marți, 19 decembrie 2017

Chile a ales un preşedinte conservator, după 4 ani marcaţi de preşedinta socialistă Michelle Bachelet, sub impulsul căreia, statul chilian a adoptat căsătoria între homosexuali şi dreptul la avort...

Ne deplasăm atenţia spre America latină, mai precis spre statul Chile care are un nou preşedinte în persoana conservatorului Sebastian Piñera, informează RFI.ro. El a cîştigat, duminică seară, în mod detaşat scrutinul prezidenţial, în faţa unui candidat de centru-stînga. Victoria sa, notează Agenţia France Presse, marchează încheierea unui ciclu pentru o mare parte a stîngii latino-americane. Abordăm subiectul împreună cu Matei Vişniec.   
Miliardarul Sebastian Piñera, în vîrstă de 68 de ani, a mai fost preşedinte în Chile, între 2010 şi 2014. El revine acum la putere după patru ani marcaţi de preşedinta socialistă Michelle Bachelet. El se va instala în fruntea statului la începutul anului viitor, pînă în 2022.
Un clar viraj spre dreapta al statului Chile, aşa cum s-a întîmplat şi în Argentina, Brazilia şi Peru unde au fost aleşi preşedinţi conservatori.
Chile, una dintre principalele economii ale Americii latine, a cunoscut patru ani de mari transformări mai ales la nivel social. Sub impulsul doamnei Michelle Bachelet, societatea chiliană a adoptat, de exemplu, căsătoria între homosexuali şi dreptul la avort.

Sebastian Piñera s-a impus însă cu peste 54 la sută din voturi în faţa unui jurnalist şi fost senator de centru stînga, Alejandro Guillier, în vîrstă de 64 de ani. Ar fi reuşit oare socialista Michelle Bachelet, dacă ar fi avut dreptul să se prezinte din nou la prezidenţiale, să obţină un scor mai mare în faţa candidatului de dreapta? Sondajele spun că nu şi că electoratul ar fi dezavuat-o oricum, în ciuda unei popularităţi reale.
Sebastian Piñera are mai multe puncte comune cu Donald Trump. El este omul cel mai bogat din ţara sa, cu o avere evaluată la două miliarde şapte sute de milioane de dolari. Este un “hiperactiv” care nu doarme decît cinci ore pe noapte, şi vrea să conducă ţara ca pe o intreprindere, arată un comentator al Agenţiei France Presse. Iar uneori, în timpul campaniei sale, a făcut gafe care au rămas proverbiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.