După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 12 iulie 2019

Peter Costea 🔴 Turcia și exterminarea creștinilor


În 30 de ani, între 1894 și 1924, Turcia a exterminat aproape 2 milioane de creștini: creștinii pontici, creștinii din insulele ioniene, creștinii asirieni și creștinii armeni, cazul celor din urmă fiind foarte bine cunoscut. Care au fost etapele acestui masacru? A fost el un genocid calculat? Și dacă da, cu ce scop? Care a fost motivația sau motivațiile care i-au determinat pe turci să masacreze un număr atât de imens de creștini în doar 30 de ani?

Aceste date statistice, istoricul acestui masacru și explicația diverselor motive sunt temele majore ale cărții publicate anul acesta de Benny Morris și Dror Ze'evi, The Thirty-Year Genocide: Turkey's Destruction of Its Christian Minorities, 1894-1924. [Recenzie: www.spectator.us/turkey-nation-annihilated-christians]

Genocidul s-a produs în trei etape: 1894-1896; 1914-1918 și 1919-1924. A doua etapă a corespuns Primului Război Mondial, iar a doua, campaniei pentru independența Turciei dusă de Mustafa Kemal împotriva marilor puteri ale vremii.

Care, însă, a fost motivația? Conform autorilor, motivația comună tuturor etapelor de exterminare a creștinilor a fost transformarea Imperiului Otoman într-un stat național eminamente musulman și turc. În alte cuvinte, motivația principală a fost epurarea etnică, așa cum în anii 1990 ceva similar s-a produs în fosta Iugoslavie.

În opinia autorilor, "there would not be a Turkish nation without the destruction of its Christian people" („Nu ar exista o națiune turcă fără distrugerea minorităților ei creștine”). Creștinii erau priviți ca inamici interni, agenți ai marilor puteri (creștine) ale acelor timpuri.

E posibil ca alți istorici să ajungă la concluzii diferite și motivații diferite. E însă cert că după 1924, Creștinismul practic a dispărut din Turcia. Acum un an a fost prezentată știrea că Turcia a aprobat construirea primei biserici (ortodoxe) în Turcia după 1924, adică în aproape un secol.

Turcia epocii moderne a început-o rău în privința libertății religioase, toleranței și diversității etnice și religioase. Din neferice, politicile Turciei în acest sens nu s-au schimbat. Mai deloc.

Războaiele permanente cu Kurzii exemplifică și ele acest lucru. Dar și continuitatea intoleranței față de creștini.

Misionarii străini, în special americanii, întâmpină dificultăți serioase încercând să ajungă în Turcia, să locuiască acolo ori să misioneze pentru creștinism. Aproape în permanență un pastor american e arestat și întemnițat în Turcia și mai în permanență se duc tratative diplomatice între Turcia și Statele Unite pentru eliberarea lor.

Din nefericire, intoleranța față de creștini și politica de exterminare continua în Iran, Irak, Siria, Egipt etc. A început cu sute de ani în urmă și continuă.

Fără ca Uniunii Europene să-i pese. Cei care urmăriți cu atenție discuțiile privind posibila aderare a Turciei la Uniunea Europeană poate ați observat temele majore care se discuta: drepturile omului, dar nimic specific nu se menționează privind minoritatea creștină care e tot mai persecutată. De fapt, într-o oarecare măsură la asta ar trebui să ne așteptăm. Cum spuneam și în cursul campaniei europarlamentare, pentru statul secular religia e nu doar irelevantă, dar și un obstacol în promovarea „valorilor seculare”. În acest sens, creștinii sunt priviți ca cetățeni irelevanți, cetățeni de clasa a doua, ale căror interese fundamentale nu sunt aliniate cu interesele statului secular.

Ca membru în Parlamentul European aș fi promovat, în cazul relansării negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, libertatea religioasă pentru creștinii din Turcia, facilitarea de construcții de biserici și educația religioasă a copiilor creștinilor, nu doar în biserică, ci și în școli creștine private.

E bine să cunoaștem și aceste detalii istorice. Istoria nu o putem schimba. Dar putem să ne prețuim și să ne promovăm drepturile și interesele pentru a evita repetarea istoriei.

Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.