După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 14 noiembrie 2019

Peter Costea 🔴 Declinul familiei și al creștinismului în America


Luna trecută, Pew Research Center a publicat ultimele date statistice privind creștinismul în America. Spre deosebire de multe țări, cum e și România, în America, cetățenilor nu li se cere să-și identifice religia la recensământ. De aceea, firmele de sondaje de opinie fac investigații masive care iau ani de zile și implică resurse colosale pentru a determina numărul aproximativ al creștinilor din SUA. Tot cam la aproximativ cinci (5) ani, Pew Research Center face și publică un astfel de sondaj. Ultimul a fost publicat pe 17 octombrie.

Rezultatele nu sunt bune, așa după cum indică titlul sondajului: In US, Decline of Christianity Continues at Rapid Pace („În SUA, declinul creștinismului continuă la un pas rapid"). Doar 65% dintre americani se identifică a fi creștini, cu 12% mai puțini ca acum 10 ani, când 77% dintre ei se identificau ca fiind creștini. [Link: www.pewforum.org]

Procentul celor care se identifică a fi fără religie a crescut de la 17% la 26% din populația Americii. Doar 43% dintre americani se identifică protestanți, cu 8% mai puțin ca în 2009. Procentul catolicilor a scăzut de asemenea de la 23% acum 10 ani la 20% anul acesta.

În 10 ani procentul ateilor s-a dublat de la 2% la 4%. Procentul evreilor a rămas constant la 2%, la fel cel al musulmanilor (1%), al budiștilor (1%), al hindușilor (1%) etc. Procentul populației ortodoxe a rămas constant, la aproximativ 1% din întreaga populație a Americii.

Singura creștere, dar și ea modestă, s-a simțit la neoprotestanți, care au crescut de la 53% la 56% din numărul întreg de protestanți, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 2 milioane de persoane în ultimii 10 ani, ajungând la aproximativ 80 până la 82 de milioane de persoane.
Care ar fi cauza principală a acestui declin? Studiul nu ne spune, dar Mary Eberstadt, Senior Research Fellow la Faith and Reason Institute (Washington) încearcă o explicație în cartea ei recent publicată, Primal Scream: How the Sexual Revolution Created Identify Politics. Citesc cartea ei în aceste zile și îi găsesc explicația plauzibilă. În opinia ei, declinul familiei ca instituție a mers paralel cu declinul creștinismului în America. Ea observă o corelație între declinul familiei și declinul afilierii religioase al americanilor. Acest fenomen s-a intensificat în paralel cu intensificarea revoluției sexuale.

Ne aflăm, spune Eberstadt, în perioada de post-revoluție sexuală. Revoluția sexuală a fost instituționalizată în majoritatea țărilor occidentale și asta a rezultat în abandonarea identității oamenilor pe linii de familie biologică. Explicația lui Eberstadt e logică. Credința și creștinismul se transmit în familie. Este, deci, inevitabil ca declinul familiei să nu afecteze, negativ, credința și numărul celor care se identific a fi creștini.

Reversul este și el logic. Dacă dorim să prevenim declinul creștinismului în Romania, trebuie să fortificăm familia ca instituție socială și să ne facem datoria: să transmitem învățăturile creștine copiilor, în primul rând, în cadrul familiei.

Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.