După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 31 octombrie 2019

Dan Boingeanu 🎃 De ce nu sărbătoresc Halloweenul?

În ultima vreme, așa pe neobservate, s-a instalat și în țara noastră sărbătoarea Halloweenului. La început această sărbătoare a fost asociată cu sărbătoarea tuturor sfinților care are loc în data de 1 Noiembrie, dar treptat a căpătat proeminență prin practici specifice și mai ales prin spiritul ei, devenind un eveniment și o sărbătoare consacrată.
Popularizarea acestei sărbători a fost facilitată de lipsa de reacție a celor credincioși, curiozitatea celor ce și-au dorit experiențe noi și mai ales de interesul comercianților care au importat și promovat această sărbătoare și în România, pentru profit financiar. Fiindcă în luna noiembrie nu era nici o sărbătoare de referință în jurul căreia să se dezvolte o sursă de profit, Halloweenul s-a potrivit ca o mănușă pentru cei interesați de câștig.
Deși a ajuns în vogă, eu nu sărbătoresc Halloweenul, și vă voi prezenta cinci motive care să vă ajute să luați și voi aceeași decizie, fiindcă copiii lui Dumnezeu nu ar trebui să sărbătorească nici în glumă Halloweenul și să nu se lase atrași nici în joacă de provocările acestei sărbători, deoarece:
  1. Sărbătoarea Halloweenului are origini păgâne.

Sărbătoarea Halloween își are originea în sărbătoarea celtică Samhain, care în limba irlandeză veche însemna sfârșitul verii. Această sărbătoare era prăznuită ca un adevărat festival, marcând sfârșitul luminos al anului și începutul jumătății lui întunecate. Uneori această sărbătoare era considerată fiind Anul nou Celtic.
Numai că vechii celți credeau că în această zi, granița dintre lumea aceasta și lumea de dincolo slăbește, permițând spiritelor rele și a celor bune să o traverseze. De aceea, strămoșii familiei erau cinstiți și invitați la masă, pe când spiritele rele erau alungate. Pentru a alunga spiritele rele, celții purtau costume speciale și măști cu care să le sperie și să le îndepărteze. În acest fel, ei se deghizau într-un spirit rău. Tinerii mai ales se îmbrăcau în alb, se vopseau în negru pe față, sau purtau o mască, pentru a juca rolul acestor spirite rele. Deseori erau aprinse două focuri unul lîngă altul, iar oamenii și animalele treceau printre ele ca ritual de purificare. Datorită acestui fapt, Halloweenul a devenit o sărbătoare a morților și a spiritelor rele, iar printre simbolurile și practicile din această sărbătoare pot fi întâlnite teme ale morții, răului și ocultului, exprimate prin practici păgâne și imagini ale unor spirite rele și ale unor monștri legendari.
Numele de Halloween este o combinație și o prescurtare în dialectul scoțian a termenilor ”All Hallows-Even (evening), însemnând noaptea dinaintea ”All Hallows” (toți sfinții).
  1. În sărbătoarea Haloweenului sunt promovate practici periculoase

Deși sculptatul dovlecilor, aprinderea luminilor și costumația specifică, pentru mulți pare nevinovată și este considerată o joacă, în spatele acestor practici este însă puterea diavolului, care face
ca în noaptea dintre 31 octombrie, spre 1 noiembrie, tot mai mulți oameni să se apropie de lumea spiritelor întunericului și să înainteze până la cele mai periculoase practici de vrăjitorie, ghicitorie, sau comunicare cu morții și cu demonii (channeling).
De exemplu, costumele folosite la sărbătoarea Halloweenului sunt reprezentări ale unor monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhetipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.
O altă practică este promovarea unor locuri de divertisment organizate în case bântuite, labirinturi special construite cu apariții de monștri și figuri malefice. La petrecerile de Halloween se spun povești cu fantome și stirigoi și se urmăresc filme horror. În jurul acestei sărbători, televiziunile difuzează cu predilecție acest fel de emisiuni, adresate atât copiilor cât și adulților.
Pe lângă costumația specifică, la această sărbătoare se poartă măști care imită monștrii și lentile de contact strident colorate, pentru a-i speria pe ceilalți. Dincolo de acestea, în esența ei sărbătoarea Halloweenului este o încercare de intrare în lumea spiritelor și de a stabili o legătură cu forțele întunericului, experiențe care sunt înspăimântătoare și care deschid ușa pentru influența și posedarea demonică. Adepții religiei wicca, care practică vrăjitoria şi respectă ritualuri celtice antice, consideră noaptea în care se ţine Halloweenul cea mai sfântă noapte din an, pentru că în acest timp comunicarea cu demonii se realizează la cel mai înalt nivel. De aceea, fără să își dea seama, oameni din toată lumea folosesc această ocazie pentru a intra în contact cu aşa-zise spirite ale morţilor, care de fapt sunt duhuri necurate.
Poate că zici : ”de ce sunt chiar și cele mai nevinovate costume în formă de dovlecel, sau de prințesă așa de periculoase pentru copii?” Aud mame care spun: ”de ce este așa de rău să-i  imbrac pe copiii mei in costume comice în această zi, doar nu îi imbrac in costumație de vrajitoare, sau de vampiri?
Cu adevărat, vrăjitoria este periculoasă și condamnată de Scriptură, eumă limitez numai la ceva drăguț și nevinovat. Numai că și acest lucru numit mic și nevinovat, deschide interesul copiilor spre lumea întunericului. Apoi, astăzi se face un pas mic, iar mâine se va face unul mult mai mare, spre lucrurile cu care deja noi și copiii noștri ne-am obișnuit.
În loc să ne asemănăm cu lumea, cred că la Halloween este o ocazie bună să vorbim  cu copiii noștri despre ce este bine și ce este rău, despre credința în Dumnezeu și despre pericolele slujirii diavolului. Trebuie să le explicăm  de ce nu se pot costuma ca și colegii lor de școală, si să le arătăm că noi ca urmași ai Domnului Isus, nu ne putem lăsa amăgiti de forme, asemănâdu-ne cu chipul veacului acestuia, ci trebuie să-L umăm pe Hristos și să ne asemănăm cu El.
  1. Sărbătorea Haloweenului generează perspective sumbre

Sărbătoarea Halloweenului îi atrage pe oameni pe un tărâm periculos, lăsând urme adânci în sufletele celor care practică ritualurile specifice din această zi. Pentru cei ce au realizat o comunicare cu demonii, există dorința de a repeta această experiență, alunecând astfel spre spiritism și demonism. Astfel ei se desprind de lumea reală, întorc spatele lui Dumnezeu și se afundă în prăpastia lumii întunericului. Dacă acest fapt este periculos pentru adulți, ce să mai spunem despre copii? Aceștia sunt conduși fără voia lor și fără să știe, spre o lume a spiritelor în fața căreia sunt complet nepregătiți .

Sunt apoi și alte pericole, generate de faptul că există o concurență spre rău. Odată cu trecerea timpului, măștile, costumele și manifestările din această sărbătoare, sunt tot mai provocatoare, fapt care conduce la un apogeu al răului. Apoi, ce să mai spunem de companiile nepotrivite, care pot motiva la tot felul de fapte antisociale și imorale. Anihilarea conștiinței și descătușarea firii impulsionată de puterea întunericului, conduce nu numai la o denaturare a ființei umane, ci și la manifestări greu de imaginat, precum: ocultism, vrăjitorie, spiritism, influență și posedare demonică. Pentru că toate aceste manifestări sunt însoțite uneori de consum de alcool, de droguri și de multe alte substanțe interzise, se ajunge la stări de dependență, sevraj, violență și imoralitate.
Pe fondul acestei euforii, din cauza neatenției sau a faptului că sunt conduse vehicule, se ajunge la multe accidente de circulație. Potrivit statisticilor, în perioada 1975-2016, numărul victimelor accidentelor a crescut cu 43% în noaptea de 31 octombrie. Copiii au fost loviţi de maşini de la 5 până la 10 ori mai frecvent decât în alte zile ale anului. Toate manifestările din această sărbătoare, în realitate sunt o promovare mascată a satanismului pentru copii și adulți. Promovarea practicilor din această sărbătoare în
școli, este în contradicţie cu natura instituţiilor de învăţământ și tulbură mintea şi afectează sănătatea spirituală şi morală a elevilor.
Statisticile sunt însă foarte îngrijorătoare: 68% dintre americani se pregătesc să sărbătorească Halloweenul, iar fiecare dintre aceștia vor cheltui în mod individual cel puțin 50 de dolari pentru băutură și petrecere, iar împreună vor cheltui 8,8 miliarde de dolari pentru sărbătoare, din care 3,2 miliarde de dolari numai pentru decorațiuni și costume. Anul acesta se așteaptă ca 1,3 milioane de copii să se îmbrace în costum de vrăjitor sau vrăjitoare, 2,4 milioane să se îmbrace în costume de supereroi și 3,1 milioane se vor costuma în prinți și prințese.
Printre adulți se așteaptă a fi 2 milioane de vampiri și 5 milioane de vrăjitori și vrăjitoare, care vor bloca străzile marilor orașe. Nici animalele nu vor fi exceptate. De aceea se așteaptă ca 17% dintre americani să-și costumeze în ținute specifice sărbătorii, animalele lor de companie. Apoi, 2,6 miliarde de dolari vor fi folosiți pentru dulciuri , iar 41 de milioane de colindători vor colinda pe străzi conform obiceiului trick-or-treat. În același timp peste 300 de milioane de dolari sunt adunați din vânzarea biletelor pentru vizitarea parcurilor de distracție ornate cu decorațiuni specifice Halloweenului, iar 2 milioane de dolari vor fi realizați prin vânzarea biletelor pentru vizitarea caselor bântuite, sau a tunelurilor groazei, construite în acest sens.
În anul 2018 producerea și închirierea filmelor horror, a adunat suma de 902 milioane dolari, iar în New York în cadrul unei parade, 2 milioane de spectatori, au urmărit marșul a 60.000 de oameni costumați în cele mai ciudate costume de Halloween. Și statisticile ar putea continua!
Am folosit statisticile americane fiindcă în România nu avem încă statistici reale. Dar, pot să spun că nu suntem departe de americani și înaintăm cu pași repezi pentru a-i ajunge.
  1. Sărbătoarea Halloweenului contravine perceptelor divine

Deși s-a ajuns la o așa scară de publicitate și la o așa de mare arie de răspândire, sărbătoarea Halloweenului și practicile din această vreme, sunt condamnate de Sfânta Scriptură. În acest sens Dumnezeu i-a atenționat pe cei din poporul Israel spunându-le:
” După ce vei intra în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău, să nu te înveţi să faci după urâciunile neamurilor acelora. Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morţi.”
Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului; şi din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul Dumnezeul tău pe aceste neamuri dinaintea ta. Tu să te ţii în totul totului tot, numai de Domnul Dumnezeul tău.” Deut.18:9-13
Și; ”Să nu vă duceţi la cei ce cheamă duhurile morţilor, nici la vrăjitori: să nu-i întrebaţi, ca să nu vă spurcaţi cu ei. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Lev.19:31
Apoi, Dumnezeu i-a atenționat că cei ce înfăptuiesc aceste lucruri, că vor avea parte de o pedeapsă severă:
”Dar dacă un om sau o femeie cheamă duhul unui mort sau se îndeletnicește cu ghicirea să fie pedepsiţi cu moartea; să-i ucideţi cu pietre: sângele lor să cadă asupra lor.”Lev.20:27
Cu aceeași atenționare Sfânta Scriptură ni se adresează și nouă spunându-ne prin apostolul Pavel:
”.. eu zic că ce jertfesc Neamurile jertfesc dracilor, şi nu lui Dumnezeu. Şi eu nu vreau ca voi să fiţi în împărtăşire cu dracii. Nu puteţi bea paharul Domnului şi paharul dracilor; nu puteţi lua parte la masa Domnului şi la masa dracilor. 1 Cor.10:20-21
Apoi,
”Cum se împacă templul lui Dumnezeu cu idolii? Căci noi suntem templul Dumnezeului celui Viu, cum a zis Dumnezeu: “Eu voi locui şi voi umbla în mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, şi ei vor fi poporul Meu.”
De aceea: “Ieşiţi din mijlocul lor şi despărţiţi-vă de ei, zice Domnul; nu vă atingeţi de ce este necurat, şi vă voi primi. Eu vă voi fi Tată, şi voi Îmi veţi fi fii şi fiice, zice Domnul cel Atotputernic.” 2 Cor.6:16-18
Și:
” Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. Gal.5:19-21
De aceea îndemnul apostolului Pavel pentru noi este:
” Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului şi nu luaţi deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiţi-le. Căci e ruşine numai să spunem ce fac ei în ascuns. Dar toate aceste lucruri, când sunt osândite de lumină, sunt date la iveală; pentru că ceea ce scoate totul la iveală este lumina. De aceea zice: “Deşteaptă-te tu care dormi, scoală-te din morţi, şi Hristos te va lumina.”Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi. Ef.5:10-15
Deși am menționat doar o parte din versetele din Sfânta Scriptură în care sunt condamnate practicile de la sărbătoarea Halloweenului, trebuie să împlinim întocmai cuvântul lui Dumnezeu pentru ca să nu fim pedepsiți.
  1. Sărbătoarea Halloweenului răpește pacea lăuntrică și puritatea spirituală

O altă urmare a practicării obiceiurilor din sărbătoarea Halloweenului, este faptul că cei ce le înfăptuiesc nu mai au pace. Scriptura afirmă foarte clar că:” Cei răi n-au pace” Is.48:22 Cum să ai pace când prin ceea ce faci încalci Cuvântul lui Dumnezeu, te unești cu cei răi și deschizi ușa pentru forțele întunericului? Mai mult însă decât atât, cei ce săvârșesc practicile din sărbătoarea Halloweenului, sunt cuprinși și de un sentiment de vinovăție, care le răpește libertatea și adevărata bucurie, împiedicând astfel binecuvântarea rânduită de Dumnezeu pentru ei. Dacă nu se opresc înainte de a fi prea târziu vor ajunge robiți de aceste lucruri și vor înainta spre spiritism, și posedare demonică.
Ținând cont de cele menționate, lasă-mă să te întreb: Nu cumva te-ai pregătit să sărbătorești Halloweenul? Dacă este așa, ești deja pe un drum greșit. Oprește-te înainte de a începe prăbușirea spre vrăjitorie, ocultism și spiritism, și cere ajutorul lui Dumnezeu ca să poți umbla în lumină, biruind orice cursă a celui rău. Dacă ești deja prins în aceste practici, cere-i iertare lui Dumnezeu și rupe orice legătură cu păgânătatea și poftele lumești, fiind gata să trăiești în veacul de acum, cu cumpătare, dreptate și evlavie, așteptând fericita noastră nădejde și arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu și mântuitor Isus Hristos.
Pastor Dan Boingeanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.