După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

luni, 20 ianuarie 2020

Peter Costea 🔴 Nu oricine zice „conservator, conservator” e într-adevăr conservator. Simpla aplicare a acestei etichete nu face pe nimeni conservator...


Nu oricine zice „conservator, conservator” e intr-adevăr conservator. Simpla aplicare a acestei etichete nu face pe nimeni conservator. Două știri citite săptămâna trecută, una din Statele Unite și alta din România, m-au făcut să abordez subiectul acesta astăzi.

Un sondaj de opinie făcut în SUA denotă că majoritatea americanilor sunt conservatori. [Link: www.news.gallup.com]
În România, dl Tăriceanu, liderul ALDE a anunțat, într-o postare pe Facebook, că „ALDE va continua liberalismul conservator”.

În ultimii doi ani sau cam așa ceva am detectat în spațiul public o tendință spre afirmații conservatoare în care unele personalități sau partide politice se autodefinesc, ori sunt definite de alții, ca fiind conservatoare. Ni s-a spus de câțiva ani, de exemplu, că USR e un partid conservator ori de dreapta. Nici pe departe. PNL la fel.

Ce înseamnă a fi conservator? În sensul clasic, conservatorul este persoana care crede în „life, liberty, and property” (viață, libertate și drepturile care decurg din libertatea de a deține proprietate, inclusiv libertatea economică). Înseamnă aprecierea tezaurului valoric al înaintașilor noștri, a valorilor creștine, a prudenței și echilibrului în viața privată și publică, a unui echilibru între drepturi și obligații, valoarea familiei naturale, suveranitatea națională, păstrarea identității naționale și a civilizației naționale în relația cu societatea globală.

Înseamnă a nu te repezi să distrugi zidurile ridicate de înaintașii noștri, ci a te gândi de ce au fost zidite în primul rând și care ar putea fi repercusiunile surpării lor. Înseamnă a nu da buluc să distrugi valorile fundamentale care au asigurat supraviețuirea multimilenară a civilizației și societății umane. Înseamnă a fi prudent și cumpătat. Sobru moral. Înseamnă restrângerea autorității statului secular în raport cu noi, oamenii de rând și protejarea drepturilor noastre fundamentale în raport cu leviatanul masiv care este statul secular.
Definiții mai sofisticate ale conservatorismului desigur că există, din abundență chiar. Sunt însă definiții pe care oamenii de rând și uneori nici chiar cei supraeducați, nu prea le înțeleg în întregime.

Americanii se consideră a fi conservatori, datorită moștenirii lor spirituale și valorice, care în esență ei e creștină. Pe 9 ianuarie, firma de sondaje de opinie americană Gallup a publicat un vast sondaj de opinie cu titlul The US Remained Center-Right, Ideologically, in 2019.


În 2019, 37% dintre americani se considerau conservatori, 35% moderați și 24% liberali. În Europa / România „liberal” are conotația de „orientare de stânga” ori „progresistă”. 29 000 de persoane au fost incluse în sondaj. Procentul persoanelor conservatoare în America a crescut cu 2% în 2019, în comparație cu 2018, iar cel al persoanelor „de stânga” a scăzut cu 2%. Vești bune pentru dl Trump.

O altă concluzie a studiului este că republicanii americani rămân în marea lor majoritate un partid conservator. Conform aceluiași studiu, în ultimii 25 de ani republicanii americani au devenit mai conservatori, 73% dintre ei identificându-se ca fiind conservatori. Doar 4% se consideră „progresiști”. După cum ne-am aștepta, procentul persoanelor conservatoare crește cu vârsta.

Dar ALDE? Pun această întrebare pentru că mi se solicită opinia din când în când. Personal, eu nu consider ALDE ca făcând parte din familia conservatoare romană. ALDE nici măcar nu deține un nume de partid românesc. Deține numele unui grup europarlamentar extremist, anti-creștin, anti-valoric, anti-suveranitate națională. E grupul dlui Guy Verhofstadt, fost prim ministru al Belgiei, un integraționist avid în detrimentul suveranității naționale. ALDE a votat și votează contra valorilor creștine, pentru avort, pentru „minoritățile sexuale”, iar Verhofstadt cocheta la o vreme cu ideea Europei în două viteze.

Europarlamentarii ALDE din România au votat la fel și consistent împotriva valorilor tradiționale. Nu pot, deci, de bună credință, considera ALDE ca fiind un partid conservator.



▲ ▲ ▲ TOPUL ZILEI al celor mai citite articole din ultima săptămână (selecție automată):

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.