Chaos? ("Anii 2010, o lume a haosului"?) De exemplu, Le Monde a publicat un comentariu despre "starea permanentă de emergență" în care se află Europa. Autorul afirma "today a state of emergency is our natural state". ("Astăzi, situația de emergență este starea noastra naturală") [Link: www.lemonde.fr/…/ginevra-bompiani-nous-avons-appris…]

Un comentator din Grecia definea situația Europei din uiltimii 10 ani ca o versiune modernă a unei "tragedii grecești antice" ("a Greek tragedy"). Un articol din Financial Times comenta că "things are getting worse, not better" ("lucrurile se înrăutățesc, nu se îndreaptă"). Ziarul El Pais din Spania purta titlul "The flames are spreading" ("flăcările se extind"), [Link: https://elpais.com/…/2…/12/28/opinion/1577549364_248176.html] iar Presa din Austria încuraja Europa să creadă în ea însăși: "Europe, believe in yourself"!

Nu tocmai. E vremea ca secularismul european să încerce o alta alternativă, cea creștină, să nu își mai pună nădejdea în liderii politici care vin și pleacă. Ei dau nădejdi pentru o vreme, nădejdi care inevitabil se dovedesc a fi înșelătoare. Europa are nevoie de o credință nouă, nu de o credință în ea însăși și în puterile ei, ci în valorile creștine care i-au dat viață și fără de care va înceta să mai existe.


Spre deosebire de perspectiva seculară, perspectiva creștina e total diferită. E mereu optimistă. Așa cum a fost de 2000 de ani. E important să ne reamintim în acest sezon al optimismului cuvintele etern adevărate pe care Dumnezeu ni le-a lăsat prin profetul Ieremia și care nu pot decât să ne dea o nădejde adevărată și veșnică: “Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi’, zice Domnul, ‘gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde”.(Ieremia 29, 11)

Așa să fie!
Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.