Cum am scris și în scrisoarea anterioară, am terminat studiul pe cartea Deuteronom în noiembrie și ne-am bucurat să vedem cum Domnul a început să deschidă mintea și inima cursanților.
După ultimul curs din an, am participat din nou la atelierul de traducere din Lae, care a durat două săptămâni. Mihai a lucrat împreună cu comisia de revizuire pe cartea Marcu iar Hajni a ajutat la lucrurile administrative/financiare legate de atelier.
După acesta, în sfârșit, am luat și noi câteva zile de concediu în Madang, timp în care am vizitat și „wasfemili”-ul nostru care ne-a găzduit o lună când eram în perioada de învățare a culturii din PNG, în martie 2017.
Am petrecut sărbătorile în Ukarumpa, după care ne-am reîntors în Bulolo în 7 ianuarie. Am început cu elan nou acest an care va fi foarte aglomerat. Primele cinci zile am avut un cuplu olandez la noi, care slujește, ca și noi în domeniul promovării folosirii Scripturii, dar acum au venit ca să ne ajute în lucruri practice. Willem e un meșter bun, și ne-a ajutat să reparăm anumite lucruri în casă. Majoritatea reparațiilor au fost la instalațiile de apă și sanitare, robinete și rezervoarele de apă. În sfârșit s-a rezolvat problema cu apa caldă cu ajutorul unui duș electric care încălzește apa instant. Am astupat găurile din pereți unde au mai intrat „musafiri” neinvitați. Am avut de lucru și la instalația electrică, deci nu prea ne-a mai rămas mult timp de petrecut cu ei în părtășie. Totuși, credem, că Domnul i-a trimis la momentul potrivit, căci multe lucruri erau la limita funcționalității. Domnul să-i binecuvânteze pentru că au jertfit timp și energie să ne ajute!
După ce ei au plecat, am avut doar un weekend să ne revenim un pic din zilele foarte obositoare și să pregătim primul curs din anul acesta. Ne-a părut un pic rău, că după „rezultatele” anului trecut, în prima zi au venit doar trei participanți. Am auzit tot felul de motive pentru care nu au venit, dar numai Domnul știe care a fost motivul adevărat. Dăm slavă Domnului că El a ascultat rugăciunile, și în zilele următoare au venit 7-8 participanți. Acesta a fost primul din cele trei studii (de câte cinci zile), pe cartea Isaia, pe care dorim să le parcurgem înainte de a face o vizită acasă. Între 11-15 februarie am ținut al doilea curs (slăvit să fie Domnul pentru cei 9-13 participanți!) și pe 4 martie planificăm ultimul din această serie. Să ne rugăm în continuare, ca Domnul să trimită oamenii potriviți în ciuda încercărilor/ispitelor, și să-i facă receptivi la Cuvântul Lui!
Un alt motiv de mulțumire este că în ianuarie am reușit să imprimăm și să distribuim parțial, primul comentariu de studiu Biblic bilingv, în limba Patep și Tok Pisin, pe cartea Deuteronom. Acesta a fost inspirat din materialul Fundației Istoria Binecuvântării, și traducerea din Tok Pisin în Patep a fost realizată împreună cu cursanții și cu cei care au fost disponibili în timpul vizitelor în satul Denglu. Mulți s-au bucurat și l-au apreciat. Noi nu am avut timp încă să realizăm și să ne bucurăm de el cu adevărat. Să ne rugăm să nu fie comentariul doar un decor sau ceva cu care oamenii să se laude, ci, mai mult o unealtă bună în dezvoltarea lor spirituală și a celor din jur!
După primul curs, am petrecut din nou două săptămâni în satul Denglu, unde am făcut cele obișnuite: învățarea limbii, traducerea materialului cursului de studiu și studii Biblice în cadrul bisericii de două ori pe săptămână. Și de data aceasta, câțiva dintre cursanți au avut oportunitatea de a prezenta o parte din materialul studiului Biblic, ca practică. Hajni a ținut din nou un timp devoțional pentru copiii din școala elementară. Pe lângă beneficiile spirituale, acesta totdeauna rezultă și în alte feluri de surprize plăcute. Hajni obișnuiește să le dea copiilor câte o bomboană, iar la învățători niște unelte practice pe care le pot folosi în cadrul predării. Copiii îi mulțumesc cu darurile pământului, în funcție de ce au, cum ar fi: banane dulci, banane de copt, bostan, roșii, castraveți, ceapă verde, frunze verzi, trestie de zahăr, nucă de cocos de băut (kulau) sau uscată, cartofi dulci, fasole verde sau alune în coajă. De multe ori ne prind bine darurile copiilor, căci nu este piață în sat. Ne putem baza doar pe ce aducem noi din Bulolo (dar lucruri proaspete nu putem ține prea mult din cauza căldurii, și neavând curent, nu avem nici frigider) sau pe ce ne aduc oamenii în dar (când au ce sau când își aduc aminte). De data aceasta, oamenii s-au îngrijit de noi mai atent, probabil și din cauza că vom pleca acasă și nu pot fi siguri că ne vom reîntoarce la ei. E parte din cultura lor să te facă să te simți bine înainte de plecare. Ne va fi dor de ei!
După conferința de lucru al SIL PNG din martie (care se organizează la fiecare doi ani, și, împreună cu diferitele ateliere/ședințe departamentale ține vreo trei săptămâni), vom avea câteva zile pentru a ne împacheta lucrurile și a ne muta (din nou) din casa actuală din Ukarumpa. Oricât de incredibil e, în ianuarie s-au împlinit doi ani de când am venit în PNG, și acum plănuim să mergem acasă pentru o vizită de patru luni și jumătate (11 aprilie-3 septembrie) să ne revedem familia, prietenii, să dăm raport fraților despre slujire, să facem investigații/tratamente medicale, pe care nu le putem face aici, și chiar și să avem o vacanță de care avem foarte mare nevoie. Rugați-vă cu noi, să putem lăsa totul bine în urmă, mai ales relațiile cu oamenii! Avem nevoie de extra energie pentru ca această perioadă aglomerată s-o putem duce la bun sfârșit sănătoși. Trebuie să organizăm, să pregătim multe lucruri, ce necesită multă concentrare.
Să ne rugăm și pentru ca „semințele răspândite” să aducă roade și în timpul cât vom fi plecați, iar Satana să nu poată să le fure din inima oamenilor, nici să arunce „neghină” între ele!
În același timp, rugați-vă să ne găsim chirie potrivită în Oradea pentru această perioadă scurtă (dacă știți de o astfel de posibilitate, vă rugăm să ne informați)!
Mulțumiri pentru fiecare rugăciune, încurajare și suport necontenit!
Cu mult drag,
Mihai, Hajni și oamenii Patep
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.