După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 30 august 2018

AleșdOnline.ro: FESTIVALUL FANFARELOR DE LA VADU CRIȘULUI

Eveniment ce a polarizat atenția și prezența comunitățile creștin baptiste din arealul Valea Crișului Repede și nu numai, a ajuns la ediția a XXII-a. Spre deosebire de numeroasele festivaluri ocazionate de zilele unor comunități, în care pe lângă manifestările cultural-artistice, domeniul artei culinare se adresează trupului, festivalul trompetelor de la Vadu Crișului se adresează sufletului.

Muzica de fanfară are o arie de răspândire limitată și o întâlnim la unități militare și la comunitățile baptiste. De ce ? pentru că instrumentele care alcătuiesc fanfara, alămurile în special sunt scumpe, iar muzica produsă cu acestea este ocazionată de anumite evenimente, defilări, sărbători publice sau audiată în biserici. În bisericile baptiste muzica de fanfară a devenit un element de referință în rugăciunile în care îl slăvesc pe Dumnezeu. Muzicalitatea instrumentelor sensibilizează și întărește sensul rugăciunilor. Apreciate de baptiști și însușite ca mijloace de rugăciune, sau făcut sacrificii pentru păstrarea fanfarelor de-a lungul existenței bisericii și credinței baptiste. Astăzi au devenit element definitoriu în practica religioasă baptistă. Fanfara împreună cu muzica corală reprezintă esența ritualului religios. Întâlnirea fanfarelor în cadrul unor festivaluri, pe lângă scopul religios, are menirea de a promova acest gen de muzică în rândul tinerilor , care sunt inițiați în domeniul muzical încă de la vârste fragede și educați spiritual.
Lăudabilă este inițiativa Bisericii Baptiste din Vadu Crișului, care cu toate greutățile pe care le-a întâmpinat de-a lungul existenței sale, a reușit timp de 22 de ani să organizeze și să mențină acest festival. Anual în ultima duminică a lunii august, sunt invitate prin rotație câte 3 fanfare , care alături de cele din localitate transformă festivalul în adevărate sărbători creștine. În acest an au fost invitate: Fanfara „Speranță” din Arad, Fanfara bisericii penticostale „Filadelfia” din Oradea, Fanfara din satul CIL din apropiere de Gurahonț, județul Arad. În programul festivalului figura ca moment de început al manifestării, un concert al fanfarelor reunite în piațeta din fața Primăriei din comună.

La această ediție s-a amplificat scenariul lărgind aria de desfășurare a concertului. La fel ca și la întâlnirea din prima zi de Crăciun , când din cele trei direcții a străzilor care converg spre centru, sau întâlnit comunitățile religioase pentru a serba împreună Nașterea Domnului, tot așa fanfarele prezente au urmat același traseu cu muzică, sensibilizând audiența locuitorilor de pe traseu. În centru cei peste 120 de fanfariști au susținut împreună un concert, care au transpus auditoriu într-o lume celestă. Apoi începând cu ora 10, în biserica baptistă plină la refuz, s-a desfășurat timp de aproximativ 3 ore o slujbă ,religioasă, în care fanfara și corul au susținut rugăciunile.
Au onorat cu prezența și cuvântul lor, d-nii Bodea Traian vicepreședinte al Consiliului județean Bihor, Cosma Dorel și Hașas Ioan, primar, respectiv viceprimar al comunei. Moderatorii acestei sărbători creștine au fost d-nii Pop Florian președintele cultului baptist din comună și pastorul bisericii Opriș Florian. Au fost prezentate pe rând fanfarele, în evoluția lor istorică. Am remarcat fanfara din CIL, unde cei 40 de membrii ai săi reprezintă 10% din populația localității de cca. 400. Istoria fanfarei din Vadu Crișului începe în anul 1925, conducător Hașaș Ferencz. Existau doar trei trompete, care ulterior sau înmulțit cu alte 4 de la Bratca. Între anii 1940 – 1944, sau achiziționat instrumente noi din Ungaria. În perioada comunistă, prigoana împotriva credinței, a limitat deplasările corurilor și fanfarelor, dar nu au putut opri creșterea numerică a credincioșilor baptiști. În anul 1955 numărul baptiștilor era de 145, în anul 1961, a crescut la 181, iar în anul 1983, ajungând la 210 membrii. În anul 1974 se cumpără instrumente din Petreu și se repară cele vechi.
De-a lungul timpului fanfara a numărat sute de membrii, iar dirijori au fost: Hasas Ferencz, Szilagyi Ștefan, Szilagyi Alexandru, Mera Petru, Gheți Alexandru senior, Pop Nicu, Szilagyi Alexandru, Borbely Ferenc, Luca Liviu. Din anul 1996 biserica din Vadu Crișului organizează festivalul trompetelor la care sunt invitate fanfare din Bihor, Transilvania și Ungaria. Acestea au cântat imnuri spre slava Domnului în centrul comunei, pe pod, la stadion și în biserică. În prezent aceste manifestări sunt sprijinite atât de oficialitățile din comună cât și de cele județene.
Nicu Răcuciu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.