După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

duminică, 21 ianuarie 2018

Belgia: Cazurile de eutanasiere cresc cu 27% în fiecare an

Cea mai mare creștere a cazurilor de eutanasiere este în rândul persoanelor care nu sunt de așteptat să moară în viitorul apropiat. Belgia este prima țară din lume fără restricții de vârstă în ceea ce privește eutanasierea.
Belgia a devenit a doua țară din lume care a legalizat eutanasierea în 2002, imediat după Olanda. Legea permite sinuciderea asistată dacă pacientul suferă de dureri fizice sau psihologice constante. A avea o boală mortală nu este o condiție obligatorie.
Cu toate acestea, medicul trebuie să obțină o a doua opinie medicală asupra caracterului „incurabil” a suferinței pacientului și trebuie să se asigure că voința pacientului de a-și pune capăt vieții este clară și lucidă. În cazurile de boală psihică, un psihiatru trebuie să își dea acordul.
Când legea a fost aprobată pentru prima dată, eutanasierea era disponibilă doar pentru persoanele de peste 18 ani. Însă, în 2014, Belgia a legalizat și eutanasierea copiilor. 
Noua lege a permis minorilor să fie eutanasiați doar în anumite condiții: copilul trebuie să aibă capacitate de discernământ, iar consimțământul părinților este obligatoriu. Astfel, Belgia a devenit prima țară din lume fără restricții de vârstă în ceea ce privește practica eutanasiei.
Raportul bianual al Comisiei Belgiene privind Controlul Eutanasiei (CFCEE), publicat în 2016, a arătat că unul din cincizeci de oameni moare prin eutanasie. Datele Ministerului Sănătății arată că decesele cauzate de această practică cresc cu 27% anual. Conform datelor din CFCEE, numărul pacienților care au folosit-o pentru a-și pune capăt vieții a crescut de aproape opt ori de când Belgia a legalizat moartea asistată de medic. În 2015 au existat peste de 2.000 de cazuri de eutanasiere, în medie de șase pe zi - un record pentru țară. În plus, între anii 2014 și 2015, 124 dintre pacienții eutanasiați au avut o tulburare „mentală și comportamentală”.
Deși procentul de eutanasiere a persoanelor care au probleme de natură psihologică este scăzut (aproximativ 3%), mai multe cazuri individuale care au apărut în mass-media au alimentat dezbaterea din jurul eutanasierii a bolnavilor mintali.

O cercetare a revistei Canadian Medical Association despre eutanasia în Belgia între 2003 și 2013 a arătat că majoritatea pacientilor care au ales acest mod de a muri au avut mai puțin de 80 de ani (65%) și au avut cancer (69%). Dar cea mai mare creștere a cazurilor de eutanasie din acea perioadă a fost în randul persoanelor de peste 80 ani, fără cancer și nu se asteapta să moară în viitorul apropiat.
Numărul total de decese asistate de medic în deceniul de după legalizare a fost de 8.752, cu o creștere constantă în fiecare an. În 2003, au existat 235 de cazuri de eutanasiere, reprezentând 0,2% din decesele la nivel național, iar în 2013 au existat 1.807 de cazuri, ceea ce reprezintă 1,7% din totalul deceselor pe anul respectiv.
Potrivit cercetării, „pe tot parcursul deceniului, calitatea vieții a pacientului și echipele de îngrijire au ajuns să fie verificate mai des pentru cererile de eutanasiere, chiar mai mult decât era necesar”.
Rezultatele studiului ar putea sugera „o creștere a cererilor de eutanasiere, deoarece pacienții s-au familiarizat cu legea și o creștere a voinței de a efectua eutanasia, deoarece medicii au devenit mai experimentați și societatea s-a obișnuit cu practica”.
Marcel Zwahlen, cercetător la Institutul de Medicină Socială și Preventivă de la Universitatea din Berna din Elveția, a remarcat că nu toate grupurile societale aprobă eutanasierea. „Majoritatea îngrijorărilor în ceea ce privește „libera voință” a pacientului cu afecțiuni neuropsihiatrice este dacă într-adevăr dorința este „liberă” având în vedere condiția psihică a acestuia”, a declarat Zwahlen pentru Reuters.
Reprezentanții Bisericii Romano-Catolice avertizează că se face abuz de legea controversată a eutanasiei din Belgia, pacienții fiind uciși fără efectuarea verificărilor legale corespunzătoare.
Episcopul auxiliar Jean Kockerols de la Mechelen-Bruxelles a declarat pentru Catholic News Service săptămâna trecută că nu numai Biserica își exprimă îngrijorarea, ci și medicii și profesioniștii din domeniul medical.
„Este șocant faptul că, timp de 15 ani de când legea a fost aprobată, comisia nu a trimis nici un singur dosar procurorilor și nici nu a condamnat vreun medic”, a declarat într-un raport agenția de știri Cathobel a bisericii belgiene. Singurul moment în care CFCEE a decis să nu aprobe eutanasiereaa unei femei care suferă de depresie de 85 de ani a fost în octombrie 2015.
„CFCEE acționează ca și judecător și juriu, însă nu își îndeplinește rolul. Nu aplică legea, ci o încalcă”.
Episcopul a spus că este bucuros să vadă că dezbaterile din societatea belgiană privind practicile de eutanasiere cresc. „Chiar dacă există puține șanse în ceea ce privește schimbările legale, Biserica poate lucra la nivel moral și poate susține vocile care nu sunt de acord cu autanasia”, a continuat Kockerol.
Olanda, Belgia, Columbia și Luxemburg au legalizat eutanasia. Un medic termină viața persoanei, de obicei prin administrarea de medicamente barbiturate. De asemenea, în Elveția, Germania, Japonia și Canada, sinuciderea asistată de medic, în care pacienții iau ei înșiși acțiunea finală, este legală. În Statele Unite, moartea asistată de medic este legală în numai cinci state: Oregon, Vermont, Washington, California și Montana.
Sursă: Evangelical Focus  prelucrare Alfa Omega TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.